fbpx

Podzimní zavařování0

S končícím létem přichází ta správná doba, abychom zpracovali plody našich zahrádek a sadů na zimu. I když jste v oblasti zavařování začátečníci, nemusíte se bát. Jedná se o jednoduchou techniku, která vás nebude stát moc času ani peněz. Pojďme se podívat na to, co stihnete zavařit právě v září.

Zdroj: Pixabay

Cukety

Pro zpracování cuket je tu hned několik způsobů, třeba jejich zavaření ve sladkokyselém nálevu. K tomuto zpracování budete potřebovat cukety, vodu, ocet (s tím to moc nepřehánějte), sůl a cukr. Jestli budete chtít zavařovanou směs dochutit ještě kořením nebo další zeleninou je zcela na vás.

Máte rádi výraznější chutě? Zkuste pikantní cuketovou směs. Cukety nakrájejte na plátky, ty dejte na plech, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a opečte v troubě. Po vyndání je promíchejte s chilli, česnekem, limetkovou nebo citrónovou šťávou a případně s vašimi oblíbenými bylinkami, například s rozmarýnem. Pak už stačí jen zavařit a máte skvělou přílohu k těstovinám i masu.

Reklama

Zdroj: Pixabay

Jablka

Kdo by je neznal a kdo by je neměl rád. Z jablíček můžete udělat džem, přesnídávku, i si je předpřipravit jako směs na štrůdl. Stačí je nastrouhat na plátky a zavařit s trochou cukru a skořice. Vynikající je i vařený jablkový kompot. Pro je výrobu jablka oloupete, nakrájíte, odstraníte jadřince a dáte vařit do menšího hrnce s oslazenou vodou, skořicí a hřebíčkem.

Maliny

Malinová marmeláda je prostě skvělá jen tak na namazání na chleba nebo pro lahodné vánoční cukroví. Maliny tedy rozvařte, propasírujete přes cedník, doslaďte cukrem podle chuti, kápněte trochu citrónové šťávy a nezapomeňte na gelfix. Chcete ji doladit ještě něčím navíc? Zkuste přidat pár lístků máty nebo bazalky.

Zdroj: Pixabay

Houby

Vyjděte do lesa a krom čerstvého vzduchu si užijte i sběr hub. Ty si můžete usušit, uvařit v osolené vodě a následně nechat zmrazit nebo je můžete samozřejmě i zavařit. Houby nejdříve nakrájejte, povařte asi 10 minut a dejte do zavařovací sklenice. Tu naplňte 1 dílem octa, 2 díly bílého vína, dále přidejte cukr, sůl, pepř celý, nové koření a bobkovými list. Zkusit můžete doplnit také snítkou tymiánu nebo pár jehličkami rozmarýnu.

Šípky

Šípky jsou krásným a voňavým způsobem, jak do sebe v zimě dostat nejen spoustu vitamínu C, ale i A a E. Nasbírané šípky můžete usušit v sušičce nebo na místě s dobrým prouděním vzduchu a případně si je i zavařit. Šípky je ovšem třeba sbírat v ten správný čas – musí být krásně červené, ale ne měkké či už mírně zvrásněné.

Zdroj: Pixabay

Zavařovací tipy

Svrchní pěna při vaření marmelády

Jedná se o sražené bílkoviny z ovocné dužiny, které je potřeba při vaření odebírat, a to nejlépe děrovanou lžící, kterou opláchnete ve vlažné vodě. Pokud by se pěna neodstranila, způsobí zakalení vaší marmelády a sníží i její trvanlivost.

Správná hustota marmelády

Když nabere trochu zavařeniny na lžíci, měla by po ní pomalu padat. Pokud stéká víc než by měla, přidejte trochu kyseliny citrónové, gelfix nebo želírovací cukr.

Zdroj: Pixabay

Zavařování bez chemie

Pokud dodržíte všechna hygienická pravidla a použijete jen zdravé ovoce, nemusíte při zavařování pracovat s žádnou chemií. Vaše marmelády se i tak budou dobře uchovávat, aniž by se kazily. A před naplněním sklenic ovocem je zkuste vypláchnout třeba rumem – alkohol je dobrý konzervant a rum navíc dodá i příjemné aroma.

Zavařování pro diabetiky

Pokud jste diabetik, můžete namísto zavařování ovoce usušit nebo si pro zavařování nakupte umělé sladidlo. Na trhu dokonce najdete i dietní želírovací cukr.

Zavařování s kapkou alkoholu

Marmelády a džemy můžete ozvláštnit přidáním trochy rumu, likéru nebo ovocné pálenky. Jen je potřeba dávat pozor na správné množství. Pokud přidáte více než cca 3 polévkové lžíce, musíte snížit množství ovoce nebo šťávy, aby se nenarušil správný želírovací proces.

Autor: Bára Kocmánková