Rukola je v české kuchyni čím dál více oblíbená. A není divu – tato listová zelenina má neopakovatelnou chuť, která zpestří nejen saláty či těstoviny, ale i masová jídla. Navíc obsahuje spoustu vitamínů a zdraví prospěšných látek. V našem článku se dozvíte zajímavé informace o tom, jak rukola působí na lidský organismus, i jak si ji snadno vypěstovat. A navrch přidáme i skvělý recept.

Rukola je součástí tradičních jídel v Itálii, Řecku a Francii. Přesto, že její domovinou jsou subtropy, je poměrně přizpůsobivá a tak ji lze pěstovat i u nás. Vzrostlá rostlina připomíná řepku olejku s bílými květy, brzy po vyklíčení můžeme sklízet šťavnaté lístky. V zahraničí ji najdeme pod označením Wild rucola.
Pěstování rukoly
V České republice je bohužel obtížné sehnat její semínka, a proto bývá často nahrazována svou příbuznou – roketou. Obě rostliny je možné pěstovat na vatě jako řeřichu, pokud je ovšem zasadíme do substrátu na zahrádku nebo do truhlíku, můžeme se z jejich úrody těšit delší dobu. Lístky rukoly je možné otrhávat průběžně od jara do podzimu, stačí je pouze opláchnout a můžeme je ihned konzumovat, podobají se listům pampelišky, ale jsou užší a delší.
ReklamaPokud nechceme rostlinu pěstovat doma, můžeme ji koupit v supermarketech nebo prodejnách se zeleninou, zaskočit nás ale může cena, která se pohybuje kolem 400 Kč za kilogram. Předpěstovaná rukola, obvykle prodávaná v malých vaničkách, se k nám dováží z Itálie a Německa, neboť tamní klimatické podmínky jí více vyhovují.

Jak rukola prospívá našemu zdraví
Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Všechny rostliny z této čeledi jsou zdrojem isothiokyanátů, které mají antikancerogenní účinky, konzumací brukvovitých rostlin tedy chráníme tělo před rakovinou.
Pokud jde o vitamín C a beta karoten, obsahuje rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny. Její listy působí proti únavě a posilují imunitu, odvar z kořene se používá při zažívacích problémech. Konzumace rukoly zvyšuje chuť k jídlu a pomáhá detoxikovat játra a pročišťovat krev, kromě toho má rostlina i mírně močopudné a projímavé účinky.
Rukola v těhotenství a při kojení
I když rukola obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, najdeme v ní i nitráty. Ty se mohou při konzumaci přeměnit na dusitany, které mohou pro těhotné a kojící ženy představovat určité riziko. Vyšší hladiny dusitanů totiž mohou vést k tvorbě methemoglobinu v krvi, což může omezit přenos kyslíku do tkání těla.
Aby se riziko konzumace rukoly v těhotenství a při kojení minimalizovat, je důležité dodržovat následující:
- Omezit konzumaci rukoly – Těhotné a kojící ženy by měly omezit konzumaci rukoly na menší množství.
- Důkladně rukolu umýt – Rukola by měla být důkladně umyta, aby se odstranily případné nečistoty a bakterie.
- Konzumace čerstvé rukoly- Těhotné a kojící ženy by měly konzumovat pouze čerstvou rukolu, která nebyla dlouho skladována. Starší rukola totiž může obsahovat vyšší hladiny dusitanů.
Neopakovatelná chuť rukoly
Rukola je charakteristická svou pikantně jemnou chutí, která je jen těžko popsatelná; je ostřejší a štiplavější, takže dokáže zpestřit každé jídlo, hlavně saláty, těstoviny a rizota. Chuť mladých lístků připomíná ředkvičku, nahořklosti starších listů se jednoduše zbavíme krátkou tepelnou úpravou. Díky obsahu různých silic může rukola chutnat i podobně jako hořčice. Pokud ji lehce povaříme, podobně jako špenát, můžeme ji podávat i dětem, pro které jinak není čerstvá nahořklá rostlina vhodná.
Roketa verus rukola |
Roketa (Eruca sativa) je blízkou příbuznou rukoly. Přesto, že chutí a použitím jsou si obě rostliny podobné, liší se tvarem listů, které jsou u rokety oválnější a bez ostrého vykrajování. Roketa je v tuzemsku pěstována více než rukola, a proto ji seženeme snáze. Ze semínek rokety se vyrábí velmi ostrá hořčice. |
Rukola v kuchyni
Rukola se skvěle doplňuje s rajčaty, česnekem a bazalkou, proto ji najdeme v mnoha italských jídlech. Tradičně je přidávána do zeleninových salátů, její hořká chuť však může zpestřit i saláty z přirozeně sladkého ovoce, např. pomerančů, hrušek nebo ananasu. Posekanými lístky můžeme zdobit obložený chléb, rizota nebo těstoviny.
Tip: Rukola po celý rok |
Čerstvou nasekanou nať rukoly je možné uchovat zmrazením. Rukolu můžetem také naložit do olivového oleje – a to buď celou nebo ve formě pesta. Tím si zajistíme přísun vitamínů i v zimním období, kdy rukola neroste. |
Pokud rukolu orestujeme na olivovém oleji s plátky česneku, získáme originální přílohu k masu a rybám, vzniklou směs můžeme též smíchat s těstovinami. K dušenému masu se pak hodí rukola vařená podobně jako špenát. Z rostliny je možné připravit i chutnou polévku, pokud si netroufáme na ryze „rukolový“ pokrm, můžeme ji použít místo kapusty nebo majoránky do polévky z pórku či brokolice nebo do smetanových omáček.

Pokud patříte k milovníkům mořských plodů, nebojte se k nim příště přidat rukolu, neboť tato chuťová kombinace je vynikající. Nasekané lístky můžeme přidávat i do masových směsí.
Pesto i sálat z rukoly
- Chutný salát připravíme smícháním rukoly, plátků grapefruitu, řeckého sýra (feta nebo balkán) a černých oliv. Alternativou je kombinace rukoly s kousky mozzarely, kostičkami šunky a rajčaty, popř. i jinou zeleninou dle chuti.
- Bageta plněná kousky kuřecího masa, hořčicí, zeleninou a rukolou dodá tělu vitamíny a energii.
- Pokud dáváte přednost pomazánkám, můžete nasekané listy rukoly smíchat s bylinkovým máslem nebo s lučinou a česnekem.
- Pesto vyrobíme z rukoly, česneku, piniových oříšků, parmazánu a z oleje. Piniová semínka je možné nahradit i levnějšími vlašskými ořechy.