Nové zastřešení a sluneční kolektory pro systém LindabRoof ve Slavkově u Brna

18. 04. 2011 | Tisková zpráva

Spokojenost uživatelů se systémem rekonstrukce ploché střechy na střechu šikmou LindabRoof je zřejmá ve Slavkově u Brna, kde ke čtyřem realizacím z let 2006 až 2009 přibyla v loňském roce pátá. Bytové družstvo Žuráň se rozhodlo rekonstruovat další z domů na sídlišti Zlatá Hora a stejně jako u sousedních objektů byl pro opravu střechy zvolen systém založený na ocelové tenkostěnné pozinkované konstrukci šikmého krovu, doplněný krytinou, klempířskými prvky, sněhovými zábranami a odvodněním z předlakované oceli švédského výrobce Lindab.

Pro čtyřpodlažní dům půdorysného rozměru 11,6 x 29,5 m byla zvolena valbová střecha se sklonem 12° s krytinou trapézovým plechem Lindab LTP45 ve vínově červené barvě. Přizvednutí atiky o 0,45 m bylo opláštěno stěnovým trapézovým plechem ve stejné barvě jako střešní krytina a odvodnění provedeno půlkruhovým okapovým systémem LindabRainline. Svody byly prostupem přes atiku zaústěny do stávajících vpustí ploché střechy. Aby byla minimalizována možnost kondenzace na střešní krytině, byly všechny komínky odvětrání kanalizace a jednotky ventilace bytových jader vyvedeny nad střešní plášť, důkladně utěsněny s protipožární izolací a celý prostor podstřeší byl důkladně odvětrán – odvětrání hřebenem v celé jeho délce bylo ještě doplněno dvěma odvětrávacími hlavicemi Lomanco.

Realizace proběhla v průběhu měsíce listopadu a byla dokončena těsně před první sněhovou nadílkou, která ihned prověřila funkčnost sněhových zábran, instalovaných po celé délce okapové hrany střechy.

Snížení energetické náročnosti

Snaha bytového družstva a vlastníků bytů o snižování energetické náročnosti bydlení vede na uvedeném sídlišti nejen k zateplování fasád a střešního pláště volně kladenou izolací pod šikmou střechou, ale i k instalaci solárních panelů pro ohřev TUV. První vlaštovkou pro instalaci panelů ve Slavkově se stal panelový dům na Komenského náměstí, u kterého se šikmá střecha systému LindabRoof realizovala v roce 2006. Cílem bylo umístění 3 panelů rozměru 6x2 m na jižní rovinu střechy. Protože optimální úhel sklonu panelů je 32°, musela být na střechu se sklonem 12° instalována systémová hliníková distanční konstrukce, která umožnila rozdíl sklonů dorovnat. Návrh zesílení nosné konstrukce stávajícího krovu i kotvení distanční konstrukce provedlo technické oddělení společnosti Lindab.

Protože se od roku 2006 změnily české technické normy pro zatížení na normy v souladu s EU, bylo nutno provést kompletní statický přepočet nosné konstrukce krovu a navrhnout zesílení, které díky stavebnicovému řešení a použití tenkostěnných prvků Lindab nepředstavovalo žádný výrazný zásah do vlastní konstrukce střechy ani potíže při realizaci a bylo rychle a snadno provedeno bez nutnosti střechu jakkoliv rozebírat. Pro kotvení panelů pak byly pouze doplněny výměny z C profilů a tvarované podpůrné konzolky, do nichž se ukotvily závitové tyče průměru 12 mm, požadované dodavatelem distanční konstrukce pod panely. Aby byl zajištěn bezproblémový přístup údržby k panelům, byla podél celé délky hřebene doplněna pochozí lávka Lindab Safety. Montáž proběhla s přestávkami vynucenými počasím během cca 4 dnů v únoru a březnu tohoto roku. Obyvatelé domu tak nyní využívají nejen zatepleného pláště se spolehlivou střechou, ale i ohřevu vody tím nejefektivnějším a nejlevnějším způsobem – sluncem.

Stručný přehled výrobních řad Lindab:

• Lehké tašková tabule Lindab
  • Okapový systém Lindab Rainline
  • Zastřešení plochých střech systémem  Lindab Roof
  • Trapézové plechy Lindab Coverline
  • Drážková krytina Lindab Seamline
  • Bezpečnostní prvky střech Lindab Protectline, Safety

Více najdete na www.lindabstrechy.cz nebo www.lindab.cz