Jste připraveni na letošní sklizeň dýní? Máme pro vás malého průvodce, který vám poradí, kdy dýně sbírat či jak s nimi dál naložit. A navrch přidáme i pár zajímavých receptů.

S dýněmi se neodmyslitelně pojí podzim, který krásně dokresluje jejich specifická chuť. Uznejte, kdo by nemiloval dýňovou polévku nebo krásné dýňové dekorace?
Jak poznat zralou dýni
Zralé dýně jsou plně oranžové, mají zkorkovatělou stopku, pevnou slupku, do které nezaryjete nehtem a jejich listy začínají hnědnout a vadnout. Zralou dýni také poznáte podle dutého poklepu.
ReklamaDýně byste měli posbírat do prvního podzimního mrazu, aby vám na záhonech nezačaly hnít. Před uskladněním je také důležité nechat dýně 2 až 3 týdny oschnout na suchém a teplém místě. Při skladování ve stejných podmínkách vám poté vydrží 2 až 3 měsíce.

Dekorativní dýně a dýně pro vyřezávání
Pokud chcete dýni použít k dekorativním účelům, sklízejte klidně ještě dříve nebo dokonce ještě, když jsou zelené. Jejich trvanlivost se bude odvíjet podle toho, na jakém místě je chcete mít vystavené. Při umístění na suchém a chladném místě vám vydrží klidně i 6 až 12 měsíců.
Na vyřezávání si pak raději vybírejte menší kousky. Pamatujte, že čím větší dýně, tím více práce budete mít s jejím zpracováním.
Jak dlabat dýně? Inspiraci najdete v našem článku Užitečné rady pro dlabání dýní.

Zpracování dýně od semínka po dužinu
Na co použít dýni? Možností je celá řada – polévky, těstoviny, nebo lahodná dýňová semínka pro zdravé mlsání.
Dýňová polévka s kari
Co budete potřebovat:
- 1 menší dýni
- 0,5 l zeleninového vývaru
- cibuli
- máslo
- třtinový cukr
- kari
- smetanu na vaření
- zakysanou smetanu
- chilli nebo lanýžovou sůl
Jak na to:
- Nakrájejte dýni na kostičky a cibuli najemno.
- Osmahněte cibuli na másle, přidejte kostičky dýně a promíchejte.
- Zaprašte dýni kari a třtinovým cukrem, pořádně promíchejte.
- Zalijte vývarem tak, aby kostičky dýně byly ponořené, případně dolijte trochou vody.
- Jakmile bude dýně měkká, rozmixujte vše tyčovým mixérem a přidejte smetanu na vaření.
- Do talířů s polévkou dejte lžíci zakysané smetany, kterou zasypete špetkou chilli nebo posolíte lanýžovou solí.

Krémové dýňové těstoviny
Co budete potřebovat:
- dýni
- zeleninový nebo kuřecí vývar
- čerstvou nebo sušenou šalvěj
- špenát
- bílý vinný ocet
- mléko
- olivový olej
- máslo
- česnek
- těstoviny (nejlépe penne nebi fettuccine)
- strouhaný parmazán
- nasekané vlašské ořechy nebo kešu oříšky
Jak na to:
- Uvařte těstoviny al dente.
- Připravte si dýňovou omáčku na těstoviny – uvařte dýni a rozšlehejte ji s trochou másla.
- Osmahněte na olivovém oleji česnek, přidejte dýňové pyré, mléko, ocet, vývar, sůl a pepř. Množství jednotlivých složek přidejte podle chuti a tak, abyste docílili krémové konzistence.
- Přidejte do omáčky šalvěj a parmazán, nechejte na mírném ohni trochu zredukovat.
- Po sundání z plotýnky přidejte špenát.
- Promíchejte těstoviny s dýňovou omáčkou a posypte nasekanými ořechy.

Dýňová semínka s rozmarýnem
Co budete potřebovat:
- 1 hrnek čerstvých dýňových semínek
- 2 lžíce nasekaného rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičku cukru
- mořskou sůl, drcený pepř
Jak na to:
- Předehřejte troubu na 190 stupňů.
- Opláchněte semínka pod studenou vodou, dokud nepřestanou lepit.
- Osušte je a dejte do mísy se všemi ostatními přísadami. Vše promíchejte.
- Rozprostřete semínka na plech vyložený pečícím papírem.
- Dejte do trouby na 10 minut, vyndejte a promíchejte. Vraťte zpátky do trouby na dalších 5 až 10 minut.