fbpx

Šalvěj – chutná bylinka i léčitelka0

Šalvěj lidé hojně používají už od starověku. A není divu! Má totiž ozdravné vlastnosti, jak už napovídá její latinské rodové jméno Salvia, které vychází z latinského salvare, což znamená uzdravit. Pojďme se podívat na to, jaké pozitivní účinky může mít na naše tělo, a rovnou přidáme i několik chutných receptů.

Zdroj: Pixabay

Sběr a sušení šalvěje

Šalvěj sbírejte předtím, než vykvete a ve chvíli, kdy jsou listy suché, aby vám nezhnědla. Šalvěj sušte na vzdušném temném místě, přičemž usušená by měla mít zelenou nebo stříbrošedou barvu. Pokud jsou její listy hnědé, vyhoďte je.

Účinky šalvěje na zdraví

Šalvěj má antibakteriální a antiseptické účinky, díky nim je vhodná při:

  • zánětech a bolestech v dutině ústní a krku
  • problémech se zuby a dásněmi
  • chřipce, angíně a nachlazení
  • potížích s trávením a nadýmáním
  • léčbě špatně hojících se oděrek a ran

Dále má pomáhat při nadměrném pocení, stárnutí, nespavosti a depresi. Doporučuje se dokonce používat při Alzheimerovi pro stimulaci mozku a zlepšování koncentrace.

Vyhnout by se šalvěji měly naopak těhotné a kojící ženy, stejně jako malé děti.

Zdroj: Pixabay

Recepty se šalvějí

Kuře na šalvěji

Co budete potřebovat:

  • kuřecí řízky (stehenní nebo prsní)
  • šalvěj
  • petržel
  • malou cibuli
  • mrkev
  • kuřecí vývar
  • hladkou mouku
  • máslo
  • sůl, pepř

Jak na to:

  1. Kuřecí řízky osolte, opepřete a udělejte v nich kapsu.
  2. Nakrájejte máslo na plátky. Jejich spodní část obalte v nasekané petrželi, na horní položte lístek šalvěje. Plátky vložte do kapes v řízcích a jemně přitlačte prsty.
  3. Vložte kuřecí řízky na pekáč a podlijte je kuřecím vývarem, přidejte také na kousky nakrájenou mrkev a cibuli.
  4. Pečte ve středně vyhřáté troubě asi hodinu až hodinu a půl. Výpek poté můžete zahustit hladkou moukou.
Zdroj: Pixabay

Těstoviny na másle s rajčaty a šalvějí

Co budete potřebovat:

  • těstoviny
  • máslo
  • šalvěj (čerstvou nebo sušenou)
  • cherry rajčátka
  • parmazán
  • sůl, pepř
  • rukola

Jak na to:

  1. Uvařte těstoviny v osolené vodě tak, aby byly al dente.
  2. Nakrájejte rajčátka na půlky, 3 stroužky česneku na tenké plátky, nasekejte očištěnou rukolu.
  3. Rozpusťte na pánvi máslo a opečte na něm lístky šalvěje, až budou křupavé. Poté je vyjměte a dejte osušit na papírový ubrousek.
  4. Přidejte česnek, osolte, opepřete. Jakmile bude česnek průhledný, přidejte rajčata, podlijte trochou vody a poduste.
  5. Jakmile jsou rajčátka měkká, přidejte do pánve těstoviny a vše pořádně promíchejte. Na závěr přidejte rukolu.
  6. Dozdobte každou porci na talíři lístky šalvěje a posypte parmazánem.

Brambory se šalvějí

Co budete potřebovat:

  • brambory
  • šalvěj
  • máslo
  • smetanu na vaření
  • sůl, pepř

Jak na to:

  1. Nakrájejte brambory na plátky nebo čtvrtky a vložte je do vymazaného litinového hrnce nebo zapékací mísy.
  2. Lístky šalvěje rovnoměrně rozložte mezi brambory, vše potřete rozpuštěným máslem, zalijte smetanou (můžete do ní přidat i vejce), osolte a opepřete.
  3. Pečte ve středně vyhřáté troubě, dokud brambory nebudou hezky křehké a nechytnou zlatavou barvu.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.