Zelený čaj se může opřít o pověst nejvíce zdravého čaje ze všech. Je to oprávněný titul? K čemu je zelený čaj dobrý a kdy naopak může uškodit? Víte, jak se vyrábí a co v něm díky tomu najdete?
Pěstování – Čajovník je stále zelený keř se silnými zebrovanými listy. Z původního čajovníku (Camellia siennesis) bylo vyšlechtěno mnoho kultivarů a pěstování a výroba čaje se rozšířila do celého světa. Surovinou pro výrobu čaje jsou čajové lístky, které se sbírají čtvrtým rokem od výsadby a produkce trvá zhruba třicet let. Sběr se většinou provádí ručně a sbírají se mladé výhonky se třemi až pěti lístky. Různým způsobem zpracování sebraného listu lze získat různé druhy čaje.
„Zelený čaj je velice vhodný pro sportovce, a to jak studený tak teplý nálev.“
ReklamaV zelených čajích naleznete pouze nefermentované čajové lístky. Ihned po tom, co jsou lístky utrženy, musí se zahřát, aby nezačal fermentační proces. Zahřívají se buď na kovových pánvích nebo se (tradičně v Japonsku) prohřívají párou a poté se suší a svinují.
Čaje polozelené jsou již částečně fermentované. Po sklizni se v lístcích, které mají částečně narušené okraje započne proces fermentace, který je po určité době přerušen prudkým zahřátím stejným jako u čajů zelených.
Jaké látky se nacházejí v zelených čajích?
Nefermetovaný a neoxidovaný čaj obsahuje několik tisíc různých látek, z nichž mnohým jsou připisovány příznivé účinky na lidský organismus. Mezi tyto látky patří především polyfenoly, flavonoidy, katechiny, kyselina askorbová, karoten, vitaminy C, B1, B2, B5, B7, B10, fluorid, draslík, sodík, vápník, magnezium, stroncium, měď, nikl, zinek, mangan, molybden, fosfor, železo, enzymy. Kromě toho si zelený čaj zachovává účinné látky jako jsou kofein, třísloviny, éterické oleje a mnohé další látky.
Pro koho je zelený čaj vhodný a pro koho vhodný není?
Je velice vhodný pro sportovce, a to jak studený tak teplý nálev. Dobře osvěží a poskytne lepší výkonnost a posílení vitality. I během těhotenství se doporučuje pít zelený čaj pro jeho obsah železa, zinku a mědi. Je dokonce žádané, aby těhotná žena vyměnila kávu za zelený čaj. Pomáhá i ženám v menopauze, kdy dodává tělu nezbytné vitamíny a stopové prvky.
Není vhodný pro osoby s ledvinovými potížemi pro poměrně vysoké množství draslíku. Zelený čaj by neměli pít ani lidé s alergií na kofein. A také není vhodný pro malé děti.
Účinky zeleného čaje
- posiluje koncentraci a duševní výkonnost
- působí proti depresím
- proti vzniku revmatizmu
- proti vzniku zubního kazu – zelený čaj obsahuje fluor v přirozené podobě, který působí na bakterii, která vytváří zubní kaz, a proto je dobré pít jeden šálek čaje po každém jídle
- polyfenoly obsažené v čaji preventivě působí proti vzniku srdečních onemocnění a rakoviny
- antioxidanty chrání před vznikem rakoviny a ovlivňují proces stárnutí (další antioxidanty najdete na www.zdrave.cz)
- tanniny (skupina jednoduchých a složených fenolů) zmírňují žaludeční obtíže a mají uklidňující efekt na centrální nervový systém, čímž působí proti účinkům kofeinu
- kofein odstraňuje únavu a odvodňuje organismus
- pomáhá při snižování nadváhy
- snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi
- zbavuje tělo jedů
- posiluje kosti
www.zdrave.cz doporučuje: Vyzkoušejte pravé sypané zelené čaje namísto sáčkových. Můžete je zakoupit např. v čajovnách, kde vám zkušený čajovník pomůže nejenom s výběrem čaje, ale navíc vám čaj i správně a chutně připraví.
Jak často pijete zelený čaj vy?