fbpx

Steak, který „vyrostl“ v laboratoři, se konečně vyrovná originálu0

Izraelská společnost Aleph Farms představila první steak, kvůli kterému nezemřelo žádné zvíře. Jak je to možné? Vyrostl totiž v laboratoři. Rozhodně se vám nad ním ale budou sbíhat sliny – svým vzhledem, tvarem i strukturou se neliší v ničem neliší od klasického masa.

Zdroj foto: Aleph Farms

3D technologie v Aleph Farms umožňují vytvořit „hovězí steak“, který nerozeznáte od toho pravého. Na rozdíl od něj toto maso navíc nemá negativní dopad na životní prostředí, vysoké požadavky na zdroje (půdu, vodu, krmiva atd.) i jeho produkce netvoří skleníkové plyny přispívající ke změně klimatu.

Doslova tvoříme budoucnost masného průmyslu. Už jen vytvořit klobásu nebo placku mletého masa z buněk kultivovaných mimo zvíře je velmi náročné. Nám se ale povedlo vyrobit přímo celý steak se svalovou strukturou,“ říká generální ředitel Aleph Farms Didier Toubia.

Zdroj foto: Aleph Farms

Dosažení tohoto úspěchu nebylo vůbec snadné. Na vývoji finálního steaku pracovali v Aleph Farms už od roku 2017, kdy byla společnost založena. Technologie, která vznikla ve spolupráci s univerzitou Technion, využívá přirozené procesy regenerace svalové tkáně. Základ pak tvoří použití čtyř typů buněk z klasického masa, které byly šetrně odebrané od živých zvířat – způsobem, který se podobá výtěru z úst. Tyto buňky, včetně cévních a pojivových tkání, jsou pak klíčem k výslednému produktu.

Jednou z překážek při vývoji bylo přimět různé buněčné typy k vzájemné interakci pro vytvoření úplné tkáňové struktury tak, jako je tomu v těle zvířete. Úkolem tedy bylo najít správné živiny a jejich kombinace, které by to umožnily.

Zdroj foto: Aleph Farms

„Věříme, že steaky z Aleph Farms mají vysoký kulinářský potenciál a najde široké uplatnění v těch nejlepších restauracích i bistrech. Prozatím ještě není dostupný pro komerční sféru, ale naše technologie v tomto směru představuje skutečný průlom a krok vpřed,“ doplňuje Didier Toubia.

Aleph Farms jsou díky své činnosti součástí neustále rostoucího ekosystému udržitelných potravin. Ten se snaží najít udržitelnou cestu související s celosvětovým nárůstem populace a zvýšenými nároky na množství potravy.

Systém udržitelných potravin

Mezi tyto společnosti se řadí i další izraelská společnost Future Meat Technologies, která je jedinou firmou, která umí laboratorní cestou produkovat zvířecí tuk. I start-up Jet Eat, který vyvíjí technologii pro 3D tisk veganských náhražek masa na základě rostlinných receptur.

Zdroj: NoCamels

Profilový obrázek

Autor: Bára Kocmánková