V jednom z našich posledních článků jsme vám ukázali, jak si doma vypěstovat vlastní klíčky. Dnes tu pro vás máme několik skvělých receptů, ve kterých klíčky využijete.

Klíčky jezte nejlépe syrové, aby se v nich nezničily cenné živiny. Chutnat vám budou na namazaném krajíci chleba, případně v některém z uvedených receptů. Pokud je budete chtít využít i v teplé kuchyni, přidávejte je při vaření až v samotném závěru přípravy jídla.
Zeleninový salát s klíčky
Co budete potřebovat:
- 200 g mrkve
- 200 g celeru
- 100 g pórku
- 50 g cibule nebo šalotky
- Olivový olej
- Sůl
- Třtinový cukr
- Vinný ocet
- Klíčky
Jak na to:
Očištěnou mrkev a celer nakrájejte na stejnoměrné plátky nebo nudličky, spařte je vroucí vodou, slijte a ochlaďte. Cibuli nebo šalotku nakrájejte najemno a šlehejte v oleji společně se solí a cukrem 5 minut. Přidejte vinný ocet, promíchejte a přidejte do této směsi zeleninu. Na závěr salát dozdobte spařeným pórkem a klíčky. Můžete tako doplnit o kysanou smetanu nebo kousky sýrů.
ReklamaJogurt s ředkvičkou a klíčky
Co budete potřebovat:
- Hustý jogurt (řecký nebo selský)
- Ředkvičky
- Klíčky
- Opražená slunečnicová semínka
- Olivový olej
- Pepř, sůl
Jak na to:
Ředkvičky omyjte a nakrájejte na tenké půlkolečka. Do misky dejte jogurt a přidejte k němu ředkvičky spolu s klíčky a opraženými slunečnicovými semínky. Vše posolte, popřete a zalijte troškou olivového oleje.
Quinoa s granátovým jablkem
Co budete potřebovat:
- 100 g quinoy
- 250 ml vody
- 1 mrkev
- 1 granátové jablko
- Klíčky
- 1 lžíce sezamových semínek
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce tamari
- Čerstvá bazalka
Jak na to:
Pořádně propláchněte quinou, zalijte ji vodou a vařte v přikrytém hrnci asi 15 minut (dokud quinoa nevsákne všechnu vodu). Hrnec odstavte a nechejte ještě 5 minut dojít pod pokličkou.
Očistěte mrkev a najemno ji nastrouhejte. Granátové jablko rozkrojte napůl a vyklepejte semínka (použijte lžíci). V misce pak smíchejte olej, tamari a koření podle vlastní chuti. Ke směsi přidejte klíčky, vše jemně promíchejte a na závěr ozdobte bazalkou.
Zelené zdravé wrapy
Co budete potřebovat:
- 2 velké listy kapusty
- Kuřecí prso
- Klíčky
- Vařenou brokolici
- 2 menší rajčata nebo cherry rajčátka
- Olivový olej
- Sůl, pepř, kari
Jak na to:
Na olivovém oleji osmahněte na kostičky nakrájené kuřecí maso, které osolte, opepřete a přidejte i kari. Uvařte brokolici, nechejte ji vychladnout a společně s rajčaty ji nakrájejte na malé kousky. Smíchejte všechny tyto ingredience, dochuťte podle libosti a následně jí naplňte listy kapusty, které potom zamotáte do podoby wrapů.