fbpx

Slané i sladké – vyzkoušejte zajímavé dýňové recepty0

Dýně patří k podzimu stejně jako spadané listí. A není nic lepšího než si z nich doma uvařit něco voňavého a chutného, zatímco za okny vládne pošmourný podzim. V našem článku najdete hned několik zajímavých dýňových receptů, které zároveň zvládnete levou zadní.

Dýňová polévka se zázvorem

Dýňové polévky jsou rychlé, chutné a receptů proto, jak je připravit existuje celá řada. My jsme pro vás našli jeden, který má v sobě mix ingrediencí, který dýňové polévce dodá ještě lepší chuť.

Co budete potřebovat:

  • 500 g neoloupané dýnové dužiny (z dýně Hokkaido nebo máslové dýně)
  • 80 g najemno nakrájené cibule
  • 20 g oloupaného zázvoru
  • 50 g cukru krupice
  • 130 ml pomerančového džusu
  • 50 ml 31% smetany
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • olivový olej
  • dýňový olej
  • nadrobno nasekaná pažitka
  • sůl

Jak na to:

  1. Zázvor nakrájejte na plátky a dýni na kostky o velikosti asi 2 cm.
  2. V hrnci na rozehřátém olivovém oleji nechejte zpěnit cibuli. Přidejte plátky zázvoru a krátce je orestujte. Dále přidejte cukr a pomalu směs míchejte tak dlouho, až cukr získá zlatou barvu.
  3. Do hrnce přidejte nakrájenou dýni a 1 minutu ji míchejte. Poté přilijte pomerančový džus, dobře promíchejte a přiveďte k varu. Mírně stáhněte oheň a nechejte džus téměř vyvařit tak, aby na dně hrnce zbyly asi 4 lžíce tekutiny.
  4. Přilijte zeleninový vývar, vše promíchejte a opět přiveďte k varu. Stáhněte oheň a vařte 30 minut. Přidejte smetanu a citronovou šťávu, promíchejte a vařte další dvě minuty. Pak polévku propasírujte přes cedník, případně před tím ještě větší části zpracujte ručním mixérem. Podle chuti polévku dosolte.
  5. Na talíři pak každou porci pokapejte dýňovým olejem a posypejte nakrájenou pažitkou. Milovníci ostřejších chutí si můžou polévku dochutit také drceným chilli.

Sladkoostrá dýňová semínka

Jestli nevíte, co se zbylými dýňovými semínky, zkuste si z nich udělat tuhle skvělou chuťovku, která se hodí třeba k posezení se sklenkou vína.

Co budete potřebovat:

  • dýňová semínka
  • 5 lžic cukru krupice
  • sůl
  • mletý kmín
  • skořici
  • trochu zázvoru
  • chilli
  • arašídový olej

Jak na to:

  1. Promíchejte v míse 3 lžíce cukru, trochu soli, kmínu, skořici, zázvor a chilli.
  2. Na pánvi rozpalte olej a vhoďte do něj dýňová semínka. Přidejte k nim zbývající 2 lžíce cukru a míchejte asi dvě minuty, dokud se cukr nezačne rozpouštět a karamelizovat.
  3. Semínka pak dejte do mísy s kořením, vše pořádně promíchejte a nechejte vychladnout.

Dýňové muffiny

Zkuste dýni připravit i nasladko. Nejčastěji se setkáte třeba s dýňovou bábovkou, my jsme pro vás vybrali recept na tyhle lahodné muffiny.

Co budete potřebovat:

  • 200 g oloupané a nahrubo nastrouhané dýně (Hokkaido nebo máslové)
  • 175 g třtinového cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 1,5 lžičky PDP
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 100 g propláchnutých rozinek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 175 ml slunečnicového oleje
  • 3 vejce
  • kůra z pomeranče

Jak na to:

  1. Do mísy dejte olej, cukr, vejce, vanilku a vše prošlehejte.
  2. Postupně vmíchejte nastrouhanou dýni, hrozinky a pomerančovou kůru.
  3. Přisypte skořici, prosátou mouku s PDP a sodou a vše jemně promíchejte.
  4. Těsto dejte do připravených formiček na muffiny tak, aby dosahovalo do ¾ výšky každé formičky.
  5. Muffiny pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 25 minut. Jejich propečení otestujte klasicky – zapíchnutím špejle.

Pak už jen stačí nechat je vychladnout a můžete se do nich pustit!

Dýňová pomazánka

Věděli jste o tom, že dýni si můžete namazat i na chleba? Třeba ve formě téhle chutné pomazánky.

Co budete potřebovat:

  • 500 g máslové dýně
  • 100 g tvarohu
  • 50 g slunečnicových semínek
  • sušený tymián
  • olej
  • citronovou šťávu
  • sůl, pepř

Jak na to:

  1. Nakrájejte dýni, osolte ji, opepřete, zakápněte olejem a opečte ji dozlatova na plechu vyloženým pečícím papírem.
  2. Nechte dýni vychladnout a přidejte k ní tvaroh, tymián, citronovou šťávu a vše rozmixujte do podoby hladké pomazánky.

Tahle pomazánka vám bude nejlépe chutnat na celozrnném pečivu s několika dýňovými semínky.

A jestli chcete krom vaření doma i tvořit, inspirujte se našimi DIY tipy pro podzimní dekorace.

Profilový obrázek

Autor: Bára Kocmánková