Smoothie je čerstvý ovocný nebo zeleninový koktejl, který si snadno připravíte doma. Potřebujete k tomu pouze mixér, čerstvé ingredience a fantazii. Pro inspiraci přinášíme několik receptů, díky kterým pochopíte, že vlastně žádné návody nepotřebujete.

Hustý koktejl z ovoce či zeleniny zvaný smoothie u nás již pomalu zdomácněl. Má nekonečně mnoho chuťových a barevných variací a připravuje se vždy čerstvý. Oproti běžným ovocným nápojům, jako jsou konzervované džusy z koncentrátu, boduje na celé čáře. Smoothies jsou nejen chutné a osvěžující, ale představují skvělou příležitost, jak zvýšit konzumaci opravdového syrového ovoce nebo zeleniny velmi atraktivním způsobem.
Co je to smoothie?
S označením smoothie se můžete setkat u poměrně široké škály různých čerstvých koktejlů. Nejčastěji se však jedná o hustý koktejl, jehož základem je syrové rozmixované ovoce nebo zelenina. Nejedná se tedy o čistou ovocnou či zeleninovou šťávu získanou odšťavněním, ačkoli se čerstvá šťáva jako taková občas do smoothie také přidává. Z hlediska mixéru si vystačíte i s tyčovým ponorným mixérem. Hustotu výsledného koktejlu regulujete přidáním vody, ovocné/zeleninové šťávy nebo třeba zeleného čaje.
Reklama
Další poměrně častou ingrediencí těchto osvěžujících koktejlů jsou různé bylinky a koření (skořice, zázvor, kurkuma apod.). Zajímavou chuťovou variantu získáte přidáním kakaového prášku (nejlépe nepraženého – k dostání v prodejnách zdravé výživy). Přidávají se také různá předem namočená semínka (např. slunečnicová, sezamová apod.). Během přípravy zapojte svoji fantazii, většinou vykouzlíte chutný výtvor jednoduše z toho, co máte doma koupené z obchodu nebo ideálně z vlastní sklizně ze zahrádky. Nebojte se experimentovat, na smoothie lze jen stěží něco zkazit. Obecně je však lepší nemíchat společně příliš mnoho chuťově výrazných složek, výsledek by nemusel být chuťově optimální.
V případě potřeby se smoothie přislazuje medem nebo některými rostlinnými sirupy jako např. javorový, agávový apod. K doslazení se hodí také předem namočené sušené ovoce (datle apod). Obecně je však zdravější se slazení koktejlů vyhnout.
Ovoce a zelenina se společně nemíchá
Většinou se příliš nedoporučuje míchání ovoce a zeleniny. Jednou za čas se sice nic vážného nestane, pokud však kouzlu těchto koktejlů propadnete, připravujte je buď ovocné, nebo zeleninové. Výjimku tvoří listová zelenina, která se s ovocem kombinuje lépe pro svůj nízký obsah sacharidů. Do ovocného smoothie se tedy nemusíte bát přidat salát, špenát, kopřivy a další listové plodiny.

Mléčné výrobky a smoothies: Jde to dohromady?
Smetana, mléko nebo jogurt patří mezi ingredience, se kterými se v receptech na smoothie občas setkáte. Zde záleží především na vaší volbě a chuti. Také si vyzkoušejte, jestli vám obzvláště kombinace ovoce a mléka dělá dobře. Alternativu představují také různá rostlinná mléka.
Do smoothie můžete přidat třeba i trochu ovesných vloček a olejnatých semen (dýně, slunečnice, len). Vše pak ale musíte o to lépe rozmixovat. Zkuste také hotového smoothie doplnit o rostlinný protein – třeba dýňový, hráškový nebo rýžový. Výsledkem pak bude opravdové tekuté jídlo.
Ovoce a zelenina vhodná pro přípravu smoothies |
Ovoce: Banány, jablka, citrusové plody, lesní ovoce, meloun, ananas, mango, jahody, meruňky, hrozny, hrušky, švestky, broskve, avokádo, kiwi apod. Zelenina: Listová zelenina (saláty, špenát, řeřicha, zelený ječmen, lístky pohanky, kopřivy, pampelišky a další jedlé divoké byliny), okurky, rajčata, řapíkatý celer, ředkvičky apod. Obecně jsou vhodné všechny druhy, které obsahují větší množství vody. Pro tvrdou zeleninu jako např. mrkev je vhodnější použít odšťavňovač a do smoothie přidat získanou šťávu. |
Příprava smoothies: Vše vložte společně do mixéru
Příprava smoothies opravdu nevyžaduje prakticky žádné kulinářské dovednosti. Ovoce či zeleninu dobře omyjte, v případě potřeby oloupejte, zbavte pecek a jiných nežádoucích součástí, nakrájejte a vložte společně do mixéru. Přidejte trošku vody a spusťte mixér. Pokud si nejste dopředu jisti výslednou chutí, rozmixujte nejprve ty suroviny, se kterými máte dobré zkušenosti a experimentální složku přidávejte následně po menších dávkách a v průběhu ochutnávejte. Délka mixování záleží na síle mixéru a také na tom, jakou konzistenci preferujete (smoothie může být buď zcela hladké nebo s kousky ingrediencí). Množství surovin přizpůsobujte požadovanému objemu výsledného koktejlu. Pokud bude smoothie příliš husté, neváhejte jej zředit.

5 receptů na ovocná i zeleninová smoothies
Recept č. 1: Smoothie z banánů, meruňek a jablek
- banán
- jablko zbavené jádřince se slupkou nebo bez ní
- pár meruněk (alternativně pomeranč, hrozny, jahody apod.)
- několik kapek citrónové šťávy (dle chuti pokud je potřeba)
- voda dle požadované konzistence
Recept č. 2: Ananasové smoothie s mangem a pomerančem
- ananas (očištěný, nakrájený)
- oloupaný pomeranč
- mango (množství dle chuti, nakrájené)
- voda dle požadované konzistence

Recept č. 3: Zelené banánové smoothie
- banán
- hrst špenátu
- jablko zbavené jádřince se slupkou nebo bez ní
- šťáva z limetky na dochucení
- voda dle požadované konzistence
Recept č. 4: Zeleninové smoothie se slunečnicovými semínky
- okurka
- několik listů ledového salátu
- pár stonků řapíkatého celeru (nakrájejte předem na menší kousky, slabší mixér by si nemusel s vlákny řapíků poradit)
- lžíce předem namočených slunečnicových semínek (máčejte je alespoň hodinu předem, před použitím sceďte)
- voda dle požadované konzistence
- můžete ochutit špetkou soli, citrónovou šťávou, bylinkami apod.
Recept č. 5: Broskvové smoothie s jogurtem
- broskve
- pomeranč (lze vynechat, alternativně jahody, meruňky apod.)
- bílý jogurt
- voda dle požadované konzistence