Nesmíte z různých důvodů cukr, ale příčí se vám sladit si čaj umělými sladidly? Vyzkoušejte stévii, neboli sladkou trávu. Proč má stévie potenciál stát se přírodním sladidlem a nahradit sladidla umělá? Jak sladkou trávu používat a jak si ji můžete vypěstovat v bytě?
Trpíte cukrovkou? Máte nadváhu nebo chcete jednoduše zhubnout? Pro ty, kteří se nechtějí vzdát sladké chuti cukru, nechtějí přibrat nebo cukr ze zdravotních důvodů nemohou, máme bezvadnou zprávu! Existuje rostlina, jejíž listy jsou až třistakrát sladší než cukr – a přesto vám hladinu cukru v krvi nezvednou!
„Stévie udržuje stálou hladinu cukru v krvi, podporuje činnost slinivky, snižuje krevní tlak a pomáhá bojovat s únavou.“
ReklamaStévie sladká nebo-li sladká tráva pochází původně z oblasti jižní a střední Ameriky. Dnes je hojně rozšířena také ve východní Asii. Tato sladká rostlina podporuje činnost slinivky, pomáhá produkci inzulinu a udržuje stálou hladinu cukru v krvi, proto je velice vhodná pro diabetiky. Na rozdíl od cukru nemá žádnou energetickou hodnotu a nezvyšuje hladinu cukru v krvi, její sladivost je přitom vysoká.
Zdravé potraviny |
– Omega 3 mastné kyseliny– Máslo versus margarín– Skořice voní a má léčivé účinky– Vyhněte se éčkům v potravinách–Cukr, nebo umělá sladidla? |
Léčivé účinky sladké trávy jsou všestranné. Kromě blahodárných účinků pro diabetiky také snižuje krevní tlak, podporuje trávení, pomáhá bojovat s únavou, zmírňuje alergické reakce, urychluje hojení ran a pomáhá léčit ekzémy.
Stévie pomůže s odvykáním kouření
Stévie má i výrazné antibakteriální a antivirové vlastnosti. Na rozdíl od cukru pomáhá eliminovat riziko vzniku zubního kazu. Indiáni, kteří žvýkali lístky stévie, nikdy netrpěli zubním kazem. Stévie se proto přidává do zubních past, žvýkaček nebo kloktadel.
Sladká tráva je také velmi účinným pomocníkem při odstraňování závislostí na tabáku, alkoholu či jiných návykových látkách! Konzumace sladké stévie snižuje chuť na cigaretu.
Sladká tráva aneb cukr v květináči
Stévii je možné pěstovat i doma v květináči. V jarních měsících je možné zakoupit semena, která můžeme začít vysazovat už v únoru nebo březnu. Někdy kolem dubna se sladká tráva objevuje v zahradnictvích k prodeji jako venkovní rostlina. Podle některých názorů není rostlina vhodná pro pěstování v bytě, protože pak neobsahuje dostatek sladících látek.
Stévie má velký potenciál nahradit umělá sladidla. Zdroj: istockphoto.com
Pokud jsou ovšem dodrženy podmínky, které ke svému životu potřebuje, nemělo by být pěstování stévie v bytě žádný problém. Sladká tráva potřebuje především teplo a světlo, proto se doporučuje dávat ji v létě ven (například na balkón). Pokud pěstujete stévii v bytě, je vhodné umístit ji k oknu. Rostlince prospívají poměrně vysoké teploty, ideálně kolem 25°C.
Bude-li stévie trpět zimou, zejména na podzim, uvadne. Stévie byla původně letnička, nyní je vyšlechtěná ve víceletou rostlinu, měla by vám tedy vydržet déle. Listy stévie sklízíme tehdy, když rostlinka doroste zhruba do 20 až 30 cm. Z jedné rostliny je možné údajně získat až půl kilo sušených lístků.
Sušené listy, které jsou podstatně sladší než ty čerstvé, stejně tak jako tablety s výtažkem ze stévie, jsou k dostání také v prodejnách zdravé výživy nebo bylinkářstvích. Rozdrobenými sušenými listy je možno osladit si kterýkoli nápoj nebo pokrm.
Stévie versus umělá sladidla
Stévie je nekalorické přírodní sladidlo, které obsahuje glykosid zvaný steviosid. Má asi třistakrát vyšší sladivost než cukr. Ačkoli nemá žádnou energetickou hodnotu, dodává tělu energii stejně jako cukr. Na rozdíl od cukru se stévie nerozkládá teplem ani nekvasí a bývá stabilní i při vysokých teplotách.
Stévie k velké nelibosti všech diabetiků dosud není registrována jako sladidlo v České republice, ani v jiných zemích Evropské unie. V USA byla stévie jednu dobu dokonce zakázaná s tvrzením, že se jedná o nebezpečný potravinový doplněk! Je možné prodávat ji pouze jako doplněk stravy. V asijských zemích, zejména v Japonsku se stévie již běžně používá jako náhražka cukru v nápojích, dokonce se přidává i do Coca Coly.
Sladkou trávu si můžete vypěstovat i doma v květináči. Zdroj: istockphoto.com
Stane se stévie přírodním sladidlem?
Je možné se domnívat, že za vším stojí výrobci umělých sladidel či celý cukrárenský průmysl? Jakou má logiku přidávat do potravin a nápojů pro diabetiky zdraví škodlivá aditiva namísto výtažku z léčivé rostliny?
Stévie začíná být hodně diskutovaným tématem. Podle vyjádření Státní zemědělské a potravinářské inspekce je Stévie považována za potravinu nového typu, která však bohužel dosud nebyla prozkoumána a schválena EU a tudíž nemůže být u nás běžně prodávána jako bezpečná povolená přídatná látka, ale jen jako doplněk stravy.