Advent je dobou pečení vanilkových rohlíčků i voňavých perníčků, které ovšem často obsahují spoustu cukru. Proto jsme pro vás našli hned několik receptů na vánoční cukroví, které skvěle chutná, a navíc při jeho mlsání nemusíte mít výčitky svědomí.

Kokosové kostky
Skvělé a lahodné cukrovím, kterým potěšíte všechny členy rodiny.
Co budete potřebovat
- 90 g strouhaného kokosu
- 3 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce medu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- špetku soli
- mandle
- 80 g čokolády (na polevu)
Jak na to
Dejte do mísy strouhaný kokos, kokosový olej, vanilkový extrakt, med a sůl – vše zpracujte do hladké směsi (nejlépe mixérem nebo robotem). Ze směsi vytvarujte kostky, dejte je na pečící papír a nechejte půl hodiny odpočinout v mrazáku.
ReklamaDále si rozpusťte čokoládu, ve které můžete kostky obalit nebo je čokoládou jednoduše polít. Kostky pak můžete ozdobit půlkou mandle nebo oříšky.

Celozrnné vanilkové rohlíčky
„Vanilkáče“ jsou nestárnoucí klasikou, která se na Vánoce zkrátka neomrzí. Co si je zkusit ale letos udělat ve zdravější variantě z celozrnné mouky?
Co budete potřebovat
- 50 g celých neloupaných mandlí
- 150 g celozrnné pšeničné mouky + na podsypání
- 15 g fruktózy (ovocného cukru)
- kůra z 1/2 citronu
- 1 žloutek
- 100 g másla
- Na obalení pak 30 g fruktózy a půl vanilkového lusku.
Jak na to
Zalijte vařící vodou polovinu mandlí a nechejte je chvíli namočené – poté je promnutím v prstech snadno oloupete. Následně loupané i neloupané madle najemno namelte.
Umleté mandle dejte do mísy s prosátou moukou, 15 g fruktózy, citrónovou kůrou, žloutkem a máslem. Vše zpracujte do těsta nechejte hodinu odpočívat v lednici.
Z těsta vyválejte tenké válečky, ze kterých odkrajujte kousky, a ty vytvarujte do podoby rohlíčků. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte asi na 10 minut do trouby předehřáté na 170 °C.
Fruktózu na obalování najemno namelte a smíchejte s dření z vanilkového lusku. Potom v této směsi opatrně obalujte vlahé rohlíčky.

Zdravé vánoční perníčky
Voňavé perníčky a milují především děti, takže byste s jejich pečením rozhodně neměli otálet!
Co budete potřebovat
- 250 g hladké žitné mouky + trošku na posypání válu
- 80 g tekutého medu
- 50 g ghí (druh přepuštěného másla vyrobený z buvolího či kravského mléka)
- 1 vejce
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička kakaa
Na potření pak 1 vejce, lžíci mléka a kapku rumu.
Jak na to
Smíchejte žitnou mouku, kypřící prášek, kakao a perníkové koření. Poté přidejte vejce, rozpuštěné ghí, med a mléko. Zpracované těsto uložte nejlépe na několik dní do lednice.
Jakmile se budete chystat perníčky vykrajovat, těsto po vyndání z lednice nechejte alespoň půl hodiny povolit v pokojové teplotě. Na válu z něj pak vyválejte placku tlustou asi 5 cm a vykrajujte perníčky.
Ty pečte na plechu vyloženém pečícím papírem přibližně 10 minut při teplotě 170 °C. Zároveň si připravte směs na potření tak, že všechny dané ingredience smícháte v hrníčku. Jakmile jsou perníčky upečené, potřete je a nechejte vychladnout.

Mandlovo – kaštanová srdíčka
Takhle vynikající srdíčka vám opravdu nedají moc práce a hotova jsou coby dup.
Co budete potřebovat
- 100 g oloupaných mandlí
- 80 g kaštanové mouky
- 1 lžičku mleté skořice
- ½ lžičky mletého fenyklu
- 1 lžíce vody
- 25 g panenského slunečnicového oleje
- 50 g javorového nebo obilného sirupu na spojení těsta
- marmeláda bez cukru
- hořká čokoláda na zdobení srdíček
Jak na to
Mandle si den předem oloupejte a nechejte je proschnout. Pak z nich namixujte mandlovou mouku, kterou v míse smícháte s kaštanovou moukou a veškerým kořením. Přidejte slunečnicový olej, javorový sirup a lžíci vody. Vše zpracujte do těsta, které rozválejte na asi 3 mm tlustou placku.
Vykrojená srdíčka dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Po vychladnutí srdíčka slepujte marmeládou a dozdobte rozpuštěnou čokoládou.
Přejeme příjemné mlsání!