fbpx

Oskeruše – zázračný strom, na který se zapomnělo0

Jeřáb oskeruše patří mezi značně opomíjené ovocné dřeviny. Její plody mají vysokou nutriční hodnotu, a strom je navíc léčivý. V dnešní době je oskeruše poměrně vzácná – tyto stromy dnes najdete hlavně na jihovýchodní Moravě. Naštěstí se začíná pomalu, ale jistě, vracet do českých zahrad a parků.

Krásná dřevina, která má i léčivé účinky, ale přesto zůstává bez větší pozornosti. Jeřáb oskeruše se pěstuje i jako okrasná dřevina, která pro své blaho vyžaduje teplejší polohu. Její plody se hodí ke zpracování na džemy a pálenky. Malvice svou velikostí i tvarem připomínají malá jablíčka či hruštičky.

Oskeruše
Plody oskeruše je dobré jíst hodně zralé nebo padané. Mohou i přemrznout. Jsou pak sladší. Jde o syté hutné ovoce plné pektinu. Foto Wikipedia.org

Miluje teplo, zvládne mrazy

Oskeruše je sice teplomilná rostlina, ale vzrostlé stromy jsou velmi mrazuvzdorné. Vydrží teploty až minus 30 °C. Co se půdy týče, ideální jsou hluboké, humózní, bohaté na živiny, vzniklé na vápencových podkladech. Při výsadbě myslete na to, aby strom měl do budoucna dostatek místa a slunečních paprsků. Je to opravdu velký strom – velikostně odpovídá ořešáku. V raných stádiích růstu stromu dbejte také na zálivku.

Oskeruši si můžete vypěstovat buď ze semen, nebo jí lze také roubovat na jiné jeřáby či hrušeň. Protože však roste velmi pomalu, je jednodušší koupit si už zapěstovaný stromek s korunkou.

Chutné plody, které léčí

Co je mezi jednotlivými stromy oskeruší rozdílné, jsou tvary a velikosti plodů. Barvu mívají malvice žlutozelená až hnědozelená, často s oranžovou až červenou kresbou. Nelekněte se rezavých hnědých teček na jejich povrchu. Je to zcela přirozené a nejedná se o žádnou chorobu. Pamatujte, že v průměru jednou za tři roky oskeruše nerodí, jelikož má střídavou plodnost (podobně jako některé odrůdy jabloní).

Jak už jsme si řekli, plody mají mnoho využití. Tři dny po opadu jsou šťavnaté, a lze je konzumovat bez jakékoliv další úpravy, udělat z nich kompot, marmeládu nebo je usušit. Sušené oskeruše můžete také umlít a vznikne vám prášek s příchutí skořice, který se vám v kuchyni bude určitě hodit. Z plodů je samozřejmě i výborná, vzácná a ceněná pálenka oskerušovice, nebo víno a likér. Plody mají i léčivé účinky – používají se při žaludečních a střevních potížích (sušené ovoce se používá jako statikum, zatímco syrové má projímavé účinky), na revma a při horečce. Pokud smícháte oskerušovici s bylinkami a medem, získáte skvělý lék na nachlazení.

Jedno z nejtvrdších a nejcennějších dřev

Dřevo oskeruše patří mezi nejtvrdší v celé Evropě a je velmi ceněné. Má pěknou barvu i kresbu, proto se používalo v truhlářství nebo řezbářství. Používalo se jako materiál pro hudební nástroje, vinné lisy a na ozdobné vykládání nábytku (intarzie). Zpracování oskerušového dřeva se dnes věnuje jen hrstka podniků v Evropě, a to právě proto, jak je vzácné.

Naděje na světlou budoucnost

Za posledních několik let u nás došlo k vysazení více než 10 tisíc mladých stromků oskeruše. Faktem ale zůstává, že věku 100 let se z tohoto množství dožije pravděpodobně asi jen 300 oskeruší. To by ale i tak mohlo stačit pro zrození nové generace těchto kouzelných a výjimečných stromů.

Autor: Eliška Pavlíková

Nadšeně se zajímám o bydlení, interiéry, ekologii i nové technologie. Jsem velmi zvídavý perfekcionista. Psaní mě vždycky bavilo a naplňovalo. Slova jsou totiž mnohdy nejsilnější zbraní.