fbpx

Tipy na výběr dřeva na uzení a recept na skvělé uzené kuře0

Máte zálusk na uzené kuře? Připravte ho na kvalitním dřevě s těmi nejlepšími surovinami a můžete se těšit na nový kulinářský zážitek.

Domácí uzení si zaslouží speciální dřevo

Pro uzení je důležité používat speciální dřevo bez obsahu škůdců a nežádoucích příměsí. Klasické mixy dřeva mohou obsahovat nežádoucí příměsi olejů, plísní, hniloby a různého odpadu. Žádnou z těchto látek rozhodně není vhodné používat k uzení masa, na kterém si chcete pochutnat. Dřevo určené k uzení musí být čisté a příjemně vonět.

Speciálně připravená dřeva se liší svou hrubostí. Jemná štěpka a piliny veliké 1 až 3 mm se hodí pro elektrické udírny. Pokud máte klasickou udírnu na dřevo, bude pro vás ideální hrubá štěpka o velikosti 6 až 12 mm.

Nejlepší druhy dřeva na uzení

Buk

Výhodou bukového dřeva je vysoká výhřevnost, příjemná vůně a schopnost obarvit maso do krásně žluté barvy. Bukové dřevo využijete při uzení drůbežího, vepřového i hovězího masa. Lahodnou chuť však dodá i rybám, zvěřině, sýrům či ořechům.

Průběh uzení bukovým dřevem čas od času zkontrolujte. Vzhledem k vyšší výhřevnosti totiž může vzniknout více kouře a tepla, než byste pro pomalé uzení potřebovali.

Dub

Dřevo z dubu je perfektní volbou pro uzení zvěřiny, jehněčího a hovězího či vepřového masa. Vedle nešlápnete ani v případě, že se chystáte udit ryby, klobásy nebo sýry. Pro dub je typické silné kouřové aroma a zlatohnědá barva masa.

Ohlídejte si, aby bylo dubové dřevo před použitím vyschlé. Jestliže k uzení použijete vlhké dubové dřevo, maso může dostat nepříjemnou kyselou chuť.

Ořech

Stejně jako dub a buk se ořechové dřevo hodí k uzení všech druhů mas. Zaručený úspěch sklidíte s uzenými žebry nebo vepřovými ramínky. Buďte však opatrní s množstvím použitého dřeva z ořechu. Pokud ho do udírny dáte příliš, vaše uzené dobroty by mohly zhořknout.

Olše

Chcete, aby maso chytlo lehce nasládlé aroma a získalo mírně zlatou barvu? Pak zkuste olši. Hodí se především pro drůbež, ryby a sýry.

Ovocné dřeviny

Pro uzení se hodí také ovocná dřeva. Jde je použít samostatně, nebo v kombinaci s bukem, dubem či olší. Pro drůbež, vepřové i hovězí skvěle poslouží hrušeň, jabloň nebo třešeň. Jestliže si děláte zálusk na uzenou rybu nebo hovězí, pak bude trefou do černého švestka.

Pokud je to možné, vynechte dřevo z meruňky nebo broskvoně. Oba tyto stromy obsahují hodně pryskyřice, která uzení nesvědčí.

Javor

Jemné dřevo dodá masu mírně kouřovou příchuť. Perfektně ladí s kuřecím, krůtím a vepřovým masem.

Bříza

Nechce se vám čekat, než dřevo perfektně vyschne? Sáhněte po bříze. Skvěle hoří a neobsahuje příliš tříslovin a aromat, které ovlivňují výslednou chuť. Břízu vyzkoušejte k uzení vepřového či kuřecího masa. Budete překvapení tmavou kůrkou i výslednou chutí.

Jak na brilantní domácí uzení? To si ukážeme na oblíbeném uzeném kuřeti.

Uzené kuře: Dopřejte masu náležitou přípravu

Kuře můžete udit buď celé, nebo zvolit jeho jednotlivé části, jako třeba prsa, stehna, čtvrtky či paličky. Maso zbavte zbytků peří a důkladně ho očistěte. Poté připravte nálev a dopřejte masu několikahodinovou lázeň. Po vyjmutí z nálevu nechte kuře pořádně okapat. Během samotného uzení postupujte podle typu vaší udírny.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tipy na uzení kuřecího masa

  • Větší kusy masa můžete naporcovat. Uzená chuť bude daleko intenzivnější.
  • Pokud si chcete být jistí množstvím soli, kousek kuřete nejprve upečte a ochutnejte. Je-li chuť podle vašich představ, můžete kuře vložit do udírny.
  • Pokud je to možné, dávejte přednost čerstvému koření před sušeným.
  • Nepoužívejte příliš mnoho koření.

Připravte si k uzenému masu vhodnou přílohu, jako třeba brambory na všechny možné způsoby. Skvělé jsou vařené, šťouchané i pečené. Pochutnáte si ale i na čerstvém chlebu, těstovinách a zeleninovém salátu.

Recept na uzené kuře

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ingredience:

  • 2 kuřata
  • 100 g soli
  • 30 g cukru nebo medu
  • 5 stroužků česneku
  • 2 pomeranče
  • 2 litry vody
  • badyán
  • hřebíček
  • skořice
  • špetka pepře

Postup:

  1. Do hrnce nalijte 2 litry vody a přidejte sůl s cukrem nebo medem.
  2. Pomeranče oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Do vody přidejte pomeranč, prolisovaný česnek, badyán, hřebíček, skořici a pepř.
  4. Krátce povařte, dokud se cukr se solí zcela nerozpustí.
  5. Kuřata nařízněte podélně po obou stranách páteře a s pomocí nůžek páteř odstraňte. Pokud je nakrojíte u klíčních kostí, snadno je rozložíte na rošt.
  6. Takto připravená kuřata marinujte v láku 16 až 20 hodin při 6 °C.
  7. Poté kuřata pečlivě osušte a nechte je hodinu odpočívat.
  8. Mezitím vyhřejte udírnu na 80 až 90 °C.
  9. Kuřata byste měli udit zhruba 6 hodin.

Tak raušovní uzení!

Autor: Komerční sdělení