Otáčejte se za plotnou v ecofriendly kuchyni0

Chystáte se budovat novou kuchyni nebo přemýšlíte, jak v té nynější ušetřit za energie? Díky ekologickým zásadám uspoříte až 70 % a zároveň přispějete k optimálnímu životnímu prostředí celé planety.

Pohlídejte si obnovitelný původ a recyklovatelnost

Rozhodnete-li se jako mnoho příznivců ekologie pro dřevěnou pracovní desku, nezapomeňte si posvítit na kvalitu dřeva.

Dřevo představuje obnovitelný i snadno recyklovatelný materiál. Za svůj vztah k životnímu prostředí byla oceněna např. společnost Gorenje, která se při výrobě snaží o maximální využití přírodních zdrojů.

Co se týče stylu kuchyně, vybírat můžete z mnoha variant. Lineární tvary a lesklé povrchy potěší příznivce moderního designu. Tradiční venkovské a Provence kuchyně zase ty, co mají zalíbení v klasice.

Jak v kuchyni pracovat ekologicky

Díky ekologickým tipům ušetříte ve své kuchyni až 70 % energie a 50 % času:

Vaření. Když budete vařit s pokličkou na hrnci, ušetříte až 30 % energie a zároveň bude jídlo hotové rychleji. Připravte si vodu na vaření v rychlovarné konvici, ušetříte až 40 % energie. S indukční deskou spotřebujete při vaření nejméně energie. Tlakové hrnce jsou energeticky úspornější.

Pečení. Naplánujte si pečení tak, ať připravujete více jídel zároveň a nakonec dopékejte ještě v 15 minut vypnuté troubě.

Práce s vodou. Používejte myčku, ušetříte až 80 % energie a zároveň svůj čas. Pro mytí využívejte nastavení odkladu startu myčky v čase výhodnějšího tarifu. Chcete-li uspořit až 30 % energie, pořiďte si pákovou baterii.

Lednice. Postavte lednici mimo přímý zdroj tepla z trouby a sluníčka. Otevírejte ji co nejméně a na co nejkratší chvíli.

Nakládání s odpadem. Bioodpad noste na vlastní kompost anebo si pořiďte speciální popelnici či ekologický drtič odpadu pro zabudování přímo do dřezu. Nekupujte plastové lahve.

Zdravá příprava jídla

Abyste zbytečně neplýtvali jídlem, vytvářejte si jídelníček na týden dopředu. Výhodou je, že nebudete vymýšlet recepty a shánět chybějící potraviny s hladovým žaludkem.

Ideálně kupujte především sezónní a místní suroviny a jídlo nepřepalujte na oleji. Zvažte pořízení parního hrnce, který v surovinách zachová důležité vitamíny. Omezte polotovary a zaměřte se na předem tepelně nezpracované potraviny.

Pokud jde o živočišné produkty, pořizujte si maso, vejce a mléčné od místních farmářů nebo z bio chovů.

Budujete novou kuchyni? Dopřejte své kulinářské svatyni ekologické materiály už v základu.

Autor: Komerční sdělení