Ušetřete energii v kuchyni: Jednoduše a zadarmo0

TIPY K ÚSPORÁM. Zdražuje elektřina, voda i plyn. Co s tím? Začněte doma šetřit. S našimi jednoduchými tipy můžete ušetřit stovky korun ročně.

Rozsáhlému zdražování se ani začátkem letošního roku bohužel nevyhneme. Co dělat, aby se nám nad účty nezatočila hlava? Můžete začít s důsledným zhasínáním nebo nastavením nižší pokojové teploty – ale co dál? Máme tipy pro každého a začínáme v kuchyni!

„Domácí spotřebiče zkonzumují až 30 % energie.“

Pokud chladnička, tak úsporná. Možná se to nezdá, ale chladnička je jedním z největších „žroutů“ energie ve vaší domácnosti. Výměnou asi 10 let staré chladničky za novou můžete za elektřinu ročně ušetřit až 1 300 Kč. Není tedy na místě čekat, až se starý spotřebič rozbije. Každým rokem se spotřeba chladničky stárnutím zvyšuje o 1 až 2 %.

Pokud vybíráte novou chladničku, zvolte tu nejúspornější na trhu, tzn. tu označenou energetickou třídou A+++. Také se vyplatí investovat do chladničky s beznámrazovou technologií No Frost. Zbavíte se tak povinnosti odmrazování. A námraza na výparníku chladničky může být opravdu zásadním problémem. Pokud je větší než 5 mm spotřebuje chladnička až o 30 % energie více.

Kam postavit chladničku?

Nepodceňujte to, kam chladničku ve vaší kuchyni postavíte. V jejím okolí by nemělo být zbytečné horko. Každý stupeň okolní teploty nad 20°C představuje o 6 % vyšší spotřebu energie! Proto by v okolí neměla stát trouba, sporák, myčka, topení či kamna. Zároveň by na ní také nemělo dopadat přímé sluneční světlo.

Důležité je také nastavení vnitřní teploty. Často postačí, když teplotu v chladničce nastavíme +5°C. Každé snížení teploty o 2°C představuje zvýšení spotřeby energie o 15 %. S teplotou souvisí i to, že bychom do chladničky zásadně neměli dávat jídlo ještě horké! Pokud ho necháme nejdřív vychladnout, ušetříme energii.


Dveře chladničky nenechávejte zbytečně dlouho otevřené. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com

Uspořit energii můžeme i tím, že nebudeme nechávat dveře chladničky dlouho otevřené. Důležité je i zkontrolovat těsnění dveří. Pokud dveře chladničky dokonale netěsní, vyplatí se za pár korun koupit vhodnou těsnící pásku.

Používáte samostatnou mrazničku? Zvykli jste si zamrazit vánoční cukroví, pečivo, maso, ale i houby, co jste v létě nasbírali? Pokud teprve uvažujete o koupi nové mrazničky, hledejte opět spotřebiče třídy A+++ a dejte přednost truhlicové mrazničce před šuplíkovou – je úspornější!

Nová úsporná mraznička navíc uspoří až 2 000 Kč ročně. Zvažte ale, zda využijete celou její kapacitu a zda vám roční náklady za provoz samostatného spotřebiče, za to stojí. Menším domácnostem bude možná stačit úsporná kombinovaná chladnička.

Myčka: Plně využitá se vyplatí

Nejúspornější myčka na trhu (energetické třídy A+++, třídy účinnosti sušení A) může samozřejmě ušetřit mnoho energie, a tedy i financí. Nová úsporná myčka ušetří oproti deset let staré myčce až 30 % energie (což představuje asi 400 Kč za rok). Pokud se rozhodnete ke koupi nové, zvažte dobře její velikost. Úspory energie se dá docílit i jejím správným používáním.


Využívejte plnou kapacitu myčky – uspoříte energii. Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com

Pokud chcete ušetřit při mytí nádobí v myčce, odstraňte z talířů velké nečistoty a zbytky jídla (není však nutné nádobí předmývat). Málo zašpiněné nádobí se dá umýt při nižší teplotě – i při 50°C namísto 65°C. V neposlední řadě není špatné zapínat myčku v době nižší sazby za elektřinu (pokud tedy máte dvoutarifní sazbu elektřiny).

Úspory energie při vaření – jednoduché triky

  • Vařte s pokličkou – vaření bez používání pokličky spotřebuje až 4x více energie.
  • Velkým pomocníkem je i tlakový hrnec – nebojte se ho. Zkrátí dobu přípravy jídla a ušetří 50 % energie. Bude se hodit, až budete vařit guláš nebo svíčkovou.
  • Používejte hrnce z nerezové oceli – nejlépe vedou teplo.
  • Vybírejte hrnec podle velikosti varné plochy. Hrnec, který je o 3 cm menší než varná plocha, představuje energetickou ztrátu až 30 %.
  • Ohřívejte vodu v rychlovarné konvici – kromě toho, že ve varné konvici odměříte, kolik vody v ní je a ohřejete přesně tolik, kolik potřebujete, má rychlovarná konvice i menší tepelné ztráty. Až budete příště vařit párky, rýži nebo špagety, dejte je rovnou do vroucí vody – ušetříte i čas.
  • Ať už ohříváte vodu v hrnci, nebo rychlovarné konvici, neohřívejte jí více, než potřebujete. Logicky více energie spotřebujete při ohřívání litru vody než pouhého půl litru. A pokud vám stačí méně, není důvod plýtvat.
  • Velké množství energie uspoří i ohřívání jídla v mikrovlnné troubě.
  • Významný je i typ sporáku. Sklokeramická deska ušetří 10 až 30 % oproti sporáku plynovému nebo sporáku s litinovými plotýnkami. Nejúspornější jsou indukční varné desky

 

Autor: Jana Poncarová