Ať už patříte k pokročilejším pěstitelům nebo s pokojovkami teprve začínáte, rýmovník by vám doma rozhodně neměl chybět. Tato houževnatá rostlina připomínající hluchavku je nenáročná na pěstování a daří se jí skoro všude, což dává okatě najevo svými velmi rychle rostoucími šlahouny. Jak s rýmovníkem zacházet a na co všechno je dobrý?
Rýmovník (Plectranthus amboinicus) je charakteristický svou příjemnou a silnou vůní. Stačí ho promnout mezi prsty a vymačkanou vodičkou si pomazat nos, někdo lístek zlomí na půl a namaže místečko pod nosem a někdo jiný si pro jistotu kousek utrhnutého lístku vloží do nosní dírky a nechá chvíli působit.

Pěstování rýmovníku je snadné a pokud mu dopřejete světlé místo a mírnou zálivku, budete překvapeni jeho rychlým růstem. Rostlinu však neumisťujte na přímé slunce, které by ho mohlo poškodit. Velikou výhodou rýmovníku je, že dobře snáší suchý vzduch a bez problému přežije zimu v městských bytech, kde většina pokojovek trpí. V tomto období však omezte zálivku. V létě ocení pobyt venku, ale nezapomeňte ho umístit zpátky do tepla, jakmile se venku ochladí. Rýmovník vytváří dlouhé výhony, které je třeba pravidelně zaštipovat. Výhony s listy můžete využít mnoha způsoby!
ReklamaNachlazení? Uvařte si rýmovníkový čaj
Listy rýmovníku obsahují vitamín A, C a E a navíc mají protizánětlivé účinky. Čaj vyrobíte jednoduše tak, že 5 lístků rýmovníků umyjete, přelijete převařenou vodou a osladíte medem.

V listech jsou obsaženy rostlinné vonné oleje thymol a karvakrol. Stačí listy promnout v ruce a inhalovat jejich silnou vůni, uleví od bolestí v krku a od ucpaného nosu.
Rýmovníkový sirup
Na výrobu sirupu budete potřebovat:
- 20 – 30 lístků rýmovníku
- Citrón, limetku nebo pomeranč
- Vodu
- 1 kg cukru krupice
Den před přípravou sirupu spařte lístky rýmovníku spolu s plátky umytého citrónu, limetky nebo pomeranče. V hrnci zalijte suroviny horkou vodou tak, aby byly ponořené a nechejte odstát přes noc. Druhý den směs přeceďte a jakmile tekutinu přivedete k varu, ztlumte plamen a opatrně přisypte cukr. Sirup vařte na mírném ohni a občas ho zamíchejte, dokud nechytne měděný odstín a nezhoustne. Od vaření raději neodcházejte, jakmile se vyvaří hlavní díl vody, rychle začne pěnit. Jak poznat, že má sirup tu správnou konzistenci? Poznáte to tak, že pomocí lžičky odkápnete malé množství na čistý talířek a pokud kapička drží tvar, je sirup hotový. Ještě teplý sirup naplňte do skleniček, pevně uzavřete a otočte dnem vzhůru. Poté ho uchovávejte na chladném místě.
Dezinfekce na rány
Stejně jako aloe vera, také rýmovník díky svým skvělým dezinfekčním vlastnostem pomáhá hojit rány. Použít můžete vymačkanou šťávu z listů nebo nálev, který připravíte převařením listů. Nálevem pak můžete potírat rány, odřeniny, štípnutí hmyzem, ekzém i spáleniny.
Rýmovník je zkrátka nenáročný a voňavý kamarád do nepohody. Jeho nekonečně rostoucí výhonky můžete využít mnoha způsoby, nebo z nich namnožit novou rostlinu a tou potěšit své blízké.