Projektil architekti na ARCH FOR PEOPLE 2011

08. 09. 2011 | Tisková zpráva

Projektil architekti dnes patří i přes svou nepříliš dlouhou, ale o to intenzivnější a úspěšnější historii, k předním českým atelierům se stabilní pozicí na architektonické scéně. Na blížícím se festivalu ARCH FOR PEOPLE se budete moci mimo jiné zúčastnit i komentované prohlídky Národní technické knihovny za účasti Mgr. Akad. arch. Romana Brychty.

Studio založili v roce 2002 mladí architekti: Roman Brychta (AVU škola architektury 1995), Adam Halíř (FA ČVUT 2001), Ondřej Hofmeister (FSt ČVUT 1995) a Petr Lešek (FA ČVUT 1999). Spojení těchto osobností zapříčinilo vznik významných českých staveb posledních let.

První velkou oceňovanou a populární realizací je Centrum ekologických aktivit v Horce nad Moravou u Olomouce. Tzv. „Sluňákov“ získal Grand Prix architektů za rok 2007 a cenu ministra životního prostředí 2007.

Zásadním formujícím momentem pro atelier bylo projektování Národní technické knihovny, kterou začali architekti navrhovat ještě ve spolupráci s Václavem Králíčkem jako AK Architekti. V roce 2000 návrh zvítězil v anonymní architektonicko-urbanistické soutěži. Trvalo bezmála deset let, než došlo k dokončení realizace v roce 2009.

Dnes je NTK plnohodnotnou součástí dejvického vysokoškolského kampusu a Projektil za ni obdržel Národní cenu za architekturu - Grand Prix architektů 2010, cenu Klubu Za starou Prahu za novostavbu v historickém prostředí a cenu Státního fondu životního prostředí 2009. Knihovna také byla Českou komorou architektů nominována do prestižní soutěžní přehlídky nejlepších evropských realizací Mies van der Rohe Award 2011.

Kvality Projektilu potvrdilo vítězství v soutěži na další veřejnou stavbu - Studijní a vědeckou knihovnu v Hradci Králové. Následná realizace získala hlavní cenu v kategorii novostavba Grand Prix architektů 2009.

Důležitým aspektem tvorby architektů tohoto studia je také jejich častá spolupráce s designéry, grafiky, výtvarníky i teoretiky současného umění. Díky této otevřenosti se atelier podílel na rekonstrukci dvou významných uměleckých prostor v centru Prahy, prezentujících současné umění - Galerii Václava Špály a výstavního prostoru Tranzitdisplay. Projektil usiluje již ve fázi návrhu o komplexitu díla a o plnohodnotné zapojení umělecké složky, včetně corporate indentity svých staveb.

Aktuálním úspěchem atelieru je vítězství v soutěži na Realizaci trvalé expozice k dějinám Němců v českých zemích. Tuto stálou výstavu připravuje Collegium Bohemicum ve spolupráci s Institutem pro saské dějiny a etnografii v Drážďanech pro budovu rekonstruovaného Musea v Ústí nad Labem.

Roman Brychta, jeden ze zakládajících členů Projektilu, nastupuje v příštím akademickém roce na katedru architektury pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové jako vedoucí atelieru A4 a vystřídá tak dosavadního lektora Jiřího Pelcla. Je nám potěším, že tento architekt bude jedním z diskutérů mezinárodní konference „Beton v architektuře“ na letošním ročníku ARCH FOR PEOPLE.

Více info o konfereneci Beton v architektuře a festivalu ARCH FOR PEOPLE zde

ARCH FOR PEOPLE vznikl za podpory

generálního partnera firmy CEMEX - předního výrobce betonu, hlavních partnerů: Katedry architektury FSv ČVUT, MČ Prahy -Troja, Odborné rady pro BIM a Galerie Jaroslava Fragnera, partnerů SKANSKA, RECKLI GmbH, Bentley a mediálních partnerů: časopisu BETON TKS, časopisu ARCHITEKT, internetových magazínů a portálů 4STAV.CZ, ArchiNEWS, Design Cabinet CZ, EARCH.CZ, Nazeleno.cz, stavbaweb.cz, Stavební fórum,  Stavitel.iHned.cz a Svět bydlení.