fbpx

Okurky ze Španělska: 10 tipů, jak se vyhnout nebezpečí0

V souvislosti s „okurkovou kauzou“ vyvstává otázka, jestli můžeme věřit zelenině z dovozu. Co se s ní děje, než se dostane na náš stůl? Podívejte se na 10 tipů, jak předcházet možnému nebezpečí ze zeleniny!

Okurková panika“ se prohnala Evropou jako tajfun a ačkoli se nakonec prokázalo, že okurky ze Španělska neobsahují toxické bakterie, celá kauza za sebou zanechala otázku, jak postupovat v případě zeleniny z dovozu a jak se do budoucna vyhýbat nebezpečným potravinám.

„Nejvíce zeleniny dovážíme z Nizozemí a ze Španělska.“

Reklama

Ve středu se prokázalo, že španělské okurky zdrojem nákazy v Německu nejsou. Na okurkách byl sice zjištěn výskyt bakterie Escherichia coli, nikoli však její toxické varianty O104, která vyvolala epidemii krvácivého průjmu, jíž v Německu podlehlo už 14 lidí.

Biopotraviny na Nazeleno

– Mýty o biopotravinách

– Lze kontrole bio důvěřovat?

– 6 nej biopotravin ČR

– K čemu je listová zelenina?

– Pěstujte biozeleninu doma

V pátrání po bakterii E.coli tak nová stopa zatím chybí, ale podle nejnovějších zjištění se infekcí lze nakazit i z nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa. Vědci z univerzitní kliniky v německém Münsteru již vyvinuli rychlý test, který umožní u pacientů prokázat výskyt smrtící bakterie během pár hodin. S testem bude navíc možné prověřovat i potraviny.

Zvýší se zájem o domácí zeleninu?

V Česku trvala „okurková panika“ přesně 3 dny. Ve čtvrtek jsme se dozvěděli, že 120 biookurek ze Španělska dovezených do ČR firmou Country Life nebezpečné bakterie způsobující krvácivé průjmy neobsahovalo. „Velmi pečivě si vybíráme své dodavatele a německý velkoobchod Dennree, ze kterého část zeleniny odebíráme, patří k těm nejspolehlivějším a nejserioznějším. Nikdy dříve a ani v průběhu této kauzy jsme s nimi neměli žádné problémy, nevíme o ničem, kde by pochybili,“ dodává k vyústění „okurkové aféry“ Lubomíra Chlumská ze společnosti Country Life.

Okurky ze Španělska </strong>dovezené do ČR firmou Country Life nebezpečné bakterie způsobující krvácivé průjmy neobsahovaly
Okurky ze Španělska dovezené do ČR firmou Country Life nebezpečné bakterie způsobující krvácivé průjmy neobsahovaly. Zdroj: Country Life

Je možné, že celá kauza obrátí pozornost od levnějších potravin z dovozu k domácím. Čeští pěstitelé i obchodníci jsou však zatím vůči tomu spíše skeptičtí. Incident se španělskými okurkami vedl totiž podle mnoha informací k poklesu zájmu Čechů o zeleninu celkově.

Na druhou stranu ale obchody potvrzují, že lidé se začali více zajímat o původ veškeré zeleniny. Když už ji kupují, chtějí českou. „Doufáme, že současná aféra povede ke zvýšenému zájmu spotřebitelů o tuzemské biopotraviny,“ uvedl ředitel Country Life Otakar Jiránek. Česká zelenina však paradoxně v důsledku podpory exportu zemědělských výrobků z evropských zemí bývá často za vyšší cenu než ta z dovozu.

Zelenina teď prochází přísnou kontrolou

Česká republika rozhodně nepatří k zemím, které by se mohly chlubit vysokou produkcí zeleniny. Pěti největšími producenty zeleniny v Evropě jsou Itálie, Španělsko, Polsko, Francie a Nizozemí. Nejvíce zeleniny se k nám dováží z Nizozemí a ze Španělska. Jen ve srovnání s podobně velkým Nizozemím produkuje ČR osmnáctkrát méně zeleniny ročně! Navíc prodej české zeleniny v posledních letech neustále klesal, nyní stagnuje.

V každém případě nyní Státní zemědělská a potravinářská inspekce zvýšila kontrolu dováženého ovoce a zeleniny, hlavně ze Španělska a Německa, Nizozemí a Dánska, ale i z Bulharska a Rumunska. „Platí zde samozřejmě logika – z čím větší vzdálenosti k nám ovoce a zelenina putovaly, tím více lidí s nimi pravděpodobně manipulovalo a potraviny se nacházely na více místech. To přirozeně zvyšuje riziko, že někde může dojít k nějakému pochybení,“ doplňuje Lubomíra Chlumská.

Podle některých zdrojů procházejí domácí potraviny ještě přísnější kontrolou než ty z dovozu. Například českou biozeleninu kontroluje kromě potravinářské inspekce ještě i zkušební ústav.

10 tipů, jak předejít nebezpečí ze zeleniny

  1. Zeleninu, ať už je odkudkoli, je vždy třeba před konzumací důkladně omýt pod tekoucí vodou, slupky pečlivě oloupat.
  2. Je nutné pořádně omýt i další zeleninu, kterou máte společně v lednici (bakterie se mohou přenášet).
  3. Všechny potraviny a kuchyňské nářadí, které se zeleninou přišlo do styku, pečlivě omyjte.
  4. Připravujete-li zeleninový salát, raději pro přípravu používejte jiné kuchyňské nádobí a nástroje než na hotová jídla.
  5. Pokud se jedná o potraviny, které není možné omýt, vyhoďte je.
  6. Vhodné je zeleninu tepelně upravit, protože bakterie jsou zničeny, pokud teplota přesáhne po dobu minimálně 2 minut 70 °C.
  7. Stále si umývejte ruce – před jídlem, při přípravě jídla a po něm (bakterie se přenáší i podáním rukou).
  8. Zeleninu v obchodech pečlivě vybírejte, vyvarujte se nahnilým a také od pohledu nepřirozeně zbarveným kusů.
  9. Nakupujte zeleninu z prověřených zdrojů.
  10. Máte-li pochybnosti o kvalitě zeleniny, obraťte se na prodejce, který ke zboží musí mít doklady, nebo přímo na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci.

Mimo sezónu se dováží až 80 % biozeleniny

Dovoz zeleniny a ovoce úzce souvisí s požadavky zákazníků. Například společnost Country Life sice dodává v sezóně na trh zhruba 75 % biozeleniny od tuzemských ekofarmářů, mimo sezónu však až 80 % biozeleniny dováží. Na našem trhu totiž zelenina není v tuto dobu k dispozici, ale je po ní stále poptávka. „V současnosti spotřebitelé sami požadují plodiny z dovozu tím, že očekávají, že najdou ovoce a zeleninu na pultech prodejen po celý rok. Pokud na jaře chtějí okurky, nelze to řešit jinak než dovozem – v našem podnebném pásu se v tomto období okurky prostě nedají vypěstovat,“ vysvětluje Lubomíra Chlumská.

Zeleninu před konzumací umyjte
Zeleninu před konzumací umyjte. Zdroj: Thinkstockphoto.com

Pro každý druh tuzemského ovoce a zeleniny je zkrátka určitá sezóna, kdy je možné je zde bez problémů vypěstovat. Například sezóna okurek je od června do září, a v tomto období je pro nás také konzumace tohoto druhu zeleniny nejpřirozenější. Stejně tak v únoru je přirozenější dát si jablka, které se tradičně skladují po celou zimu, než například dovážené papriky či rajčata. Přestože se třeba jedná o biopotraviny, které nejsou chemicky ani jinak upravovány, naše tělo si zkrátka vezme více vitamínů a minerálů z potravin, které jsou pro něj přirozené.

Krvácivý průjem a jeho rizika

Nemoc se projeví po 10 inkubačních dnech, a to krvavým průjmem, prudkým zvracením a v některých případech i selháním ledvin, které může vést až ke smrti. Onemocnění toxickou variantou bakterie E.coli však podle lékařů neznamená automaticky smrtelnou chorobu.

Dovoz potravin se může odrazit v jejich kvalitě

Běžně se k nám vozí česnek z Číny, cibule z Austrálie nebo jablka z Nového Zélandu. To však může způsobovat nemalé problémy v kvalitě potravin. Pro dlouhou cestu je totiž většinou nutné použít chemickou úpravu pro zachování čerstvosti, nemluvě o častém používání pesticidů a herbicidů při pěstování konvenčních plodin. Dochází dokonce k případům, kdy zelenina a ovoce uměle dozrávají teprve až během cesty.

Přednost dávejte sezónní zelenině a ovoci
Přednost dávejte sezónní zelenině a ovoci. Zdroj: Country Life

Cestování na vzdálenosti i několika tisíc kilometrů také vyžaduje prodloužení trvanlivosti některých druhů zeleniny a ovoce, což se dohání přidáním různých látek, které mají například za cíl zabránit plísním. Plodiny se popřípadě povrchově ošetřují, aby zachovaly barvu a nevysychaly.

Zemědělské produkty ze zahraničí jsou často šlechtěny tak, aby měly silné slupky, méně cukrů a vody, což se pak také odráží v jejich kvalitě. Výzkum, který před sedmi lety provedli Rakušané, prokázal, že ve čtvrtině případů má zelenina dovážená přes půl kontinentu méně živin než mražená.

Autor: Redakce Nazeleno.cz