5 netradičních domácích pomocníků: Pračka s dvojitým bubnem a kuchyňské “vychytávky”0

Pračka, ve které vyperete zároveň bílé i barevné prádlo? Se dvěma bubny žádný problém. Vaříte večeři a nemáte krájecí prkénko nebo pánev? Inovativní vynález zastane obě funkce. A co takhle chladnička, která využívá odpadní teplo pro kvalitnější uchování specifických druhů potravin?

Vývoj domácích spotřebičů jde rychle vpřed, přibývají specializované programy, snižuje se energetická náročnost, ale současně se objevují i nové koncepty a myšlenky, které se do běžného života prosazují jen pozvolna a celá řada z nich končí ve stádiu návrhu či prototypu. Někdy oprávněně, jindy to může být škoda. Jaký osud stihne 5 následujících nápadů ukáže jen čas.

Pračka s dvojitým bubnem pro úsporu vody, energie a nervů…

Společné praní bílého a barevného prádla nemusí skončit dobře a je třeba je prát každé zvlášť. To znamená dva prací cykly a dvojité náklady. Pračka “Dual Wash” má přinést řešení díky dvěma samostatným bubnům. Umístění menšího bubnu do většího má přinést snížení spotřeby elektřiny oproti dvěma pracím cyklům v běžné pračce. Zároveň nehrozí zabarvení prádla. Menší buben lze použít také samostatně pro energeticky úsporné vyprání menšího množství prádla.

Pračka se dvěma bubny pravděpodobně klasicko pračku s jedním bubnem v dohledné době nenahradí. (Zdroj: yankodesign.com)

Sklopná indukční plotýnka s vestavěnou digestoří nezabere místo na pracovní desce

V kuchyních, které využívá povětšinou jen jedna osoba se obvykle nevaří příliš často. Pokud má navíc kuchyně malé rozměry, může vzniknout problém, jak sem celý velký sporák vtěsnat. Sklopná indukční plotýnka s kruhovou digestoří vestavěná do zdi představuje praktické řešení. Po použití se jednoduše sklopí a nikde nepřekáží.

Indukční plotýnka zabudovaná ve zdi představuje atraktivní řešení pro malé kuchyně. (Zdroj: yankodesign.com)

Indukční vaření je stále oblíbenější díky nízké spotřebě energie, bezpečnosti a snadné regulovatelnosti. (Zdroj: yankodesign.com)

Nakrájet a na prkénku hned vařit: To je pánev, která mění tvar

Na začátku je zcela ploché krájecí prkénko, které je ale vyrobeno ze speciální slitiny s paměťovým efektem. Poté, co jej dáte na sporák se jeho okraje ohnou, čímž se z něj stane praktická pánev. Po vychladnutí se opět vrátí do původního tvaru a mezi ostatními kuchyňskými nádobami zabírá jen minimum místa.

Zajímavý nápad, který ale bude v praxi při vaření narážet na určité limity. (Zdroj: yankodesign.com)

Po rozehřátí a ohnutí materiálu se okraje zbarví do červena. (Zdroj: yankodesign.com)

Jak ohřát každý pokrm zvlášť a přesto všechny naráz?

Mražené nebo hotové chlazené pokrmy jsou pro časově vytížené lidi snadnou volbou, jak se rychle najíst. Ohřev celého menu v mikrovlnné troubě nemusí přinést zcela uspokojivý výsledek, některá část pokrmu může zůstat studená. Každý druh jídla si zaslouží specifické zacházení, které dokáže zajistit speciální vařič/talíř. Pro každou “přihrádku” lze nastavit optimální teplotu. Nápad vychází z korejských kulinářských zvyků, kdy lidé postupně v průběhu týdne spotřebovávají domácí pokrmy, které si sami uvařili o víkendu a zmrazili. Tento přístup by mohl být inspirací zejména pro časté návštěvníky fast foodů.

Různé druhy mražených či chlazených potravin ohřejete pomocí tohoto přístroje přesně na míru. (Zdroj: yankodesign.com)

Pro každou část vařiče lze nastavit speciální režim. (Zdroj: yankodesign.com)

Ideální je zmrazit domácí jídlo přímo v členěné plastové míse, která se následně vloží do přístroje. (Zdroj: yankodesign.com)

Odpadní teplo z chladničky pomáhá uchovat zeleninu čerstvou

Chladnička nemusí být vždy nejlepším místem pro uchování čerstvého ovoce a zeleniny. Nepřirozeně chladné prostředí může někdy způsobit naopak rychlejší zkázu. Chladnička ale přesto může být citlivým potravinám nápomocná díky spojení pradávného způsobu skladování potravin s moderní technologií. Na klasickou chladničku je možné umístit speciální hliněné kontejnery s dvojitou stěnou, která po naplnění vodou vytváří chladnější prostředí díky odpařování způsobenému odpadním teplem z chladničky. Jednotlivé kontejnery se mezi sebou konstrukčně mírně liší, aby vyhovovaly různým typům čerstvých potravin.

Speciální kontejnery nad běžnou chladničkou uchovají zeleninu a ovoce déle čerstvé. (Zdroj: treehugger.com)

Kontejnery jsou otočné, aby byly dobře přístupné. (Zdroj: treehugger.com)

Autor: Jarmila Bajerova