fbpx

Přebytek jablek? Zkuste naše rychlé a jednoduché recepty!0

Máme tu podzim a k němu samozřejmě patří jablka. Taky tápete, co se spoustou plodů udělat a je vám líto „nechat je ladem“? Protože se podzimní jablíčka poměrně rychle kazí, našli jsme pro vás hned několik rychlých a snadných receptů, které vám je pomůžou zpracovat.

Zdroj: Unsplash

Jablečný papír

V případě, že máte doma jablek doslova nad hlavu, připravte si tuhle pochoutku známou jako jablečný papír, ruličky nebo kůže. Hodí se jak na mlsání, tak coby svačina do školy nebo na výlet. Chutná krásně sladce, a to i bez přidaného cukru. Jestli jsou jablíčka přece jen trochu kyselejší, můžete do směsi dát něco málo hrozinek, případně pro výraznější barvu pár lžiček bezinkového prášku.

Jak na to

  1. Nakrájejte jablka na kousky a rozmixujte je. Nepřidávejte k nim ani vodu. Je potřeba, aby vzniklo husté ovocné pyré.
  2. Vyložte plech pečícím papírem a v tenké vrstvě na něj pyré rozetřete.
  3. Pečte v troubě nastavené na 100–120 °C. Pečení bude několik hodin – placku průběžně kontrolujte, abyste ji nepřipálili nebo nepřesušili. Že máte hotovo poznáte podle toho, že placka bude pevná, kompaktní, ale stále lepkavá.
  4. Placku potom sloupněte z pečícího papíru a trhejte nebo nastříhejte nůžkami na pásky a smotejte do ruliček, které se dají i hezky uskladnit například do sklenice.

Jestli si chcete svůj jablečný papír hezky vyšperkovat, přidejte k nakrájeným jablkům:

Reklama

  • 2 lžíce zázvorového sirupu
  • 1 lžičku strouhaného zázvoru
  • O,5 lžičky skořice
  • šťávu z půlky citrónu

Všechno smíchejte v kastrůlku, zalijte půl deci vody, chvíli poduste a pak postupujte výše uvedeným způsobem.

Zdroj: Unsplash

Jablečná přesnídávka

Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a dužninu nakrájejte na kousky. Dejte je do hrnce s trochou vody a špetkou soli, poduste. Jen pozor, aby se vám nepřipálila. Poté stačí jablka rozmixovat a případně trochu dosladit například javorovým nebo jiným sirupem. Přesnídávku co nejdříve snězte nebo ji zavařte ve skleničkách (asi 25 minut). Případně se dá také zamrazit jako ovocná dřeň.

Jablečný kompot

Jablka oloupejte, vykrojte jádřince a dužninu nakrájejte na kousky. Dejte je do kastrůlku, zalijte vodou a přidejte celou skořici, hřebíček a trochu třtinového cukru. Vše povařte a je to. Kompot skvěle chutná jak teplý, tak studený. Jestli si ho chcete uchovat déle, zavařte ho ve skleničkách (asi 25 minut).

Jablečný čaj ze slupek

Slupky, které vám zbyly z loupání jablíček nemusí nutně skončit v koši nebo na kompostu. Můžete si z nich vyrobit i skvělý čaj. Stačí je nakrájet na menší kousky a nechat usušit (v sušičce nebo na sluníčku). Potom je dejte do uzavřené nádoby a až budete mít chuť na čaj, stačí trochu slupek přelít vroucí vodou a pár minut louhovat. Případně je můžete nechat 3 minuty povařit spolu se skořicí, hřebíčkem nebo zázvorem a potom slít.

Zdroj: Unsplash

Jablečné chutney

Příprava téhle chutné husté omáčky pro dochucování pokrmů zabere trochu více času, ale určitě stojí za to!

Co budete potřebovat

  • 1 kg jablek
  • 1 cibuli
  • 5 stroužků česneku
  • lžičku pálivé papriky
  • lžičku kari
  • lžičku zázvoru
  • trochu soli
  • hrozinky
  • půl hrnku třtinového cukru

Jak na to

  1. Cibuli najemno nakrájejte a přidejte k ní nadrcený česnek.
  2. Smíchejte s kořením a oloupanými nastrouhanými jablky.
  3. Vše vařte asi 30 minut.
  4. Přidejte cukr a hrozinky, vařte dalších 15 minut.
  5. Hotovou směs nalijte do skleniček. Můžete je dát i zavařit (asi 10 minut při 80 °C).

Chutney se skvěle hodí hlavně k masu, například k drůbežím steakům.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.