Chcete si v zimě pochutnat na zavařovaných okurkách, nebo ovocných kompotech, ale máte strach z jejich přípravy? Vyzkoušejte zavařování lehce a jednoduše díky vaší myčce na nádobí. Uvidíte, že to zvládnou i úplní začátečníci.

Pro zavařování v myčce nebudete potřebovat ani velký hrnec, ani teploměr a další známé pomůcky. Bohatě si vystačíte pouze se skleničkami, víčky a samozřejmě s jejich odpovídající náplní.
Jak zavařovat v myčce
Perfektní čistota je základ
Pořádně a důkladně umyjte sklenice i víčka. Dejte si opravdu záležet, protože jinak začne zavařovaný obsah za nějakou dobu plesnivět a kvasit.
ReklamaVše tedy pečlivě umyjte v horké vodě se saponátem a nechejte volně uschnout, například na utěrce.
Pryč s poškozenými plody
Ovoce i zeleninu, které se chystáte zavařovat je potřeba důkladně přebrat. Odstraňte každý plesnivý, nahnilý i hodně potlučený kousek. Zbývající plody pořádně umyjte. Pokud se chystáte zavařovat okurky, nechejte je nějakou dobu odmočit, potom je pořádně vyčistěte jemným kartáčkem a znovu propláchněte.

Napěchujte ovoce nebo zeleninu do sklenic
Čisté ovoce naskládejte do skleniček, zalijte předpřipraveným lákem a pevně uzavřete. Nejlepší jsou v tomto případě sklenice, které mají šroubovací víčka (například ty od přesnídávek).
Umístěte sklenice do myčky
Do spodního koše dejte sklenice větší, do toho horního pak menší. Důležité je, aby všechny sklenice pořádně stály a byly mezi nimi mezery o velikosti cca 4 až 5 centimetrů.
Spusťte myčku a ten správný mycí program
Pamatujte, že při zavařování nesmí být v dávkovačích mycí ani leštící prostředek! Pro zavařování je pak nejlepší základní program o délce 2 až 2,5 hodiny, přičemž teplota by měla být 70 až 80 stupňů. Dobře poslouží také programy pro mytí hrnců. Teď už stačí jen myčku zapnout a nechat běžet, a to včetně sušicího programu. Jakmile myčka svou práci dokončí, vyndejte sklenice ven a postavte je víčky dolů na utěrku, na které úplně vychladnou