fbpx

Pět tipů na domácí zpracování rajčat0

Rajčata jsou skvělou surovinou pro různé pokrmy, ale co dělat, když jich máme doma příliš mnoho? Máme pro vás pět méně známých tipů na domácí zpracování rajčat.

Ilustrační foto:Pixabay.com

Rajčatový džem

Ano, čtete dobře. Rajčata můžete zavařit jako džem a použít ho jako sladkokyselou pomazánku na pečivo, sýr nebo maso. Stačí jen rajčata, cukr, citronová šťáva a koření podle chuti. Rajčata nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s cukrem a citronovou šťávou. Vařte na mírném ohni, dokud nezhoustne. Přidejte koření, jako je skořice, hřebíček, vanilka nebo chilli. Džem nalijte do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

Rajčatový ocet

Pokud máte rádi ocet s bylinkami nebo zelenou, můžete si ho vyrobit i s rajčaty. Potřebujete jen rajčata, bílý vinný ocet a sůl. Rajčata umyjte a rozmačkejte vidličkou. Přidejte sůl a promíchejte. Nasypte do sklenice a zalijte octem tak, aby byla rajčata ponořená. Uzavřete a nechte stát na tmavém a chladném místě asi týden. Potom sceďte ocet přes plátýnko a nalijte do čisté láhve. Můžete přidat i nějaké bylinky, jako je bazalka, oregano nebo tymián. Zkuste také přihodit třeba česnek.

Reklama

Rajčatová omáčka na zimu.

Toto je klasický recept, který se hodí k těstovinám, na pizzu nebo dušenému masu. Rajčata umyjte a nakrájejte na čtvrtky. Dejte je do velkého hrnce s trochou vody a vařte na mírném ohni, dokud se nerozvaří. Rozmixujte je tyčovým mixérem nebo propasírujte přes síto. Přidejte sůl, pepř, cukr, olivový olej a bylinky podle chuti. Můžete použít čerstvé nebo sušené bazalku, oregano, rozmarýn nebo tymián. Omáčku vařte ještě asi 15 minut, dokud se trochu nezredukuje. Nalijte ji do sterilizovaných sklenic a uzavřete.

Asi nejlepší způsob, jak zpracovat úrodu rajčat – vyrobit si spoustu rajčatové omáčky. Foto: Pixabay.com

Sušená rajčata v oleji

Tento delikatesní produkt si můžete snadno připravit doma a použít ho jako přísadu do salátů, pomazánek nebo sendvičů. Rajčata umyjte a rozpulte na poloviny. Vyndejte semínka a dužinu a osušte papírovou utěrkou. Položte je na plech vyložený pečicím papírem a posypte solí, pepřem a sušeným oreganem. Pečte v troubě předehřáté na 100 °C asi 3 hodiny, dokud nebudou suchá a vrásčitá. Nechte je vychladnout a uložte do sklenice. Zalijte je olivovým olejem a přidejte nějaké česnekové stroužky nebo chilli papričky.

V jižních zemích se rajčata obvykle suší na slunci.U nás bude lepší využít sušičku ovoce nebo troubu. Foto: Pixabay.com

Rajčatová polévka

A na závěr pro vás mám jednoduchý a výživný pokrm, který se hodí na studené dny. Rajčata umyjte a nakrájejte na kousky. Dejte je do hrnce s vodou, solí, pepřem, cukrem a bobkovým listem. Vařte na mírném ohni, dokud se nerozvaří. Rozmixujte je tyčovým mixérem nebo propasírujte přes síto. Přidejte smetanu nebo mléko podle chuti a zahřejte. Podávejte s krutony, sýrem nebo pažitkou.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.