Ovocné kůže jsou lahodná a především zdravá pochoutka, která vám vydrží po celý rok. Jejich výroba je velmi snadná a použití poměrně široké, tak proč si je nezkusit vyrobit?

Na ovocných kůžích si můžete smlsnout jenom tak nebo je přidat
- do salátů,
- na bruschettu,
- jako ozdobu na dezerty (lze z nich formičkami vykrojit i různé tvary),
- do müsli, jogurtů a granol.
A klidně s nimi obdarujte i své blízké.
ReklamaJak udělat ovocné kůže
- Omyjte a očistěte ovoce. U angreštu a rybízu je například zbavte stopky i dalších částí.
- Rozmixujte ovoce na velmi jemné pyré. Konzistence směsi na kůže by měla být hustá tak, aby ji váš mixér utáhl. Pokud zpracováváte ovoce s větším množstvím vlákniny, klidně ho nařeďte vodou. Aby bylo pyré co nejjemnější, můžete ho ještě propasírovat
- Pyré lze ozvláštnit také tím, že do něj přidáte drobná semínka a koření, které jednotlivé druhy ovoce hezky doladí, například badyán, vanilku, perníkové koření, skořici a podobně. Vyzkoušet můžete i různé ovocné kombinace, třeba rybíz s jablkem.
- Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonové podložky. Vyzkoušet můžete také sušičku na ovoce.
- Vrstva pyré by měla být rovnoměrná a tenká asi 3 až 4 mm. Počítejte s tím, že sušením se ztenčí přibližně na polovinu.
- Kůže sušte nejlépe při teplotě 40 až 45 stupňů pro zachování co největšího množství vitamínů a důležitých živin. Doba sušení je různá, a to podle druhu ovoce. Obvykle je hotovo za 10 hodin. Hotové kůže poznáte podle toho, že placky nebudou na dotek lepit.
- Placky můžete po osušení vykrájet formičkami, nebo je rozkrájet na tenké pláty, které srolujete do ruliček.
- Kůže poté skladujte nejlépe ve vzduchotěsných a dobře uzavíratelných nádobách. Ideálně na chladném místě, mimo dosah slunečních paprsků. Takto uložené ovocné kůže vám bez problémů vydrží i několik měsíců.
Recepty na ovocné kůže
Meruňkové ovocné kůže
- Na jeden plech budete potřebovat asi ½ kg meruněk.
- Meruňky umyjte, odstraňte pecky a nakrájejte na čtvrtky, poté je rozmixujte.
- Směs na plechu by měla mít 3 až 4 mm.
- Meruňkové pyré sušte cca 8 hodin při teplotě 40 stupňů.
- Pro ozvláštnění můžete dát do meruňkového pyré kapku Amaretta, mletý badyán nebo hrst lístků bazalky a na doslazení 2 lžíce medu.
Rybízové ovocné kůže
- Na jeden plech budete potřebovat asi ½ kg rybízu.
- Kyselkavý rybíz zjemníte přidáním cukru nebo sladkých jablek, případně 2 lžícemi agávového sirupu.
- Rybíz pořádně omyjte a očistěte. Bobulky odtrhejte ze stopek a poté rozmixujte na jemné pyré.
- Směs na plechu by měla mít 3 mm.
- Rybízové pyré sušte cca 12 hodin při teplotě 40 až 60 stupňů.
- Pro ozvláštnění můžete dát do rybízového pyré lněná semínka, perníkové koření, mletou skořici nebo badyán.
Jablečné ovocné kůže
- Jablka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na menší kousky a rozmixujte. Pyré poté za stálého míchání krátce povařte.
- Směs na plechu by měla mít 3 až 4 mm.
- Jablečné pyré sušte cca 9 až 11 hodin při teplotě 40 až 55 stupňů.
- Pro ozvláštnění sluší jablečnému pyré nejvíce mletá skořice, mletý hřebíček a případně špetka vanilky.
Hruškové ovocné kůže
- Pokud jsou hrušky příliš sladké, můžete k nim pro zjemnění přidat kiwi.
- Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na menší kousky a pořádně rozmixujte.
- Směs na plechu by měla mít 4 až 5 mm.
- Hruškové pyré sušte cca 10 hodin při teplotě 40 až 50 stupňů.
- Pro ozvláštnění do hruškového pyré přidejte mletý hřebíček nebo kapku Amaretta.