Nové nástěnné chladicí jednotky ENBRA MI dobře spolupracují s tepelným čerpadlem a nevyžadují revize úniku chladiva

29. 08. 2017 | Tisková zpráva

Společnost ENBRA uvádí na trh novou nástěnnou chladicí jednotku MI, která je primárně určena pro efektivní chlazení pomocí tepelného čerpadla. Na rozdíl od běžného chlazení podlahovým systémem při jejím využití nehrozí nežádoucí kondenzace vody u podlahy nebo nevhodné teplotní rozvrstvení v interiéru. Oproti klimatizačním jednotkám nevyžaduje ENBRA MI nákladné rozvody s chladivem, a tedy u ní nejsou nutné ani pravidelné revize úniku chladiva.

Nevyžaduje revize

Chladicí jednotka je určena k instalaci na stěnu a propojení s tepelným čerpadlem. Neobsahuje chladivo R410 používané u běžných klimatizací, což s sebou nese mnoho výhod. Při budování náročnějších systémů s chlazením tedy není nutné pořizovat nákladné rozvody chladiva, jednotka navíc nevyžaduje pravidelné revize chladicích okruhů. Díky umístění pod stropem přitom nedochází k nežádoucímu teplotnímu rozvrstvení s chladným vzduchem u země, jako je tomu u podlahových systémů nebo systémů s fan-coily.

„Výhodou chladicích jednotek MI je absence chladiva. Díky tomu je jejich provoz bezpečnější a odpadá například riziko vzniku jedovatých sloučenin při úniku chladiva a jeho kontaktu s horkými předměty, které hrozí u klimatizačních systémů s nejčastěji používaným chladivem R410. Také provoz a instalace těchto zařízení je díky tomu levnější, jelikož instalace nevyžaduje přítomnost technika chlazení a provoz se zase obejde bez pravidelných revizí úniku chladiva,“ popisuje hlavní výhody nástěnné chladicí jednotky Ivo Zabloudil, produktový manažer společnosti ENBRA, která se zabývá prodejem, instalací a servisem otopné techniky. „Nejvyšší komfort přináší chladicí jednotka MI v kombinaci s podlahovým vytápěním. Provozovatel totiž může těžit z výhod obou technologií a získá tak vysoce komfortní vytápění s možností chlazení při dosažení optimálního teplotního profilu jak při vytápění, tak při chlazení,“ doplnil Zabloudil.

Montují se stejně jako běžné klimatizační jednotky

Nástěnné jednotky MI se obvykle montují shodně jako klimatizační jednotky pod strop. Na rozdíl od běžných konvektorů je tak zaručeno efektivnější chlazení celého prostoru bez nežádoucích efektů na komfort, kdy se v interiéru drží zima u podlahy a horko u stropu. „Chladicí jednotky jsou často pokládány za zařízení, která zdraví osob spíše zhoršují a způsobují časté pálení očí nebo nachlazení. Tyto nežádoucí efekty jsou ale zpravidla dány pouze nevhodným výběrem či ještě častěji nevhodným používáním těchto zařízení,“ popisuje častý mýtus o klimatizacích Ivo Zabloudil ze společnosti ENBRA.