fbpx

Osvěžte se domácími nanuky s chutí přírody0

Počasí teď máme doslova tropické, tak proč se v něm trochu nezchladit? Zkuste si udělat domácí nanuky. Uvidíte, že jejich výroba bude bavit i děti.

Mátové nanuky s citrónem a medem

Mátu doma máme, ať už na zahrádce nebo v květináči, téměř všichni. Její lístky si ovšem nemusíte dávat jen do vody. Zkuste je použít i do těchto lahodných nanuků. Vyrobit si je ovšem můžete z jakéhokoli vašeho oblíbeného bylinkového čaje, který v letním období rádi popíjíte.

V našem případě tady použijeme mátové lístky, ale stejně tak dobře se hodí i levandule, meduňka nebo šalvěj ananasová. Pokud chcete čaji dodat více chuti, utřete bylinky v hmoždíři a až potom z nich udělejte čaj, který dosladíte medem nebo stévií. U medu jen pamatujte na to, abyste ho nepřidávali do příliš horké vody, která mu nesvědčí. Zároveň ovšem musí být dost teplá, aby se v ní rozpustil.

Na „vytvarování“ nanuků si vezměte na pomoc formičky, které jsou k tomu přímo určené a koupíte je téměř ve všech velko i malo obchodních domácích potřebách.

Co budete potřebovat

  • Formičky na nanuky
  • 15 – 20 lístků máty (nebo jiné bylinky)
  • 1 citrón
  • 1 velký šálek horké vody
  • 2 – 3 čajové lžičky medu
  • Další lístky a citrón na případné dozdobení.

Jak si bylinkové nanuky vyrobit

  1. Mátové lístky zalejte horkou vodou, přikryjte (pokličkou nebo talířkem) a nechejte odstát 2 hodiny.
  2. Jakmile voda trochu vychladne, přidejte do ní med a pořádně vše zamíchejte, aby se med hezky rozpustil.
  3. Po uplynutí dvou hodin, vymačkejte do čaje šťávu z jednoho citrónu.
  4. Vše sceďte a nalijte do formiček.
  5. Jednotlivé nanuky můžete dozdobit mátovými lístky a citrónovými kolečky. Bude to dobře vypadat a získáte tak i špetku chuti navíc.
  6. Nechejte nanuky alespoň 5 hodin zatuhnout v mrazáku.
  7. Užijte si vaše vlastnoručně vyrobené letní osvěžení!

Zdroj: Garden Therapy

Profilový obrázek

Autor: Bára Kocmánková