Máte zálusk na uzené kuře? Připravte ho na kvalitním dřevě s těmi nejlepšími surovinami a můžete se těšit na nový kulinářský zážitek.

Domácí uzení si zaslouží speciální dřevo
Pro uzení je důležité používat speciální dřevo bez obsahu škůdců a nežádoucích příměsí. Klasické mixy dřeva mohou obsahovat nežádoucí příměsi olejů, plísní, hniloby a různého odpadu. Žádnou z těchto látek rozhodně není vhodné používat k uzení masa, na kterém si chcete pochutnat. Dřevo určené k uzení musí být čisté a příjemně vonět.
Speciálně připravená dřeva se liší svou hrubostí. Jemná štěpka a piliny veliké 1 až 3 mm se hodí pro elektrické udírny. Pokud máte klasickou udírnu na dřevo, bude pro vás ideální hrubá štěpka o velikosti 6 až 12 mm.
Nejlepší druhy dřeva na uzení
Buk
Výhodou bukového dřeva je vysoká výhřevnost, příjemná vůně a schopnost obarvit maso do krásně žluté barvy. Bukové dřevo využijete při uzení drůbežího, vepřového i hovězího masa. Lahodnou chuť však dodá i rybám, zvěřině, sýrům či ořechům.
Průběh uzení bukovým dřevem čas od času zkontrolujte. Vzhledem k vyšší výhřevnosti totiž může vzniknout více kouře a tepla, než byste pro pomalé uzení potřebovali.

Dub
Dřevo z dubu je perfektní volbou pro uzení zvěřiny, jehněčího a hovězího či vepřového masa. Vedle nešlápnete ani v případě, že se chystáte udit ryby, klobásy nebo sýry. Pro dub je typické silné kouřové aroma a zlatohnědá barva masa.
Ohlídejte si, aby bylo dubové dřevo před použitím vyschlé. Jestliže k uzení použijete vlhké dubové dřevo, maso může dostat nepříjemnou kyselou chuť.
Ořech
Stejně jako dub a buk se ořechové dřevo hodí k uzení všech druhů mas. Zaručený úspěch sklidíte s uzenými žebry nebo vepřovými ramínky. Buďte však opatrní s množstvím použitého dřeva z ořechu. Pokud ho do udírny dáte příliš, vaše uzené dobroty by mohly zhořknout.
Olše
Chcete, aby maso chytlo lehce nasládlé aroma a získalo mírně zlatou barvu? Pak zkuste olši. Hodí se především pro drůbež, ryby a sýry.
Ovocné dřeviny
Pro uzení se hodí také ovocná dřeva. Jde je použít samostatně, nebo v kombinaci s bukem, dubem či olší. Pro drůbež, vepřové i hovězí skvěle poslouží hrušeň, jabloň nebo třešeň. Jestliže si děláte zálusk na uzenou rybu nebo hovězí, pak bude trefou do černého švestka.
Pokud je to možné, vynechte dřevo z meruňky nebo broskvoně. Oba tyto stromy obsahují hodně pryskyřice, která uzení nesvědčí.
Javor
Jemné dřevo dodá masu mírně kouřovou příchuť. Perfektně ladí s kuřecím, krůtím a vepřovým masem.
Bříza
Nechce se vám čekat, než dřevo perfektně vyschne? Sáhněte po bříze. Skvěle hoří a neobsahuje příliš tříslovin a aromat, které ovlivňují výslednou chuť. Břízu vyzkoušejte k uzení vepřového či kuřecího masa. Budete překvapení tmavou kůrkou i výslednou chutí.
Jak na brilantní domácí uzení? To si ukážeme na oblíbeném uzeném kuřeti.
Uzené kuře: Dopřejte masu náležitou přípravu
Kuře můžete udit buď celé, nebo zvolit jeho jednotlivé části, jako třeba prsa, stehna, čtvrtky či paličky. Maso zbavte zbytků peří a důkladně ho očistěte. Poté připravte nálev a dopřejte masu několikahodinovou lázeň. Po vyjmutí z nálevu nechte kuře pořádně okapat. Během samotného uzení postupujte podle typu vaší udírny.

Tipy na uzení kuřecího masa
- Větší kusy masa můžete naporcovat. Uzená chuť bude daleko intenzivnější.
- Pokud si chcete být jistí množstvím soli, kousek kuřete nejprve upečte a ochutnejte. Je-li chuť podle vašich představ, můžete kuře vložit do udírny.
- Pokud je to možné, dávejte přednost čerstvému koření před sušeným.
- Nepoužívejte příliš mnoho koření.
Připravte si k uzenému masu vhodnou přílohu, jako třeba brambory na všechny možné způsoby. Skvělé jsou vařené, šťouchané i pečené. Pochutnáte si ale i na čerstvém chlebu, těstovinách a zeleninovém salátu.
Recept na uzené kuře

Ingredience:
- 2 kuřata
- 100 g soli
- 30 g cukru nebo medu
- 5 stroužků česneku
- 2 pomeranče
- 2 litry vody
- badyán
- hřebíček
- skořice
- špetka pepře
Postup:
- Do hrnce nalijte 2 litry vody a přidejte sůl s cukrem nebo medem.
- Pomeranče oloupejte a nakrájejte na menší kousky.
- Do vody přidejte pomeranč, prolisovaný česnek, badyán, hřebíček, skořici a pepř.
- Krátce povařte, dokud se cukr se solí zcela nerozpustí.
- Kuřata nařízněte podélně po obou stranách páteře a s pomocí nůžek páteř odstraňte. Pokud je nakrojíte u klíčních kostí, snadno je rozložíte na rošt.
- Takto připravená kuřata marinujte v láku 16 až 20 hodin při 6 °C.
- Poté kuřata pečlivě osušte a nechte je hodinu odpočívat.
- Mezitím vyhřejte udírnu na 80 až 90 °C.
- Kuřata byste měli udit zhruba 6 hodin.
Tak raušovní uzení!