fbpx

Zdravé vánoční cukroví? Vyzkoušejte tyhle recepty0

Advent je dobou pečení vanilkových rohlíčků i voňavých perníčků, které ovšem často obsahují spoustu cukru. Proto jsme pro vás našli hned několik receptů na vánoční cukroví, které skvěle chutná, a navíc při jeho mlsání nemusíte mít výčitky svědomí.

Zdroj: Pixabay

Kokosové kostky

Skvělé a lahodné cukrovím, kterým potěšíte všechny členy rodiny.

Co budete potřebovat

  • 90 g strouhaného kokosu
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • mandle
  • 80 g čokolády (na polevu)

Jak na to

Dejte do mísy strouhaný kokos, kokosový olej, vanilkový extrakt, med a sůl – vše zpracujte do hladké směsi (nejlépe mixérem nebo robotem). Ze směsi vytvarujte kostky, dejte je na pečící papír a nechejte půl hodiny odpočinout v mrazáku.

Dále si rozpusťte čokoládu, ve které můžete kostky obalit nebo je čokoládou jednoduše polít. Kostky pak můžete ozdobit půlkou mandle nebo oříšky.

Zdroj: Pexels

Celozrnné vanilkové rohlíčky

„Vanilkáče“ jsou nestárnoucí klasikou, která se na Vánoce zkrátka neomrzí. Co si je zkusit ale letos udělat ve zdravější variantě z celozrnné mouky?

Co budete potřebovat

  • 50 g celých neloupaných mandlí
  • 150 g celozrnné pšeničné mouky + na podsypání
  • 15 g fruktózy (ovocného cukru)
  • kůra z 1/2 citronu
  • 1 žloutek
  • 100 g másla
  • Na obalení pak 30 g fruktózy a půl vanilkového lusku.

Jak na to

Zalijte vařící vodou polovinu mandlí a nechejte je chvíli namočené – poté je promnutím v prstech snadno oloupete. Následně loupané i neloupané madle najemno namelte.

Umleté mandle dejte do mísy s prosátou moukou, 15 g fruktózy, citrónovou kůrou, žloutkem a máslem. Vše zpracujte do těsta nechejte hodinu odpočívat v lednici.

Z těsta vyválejte tenké válečky, ze kterých odkrajujte kousky, a ty vytvarujte do podoby rohlíčků. Rozložte na plech vyložený pečícím papírem a dejte asi na 10 minut do trouby předehřáté na 170 °C.

Fruktózu na obalování najemno namelte a smíchejte s dření z vanilkového lusku. Potom v této směsi opatrně obalujte vlahé rohlíčky.

Zdroj: Pexels

Zdravé vánoční perníčky

Voňavé perníčky a milují především děti, takže byste s jejich pečením rozhodně neměli otálet!

Co budete potřebovat

  • 250 g hladké žitné mouky + trošku na posypání válu
  • 80 g tekutého medu
  • 50 g ghí (druh přepuštěného másla vyrobený z buvolího či kravského mléka)
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 1 lžička perníkového koření
  • 1 lžička kakaa

Na potření pak 1 vejce, lžíci mléka a kapku rumu.

Jak na to

Smíchejte žitnou mouku, kypřící prášek, kakao a perníkové koření. Poté přidejte vejce, rozpuštěné ghí, med a mléko. Zpracované těsto uložte nejlépe na několik dní do lednice.

Jakmile se budete chystat perníčky vykrajovat, těsto po vyndání z lednice nechejte alespoň půl hodiny povolit v pokojové teplotě. Na válu z něj pak vyválejte placku tlustou asi 5 cm a vykrajujte perníčky.

Ty pečte na plechu vyloženém pečícím papírem přibližně 10 minut při teplotě 170 °C. Zároveň si připravte směs na potření tak, že všechny dané ingredience smícháte v hrníčku. Jakmile jsou perníčky upečené, potřete je a nechejte vychladnout.

Zdroj: Pixabay

Mandlovo – kaštanová srdíčka

Takhle vynikající srdíčka vám opravdu nedají moc práce a hotova jsou coby dup.

Co budete potřebovat

  • 100 g oloupaných mandlí
  • 80 g kaštanové mouky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • ½ lžičky mletého fenyklu
  • 1 lžíce vody
  • 25 g panenského slunečnicového oleje
  • 50 g javorového nebo obilného sirupu na spojení těsta
  • marmeláda bez cukru
  • hořká čokoláda na zdobení srdíček

Jak na to

Mandle si den předem oloupejte a nechejte je proschnout. Pak z nich namixujte mandlovou mouku, kterou v míse smícháte s kaštanovou moukou a veškerým kořením. Přidejte slunečnicový olej, javorový sirup a lžíci vody. Vše zpracujte do těsta, které rozválejte na asi 3 mm tlustou placku.

Vykrojená srdíčka dávejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 10 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Po vychladnutí srdíčka slepujte marmeládou a dozdobte rozpuštěnou čokoládou.

Přejeme příjemné mlsání!

Autor: Bára Kocmánková