fbpx

Zázvor pro pevné zdraví0

Zatočte s nachlazením a nemocemi! Vyzkoušejte naše chutné a zdravé zázvorové recepty, které zahřejí a provoní celý byt.

Odkud přesně zázvor pochází není známo. Víme, že v Číně a Indii se používá bezmála už tři tisíce let. Z těchto zemí pak pronikl až na Blízkých východ a do okolí Středozemního moře. Velmi oblíbený je i v dnešní době a často se používá do sladkých i slaných pokrmů, stejně jako do piva nebo limonád. Důvod je prostý – nejen že skvěle chutná, ale má také blahodárné účinky na lidské zdraví.

Pro zpracování se používá známý kořen (oddenek) zázvoru. Po odumření listů se celá rostlina vytáhne ze země, listy se odstraní a kořen očistí. Zázvor se pak používá čerstvý, sušený i v kandované podobě.

Pozitivní vliv zázvoru na zdraví

Zázvor si často dopřáváme hlavně v podzimní a zimních měsících, protože je skvělým pomocníkem při nemocech i nachlazení. Celkově je zázvor vhodný na:

  • horečku
  • poruchy trávení a nevolnost
  • stimulaci a podporu oběhového, reprodukčního a imunitního systému
  • zmírnění bolestí kloubů způsobené artritidou

A díky svým antioxidačním vlastnostem má pomáhat i při prevenci vzniku rakoviny.

Jak si na zázvoru nejlépe pochutnat

Oblíbená jsou hlavně zázvorová piva, limonády nebo čaje. My doporučujeme třeba nápoj zvaný:

Zázvorový baciložrout

Na jeho výrobu budete potřebovat:

  • zázvor
  • med
  • citrón
  • mátu

Kořen zázvoru očistěte najemno nastrouhejte a dejte do hrnku nebo džbánku – podle toho, kolik si baciložrouta chcete připravit. K zázvoru přidejte mátu, zalijte horkou vodou a pořádně promíchejte. Chvíli počkejte až směs vychládne a přidejte i citrónovou šťávu a med podle chuti.

Doma si také můžete vyrobit:

Zázvorový sirup

Ten se hodí nejen do limonád, ale i do klasického čaje. Výsledná chuť zázvorového sirupu může být pro někoho trochu ostřejší. Pokud chcete jemnější tóny, před přípravou nasekaný zázvor minutu povařte a až pak s ním pracujte dále podle receptu.

Co budete potřebovat:

  • 225 g čerstvého zázvoru (loupaného nebo neloupaného – když ho loupat nebude, výsledný sirup bude mít pouze tmavší barvu)
  • 2 šálky cukru nebo 1/3 šálku stévie
  • 4 šálky vody
  • špetku soli

Jak na to:

Zázvor nakrájejte na tenké plátky, které pomocí nože nahrubo nasekejte na ještě menší kousky.

Do hrnce nebo na pánev dejte zázvor, vodu, cukr a sůl. Zahřejte vše na středně vysokou teplotu až k varu a poté ji trochu snižte pro pozvolné vaření, které bude trvat asi hodinu, hodinu až půl. Po uplynutí této doby nechejte směs vychladnout a propasírujte ji přes jemný cedník. Sirup nalijte do vzduchotěsné lahve (vhodné jsou ty s přiklápěcí zátkou), kterou uchovávejte v lednici. Sirup vám takhle vydrží asi dva týdny.

Profilový obrázek

Autor: Bára Kocmánková