fbpx

SUPERFARM – nový koncept energeticky nezávislé městské farmy0

Francouzští designéři ze Studia NAB navrhli městskou vertikální farmu s názvem SUPERFARM. Chtějí tak vyřešit problém, kdy městská populace stále roste a zároveň se snižují plochy orné půdy.  

Městská farma bude produkovat nutričně bohatá jídla jako jsou mořké řasy, hmyz nebo ryby. (Zdroj: inhabitat.com)

Vertikální zemědělské zařízení má za cíl produkovat potraviny bohaté na nutriční hodnoty, například mořské řasy, jedlý hmyz a ryby. Aby se minimalizoval vliv zařízení SUPERFARM na životní prostředí, designéři ho navrhli tak, aby bylo plně napájeno z obnovitelných zdrojů energie, konkrétně z větrných turbín a solárních panelů.

Vertikální superfarma

Studio NAB vytvořilo svůj koncept SUPERFARM jako reakci na knihu profesora mikrobiologie Dicksona Despommiera, který je považován za průkopníka vertikálního zemědělství. Ve své knize The Problem navrhl koncept městského zemědělství v krytých prostorách jako udržitelnou alternativu tradičnímu zemědělství. Vertikální zemědělství by podle něj mohlo vyřešit problém s nedostatkem potravy pro stále rostoucí populaci. Na rozdíl od tradičních farem, které produkují ovoce a zeleninu, superfarmy se zaměřují na produkci potravin s vysokou nutriční hodnotou, jako jsou například ryby nebo med.

Reklama

Superfarma by měla vyřešit problém s rostoucí populací a zmenšující se plochou orné půdy. (Zdroj: www.inhabitat.com)

SUPERFARM je šestipodlažní budova postavená na vodní hladině tak, aby nezabírala místo budovám na souši. Cílem designerů je, aby se lidé přiblížili ke zdrojům potravin, proto musí být městská farma umístěna poblíž města. Designéři ve studiu NAB věří, že kvůli vysoce kontrolovanému vnitřnímu prostředí nebude nutné používat při produkci jídla žádné pesticidy. Voda využitá k produkci bude navíc dále použita.  

První Superfarma vyroste v Americe 

A bude postavena ve městě Jackson Hole ve státě Wyoming. S využitím o 90 % méně vody než v běžném zemědělství má tato farma ročně vyprodukovat více než 45 000 kilogramů jídla a to bez použití jakýchkoli pesticidů. Díky třípodlažnímu skleníku bude možné produkovat potraviny po celý rok. 

Vizualizace plánované superfamy ve Wyomingu. (Zdroj: www.inhabitat.com)

Autor: Helena Ježková