fbpx

Přebytek ovoce? Udělejte z něj zdravou pochoutku jménem ovocné kůže!0

Ovocné kůže jsou lahodná a především zdravá pochoutka, která vám vydrží po celý rok. Jejich výroba je velmi snadná a použití poměrně široké, tak proč si je nezkusit vyrobit?

Zdroj: Pixabay

Na ovocných kůžích si můžete smlsnout jenom tak nebo je přidat

  • do salátů,
  • na bruschettu,
  • jako ozdobu na dezerty (lze z nich formičkami vykrojit i různé tvary),
  • do müsli, jogurtů a granol.

A klidně s nimi obdarujte i své blízké.

Reklama

Jak udělat ovocné kůže

  1. Omyjte a očistěte ovoce. U angreštu a rybízu je například zbavte stopky i dalších částí.
  2. Rozmixujte ovoce na velmi jemné pyré. Konzistence směsi na kůže by měla být hustá tak, aby ji váš mixér utáhl. Pokud zpracováváte ovoce s větším množstvím vlákniny, klidně ho nařeďte vodou. Aby bylo pyré co nejjemnější, můžete ho ještě propasírovat
  3. Pyré lze ozvláštnit také tím, že do něj přidáte drobná semínka a koření, které jednotlivé druhy ovoce hezky doladí, například badyán, vanilku, perníkové koření, skořici a podobně. Vyzkoušet můžete i různé ovocné kombinace, třeba rybíz s jablkem.
  4. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem nebo na silikonové podložky. Vyzkoušet můžete také sušičku na ovoce.
  5. Vrstva pyré by měla být rovnoměrná a tenká asi 3 až 4 mm. Počítejte s tím, že sušením se ztenčí přibližně na polovinu.
  6. Kůže sušte nejlépe při teplotě 40 až 45 stupňů pro zachování co největšího množství vitamínů a důležitých živin. Doba sušení je různá, a to podle druhu ovoce. Obvykle je hotovo za 10 hodin. Hotové kůže poznáte podle toho, že placky nebudou na dotek lepit.
  7. Placky můžete po osušení vykrájet formičkami, nebo je rozkrájet na tenké pláty, které srolujete do ruliček.
  8. Kůže poté skladujte nejlépe ve vzduchotěsných a dobře uzavíratelných nádobách. Ideálně na chladném místě, mimo dosah slunečních paprsků. Takto uložené ovocné kůže vám bez problémů vydrží i několik měsíců.

Recepty na ovocné kůže

Meruňkové ovocné kůže

  • Na jeden plech budete potřebovat asi ½ kg meruněk.
  • Meruňky umyjte, odstraňte pecky a nakrájejte na čtvrtky, poté je rozmixujte.
  • Směs na plechu by měla mít 3 až 4 mm.
  • Meruňkové pyré sušte cca 8 hodin při teplotě 40 stupňů.
  • Pro ozvláštnění můžete dát do meruňkového pyré kapku Amaretta, mletý badyán nebo hrst lístků bazalky a na doslazení 2 lžíce medu.

Rybízové ovocné kůže

  • Na jeden plech budete potřebovat asi ½ kg rybízu.
  • Kyselkavý rybíz zjemníte přidáním cukru nebo sladkých jablek, případně 2 lžícemi agávového sirupu.
  • Rybíz pořádně omyjte a očistěte. Bobulky odtrhejte ze stopek a poté rozmixujte na jemné pyré.
  • Směs na plechu by měla mít 3 mm.
  • Rybízové pyré sušte cca 12 hodin při teplotě 40 až 60 stupňů.
  • Pro ozvláštnění můžete dát do rybízového pyré lněná semínka, perníkové koření, mletou skořici nebo badyán.

Jablečné ovocné kůže

  • Jablka omyjte, oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na menší kousky a rozmixujte. Pyré poté za stálého míchání krátce povařte.
  • Směs na plechu by měla mít 3 až 4 mm.
  • Jablečné pyré sušte cca 9 až 11 hodin při teplotě 40 až 55 stupňů.
  • Pro ozvláštnění sluší jablečnému pyré nejvíce mletá skořice, mletý hřebíček a případně špetka vanilky.

Hruškové ovocné kůže

  • Pokud jsou hrušky příliš sladké, můžete k nim pro zjemnění přidat kiwi.
  • Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců, nakrájejte na menší kousky a pořádně rozmixujte.
  • Směs na plechu by měla mít 4 až 5 mm.
  • Hruškové pyré sušte cca 10 hodin při teplotě 40 až 50 stupňů.
  • Pro ozvláštnění do hruškového pyré přidejte mletý hřebíček nebo kapku Amaretta.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.