fbpx

Veganské dýňové crème brûlée0

Podzim, to je období dýňových receptů! Dnes pro vás máme jeden, který ocení i vegani – lahodné a kořeněné dýňové crème brûlée. A jeho příprava? Krásně snadná.

Zdroj: Pixabay

Na přípravu 6 crème brûlées budete potřebovat

  • ¾ šálku mléka
  • ½ šálku kešu oříšků
  • 1/2 šálku třtinového cukru plus cukr na posypání před servírováním
  • 1 šálek dýňového pyré
  • ¼ šálku javorového sirupu
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • 1 lžičku mleté ​​skořice
  • ¼ lžičky čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého zázvoru
  • 1∕8 lžičky soli
  • 6 skleniček od jogurtu nebo malých zavařovacích skleniček

Jak na to

  1. V malé misce smíchejte mléko a kešu oříšky. Nechejte stát asi 30 minut.
  2. Rozmixujte mléko s kešu oříšky, dokud nevznikne krémové pyré.
  3. Přidejte ½ šálku cukru a zbývající přísady a vše pořádně promíchejte tak, abyste docílili krémové směsi.
  4. Nalijte směs do kastrůlku a postavte na sporák na střední teplotu. Míchejte směs, dokud nezačne bublat a houstnout (přibližně 5 minut).
  5. Naplňte směsí skleničky těsně pod okraj (asi 0,5 cm pod okraj).
  6. Dejte skleničky do chladničky až do servírování.
  7. Těstě před podáváním posypejte každou skleničku 1 lžící cukru a pro vytvoření krusty (zkaramelizování cukru) použijte flambovací pistoli.

Pokud flambovací pistoli nemáte, můžete zkusit na plynovým sporákem nahřívat lžíci a přikládat ji na cukrovou vrstvu, dokud se vám nevytvoří odpovídající krustička. Případně si směs můžete dopřát jako lahodný pudink.

Zdroj: Garden Therapy

Autor: Bára Kocmánková