Máte na zahradě více bylinek, než kolik zvládnete hned využít? Podívejte se na to, jak bylinky správně sklidit, aby si zachovaly svou plnou chuť, i jak je usušit, abyste si je mohli hezky vychutnat i na podzim a v zimě.

Kdo by nemiloval bylinky – můžete si z nich připravit lahodný čaj, použít je při vaření do nejrůznějších receptů, stejně jako je zužitkovat pro výrobu léčivých pomocníků. Všechny bylinky, které nepoužijete v jejich čerstvé podobě, pak můžete jednoduše sklidit a usušit.
Jak sklízet bylinky
Než začnete sklízet bylinky, ujistěte se, že je daná rostlina dostatečně stará. I po sklizení by měla být dost silná a schopná pokračovat ve svém růstu. Jednoroční bylinky můžete sklidit až z poloviny a zvládnou se bez problémů zotavit. V ideálním případě ovšem sklízejte třetinu až čtvrtinu z horní části rostliny.
ReklamaPro sklizeň používejte čisté nůžky, kterými odstřihnete stonky. Ty odstřihávejte vždy těsně nad uzlem (místo, kde se setkávají listy se stonkem). Tím umožníte rostlině další růst, větvení, a navíc tak podporujete její „keřovitost“.
Kdy sklízet bylinky
Bylinky sklízejte nejlépe těsně předtím, než se pustí do květu. V této chvíli mají nejintenzivnější chuť i vůni. Pokud vidíte, že se na rostlině už začínají tvořit květy, zaštípněte je. V okamžiku, kdy bylinky vykvetou, se totiž snižuje jak jejich chuť, tak růst listů.
Ohledně denní doby je bylinky nejlepší sklízet hned ráno, než udeří vedra a sluníčko. Počkejte tedy, až uschne rosa a pusťte se do sběru.
Co dělat s bylinkami po sklizení
Bylinky neumývejte, tím byste podporovali jen vznik vyšší vlhkosti, kterou při sušení nepotřebujete, a dále také vznik plísní. Sklízejte proto vždy rostliny, které jsou pěstované organicky – bez pesticidů a herbicidů.
Jak sušit bylinky
Zavěste je „hlavou dolů“
Jedná se o nejtradičnější, nejúčinnější a nejoblíbenější metodu sušení. V tomto případě budete potřebovat sklidit bylinky s dlouhými stonky, které svážete provázkem do svazku. Provázek pevně utáhněte, protože stonky budou při vysychání ztrácet vodu a mohou se smrštit. Svazek poté zavěste na chladném a suchém místě mimo přímé sluneční světlo. Po úplném uschnutí svazku můžete listy ze stonku jemně odstranit přejetím od horní části směrem dolů. Pokud jsou bylinky správně usušené, lístky lehce spadnou. Lístky poté ještě pro jistotu proberte, abyste odstranili případné kousky stonku.
Sušení na volno
Pokud bylinek k sušení nemáte moc, nebo chcete usušit jen pár listů, můžete ze stonků jen otrhat lístky a nechat je usušit na volném povrchu. Například na plechu, který vyložíte pečícím papírem, aby se nepřilepily. V tomto případě je důležité lístky dobře rozprostřít a plech umístit na místo s dobrým prouděním vzduchu.
Sušení bylinek v sušičce
Pro zpracování bylinek klidně použijte i domácí sušičku. Použijte raději i síťovou vložku, aby lístky nepadaly skrz jednotlivé tácy. Bylinky pak sušte na nejnižším teplotním stupni po dobu 2 až 4 hodin. Počítejte s tím, že bylinky budou po usušení velmi křehké, takže je vybírejte opravdu opatrně.
Sušení bylinek v troubě
Jestli nemáte sušičku, použijte pro sušení bylinek klidně i troubu. Lístky opět rozložte na plech vyložený pečícím papírem a nastavte troubu na nejnižší teplotu. Sušení bude v tomto případě trvat asi 30 minut.
Jak skladovat sušené bylinky
Pro uskladnění sušených bylinek jsou nejvhodnější skleněné, vzduchotěsné nádoby. V ideálním případě by ještě měly být tmavé, či zabraňovat pronikání slunečního světla. Nebo můžete bylinky skladovat v klasické skleněné nádobě umístěné ve tmavé spižírně. Za těchto podmínek vám pak bylinky bez problémů vydrží celý rok, dokud si ten další zase nenasbíráte čerstvou zásobu.
Nejvhodnější a nejoblíbenější bylinky na sušení

Meduňka má příjemnou citrónovou vůni. Její listy se hodí pro přípravu čaje do limonád, stejně jako k výrobě mýdla nebo balzámu na rty. Pokud ji pěstujete na své zahrádce, přiláká do ní spoustu tolik užitečných včel.

Jedna z nejoblíbenějších bylinek, která je známá pro svou jedinečnou vůni, kterou si zamilujete nejen v kuchyni. Navíc obsahuje spoustu živin a antioxidantů.

Heřmánkový čaj před spaním? Kdo by ho nemiloval! Do říše spánku vás heřmánek přenese raz dva. A navíc krásně voní.

Rozmarýn je další bylinkou hojně používanou ve středomořských receptech, dále poskytuje přirozenou ochranu proti nejrůznějším škůdcům a oceníte ho také v péči o vlasy.

Kdo by nemiloval chuť máty. Na péči je tato bylinka poměrně nenáročná a na zahradách se jí vskutku daří. Použít ji lze do limonád, pro přípravu čaje, do dezertů a spousty receptů.

Šalvěj dodá doslova neuvěřitelnou chuť mnoha pokrmům. Má také velmi vysokou nutriční hodnotu! Šalvěj také oceníte pro její protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

Oregano najdete v celé řadě receptů středomořské kuchyně. Je doslova nabito antioxidanty, vlákninou, vitamíny a minerály. Pěstuje se také pro své antibakteriální účinky a vlastnosti.

Tymián je vytrvalá bylina, kterou lze často stříhat. Má štiplavou, jetelovou chuť a malé, voňavé lístky. Tymián je skvělý na vaření, stejně jako pro výrobu tinktury a mastiček, které pomáhají léčit dýchací cesty, mírnit kašel a další respirační obtíže.