fbpx

Vyzkoušejte víno i polévku s medvědím česnekem0

Každé jaro se lesy rozvoní medvědím česnekem, který si našel cestu i do české kuchyně. Máme pro vás několik zajímavých receptů, které oživí i váš jídelníček.

Zdroj: Pixabay

Medvědí česnek najdeme v době od března do května především v lužních lesích, kde se tvoří jeho doslova kobercové porosty. Jen při sběru dejte pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkami – jejich listy jsou si totiž velmi podobné. Orientujte se tedy podle vašeho čichu, který spolehlivě povede jemná česneková vůně.

Polévka s medvědím česnekem a brokolicí

Krém, do kterého přidáte medvědí česnek, brokolici i kuřecí vývar nejen skvěle chutná, ale navíc vám dodá pořádnou sílu.

Co budete potřebovat

  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 50 g medvědího česneku
  • 300 g brokolice
  • 50 g strouhaného sýru
  • 2 lžíce smetany na vaření
  • housku nebo toastový chléb na krutony
  • muškátový oříšek, pepř a sůl

Jak na to

Přidejte do kuřecího vývaru brokolici a uvařte ji do měkka. Nechejte zchladnout a přidejte nasekaný medvědí česnek. Vše rozmixujte na hladký krém a znovu zahřejte. Ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem, na závěr zjemněte smetanou. Krém podávejte s křupavými krutony a posypaný sýrem.

Zdroj: Pixabay

Víno s medvědím česnekem

Česnek obsahuje celou řadu zdraví prospěšný látek. Tak co si je dopřát prostřednictvím vína s medvědím česnekem?

Co budete potřebovat

  • 1 l bílého vína
  • 2 hrsti nasekaného medvědího česneku
  • 3 lžíce medu

Jak na to

Nalijte víno do hrnce a zahřejte tak, aby ovšem nevařilo. Do teplého vína nasypejte nasekaný medvědí česnek, přiklopte, sundejte z plamene a nechejte 2 dny macerovat (tzn. luhovat). Za 48 hodin přes cedník směs slijte a víno oslaďte medem. Víno s medvědím česnekem přelijte do lahve a obden si dopřejte skleničku tohoto elixíru mládí.

Slaný koláč s medvědím česnekem

Připravte si „trhací koláč“ plněný medvědím česnekem, šalotkou a nastrouhaným čedarem.

Co budete potřebovat

Těsto:

  • 600 g polohrubé mouky
  • 300 g brambor
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 1 droždí
  • 1 lžíce cukru moučky
  • sůl

Náplň:

  • 1 až 2 hrsti nasekaného medvědího česneku
  • 150 g strouhaného čedaru
  • 50 g másla
  • 1 šalotka

Jak na to

  1. Nakrájejte oloupané brambory na malé kousky a dejte je vařit do neosolené vody. Až budou uvařené, odlijte si z hrnce 100 ml vody a ostatní sceďte.
  2. Do vlažné vody z brambor dejte cukr a droždí a připravte si kvásek.
  3. Až budou brambory vychladlé, najemno je rozmixujte v míse, přidejte 150 g mouky, kvásek s vodou z brambor, vše promíchejte a nechejte kynout 20 minut. Poté přidejte vejce, zbytek mouky, sůl a změklé máslo. Vše zpracujte v měkké těsto, které se nelepí. Případně přisypejte trochu mouky. Nechejte 1 hodinu kynout.
  4. Připravte si náplň – nadrobno nasekaný medvědí česnek, nastrouhaný čedar, nadrobno nakrájenou šalotku, rozpusťte máslo.
  5. Rozválejte vykynuté těsto na pomoučeném válu do tvaru obdélníku (cca 35 x 45 cm). Potřete ho máslem, posypejte směsí pro náplň. Obdélník podélně rozpulte na dva díly a každý smotejte do rolády, směrem ke středu. Z každé rolády odkrojujte kousky široké asi 6 cm.
  6. Kulatou dortovou formu vymažte máslem a vyskládejte do ní začištěné kousky rolády, tak aby vám ve formě seděly hezké bochánky, které ještě potřete máslem. Dejte vše péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů a dobu cca 25 minut.
Zdroj: Pixabay

Medvědí česnek naložený do soli

Abyste si medvědí česnek mohli užívat po celý rok a nejen na jaře, zkuste tento recept. Naložený medvědí česnek se hodí do polévek, pomazánek i do dalších pokrmů.

Co budete potřebovat

  • 500 g medvědího česneku
  • 80 g soli

Jak na to

Medvědí česnek opláchněte, nechejte okapat, nakrájejte najemno. Promíchejte ho se solí a směs nechejte odpočinou 1 až 2 hodiny, až česnek pustí šťávu. Směs napěchujte do čistě umytých skleniček, které zalijte šťávou z česneku. Skleničky skladujte v lednici nebo na jiném chladném místě.

Medvědí česnek si můžete klidně užít jen tak – na namazaném v chlebu, bylinkovém máslo nebo jako přísadu do vaječné omelety.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.