fbpx

Ochutnávka hmyzu v Brně0

Ve dnech 25-27.5. 2010 se Vám na brněnském výstavišti v rámci Ekologických veletrhů na stánku č. 164A v pavilonu P naskytne zdarma jedinečná příležitost ochutnat vybrané hmyzí speciality. Tento netradiční gurmánský požitek je v dnešní době výsadou běžného jídelníčku asijských a afrických států, u nás za něj však ve vybraných luxusních restauracích zaplatíte nemalé částky. Jedná se již o třetí ročník této akce a pokrmy pro Vás již tradičně bude připravovat profesionální kuchař Petr Ocknecht. Tento specialista se entomofágií zabývá již sedmým rokem a uvedl pokrmy s hmyzem dokonce i na stoly špičkových restaurací.

Entomofágie, tedy “konzumace hmyzu”, je znovuobjeveným trendem moderní civilizace. Od prvopočátků lidských dějin byl hmyz obvyklou součástí jídelníčku a v mnoha částech světa pokračuje tato tradice kontinuálně do dnešních dnů. Výjimkou je pouze Evropa, kde postupně s vývojem civilizace bylo od konzumace hmyzu ustoupeno.

Konzumace hmyzu je pro člověka prospěšná, protože jejich tělíčka jsou tvořena vysoce kvalitní bílkovinou, která je srovnatelná s bílkovinami drůbeže či ryb, maso hovězí či vepřové kvalitou dokonce předčí. Kromě toho obsahují také značné množství esenciálních aminokyselin.

Hmyz také obsahuje omega-3omega-6 nenasycené mastné kyseliny. Tyto kyseliny působí preventivně proti srdečním a mozkovým onemocněním, zmírňují potíže při bolestech kloubů, mají protizánětlivý účinek a příznivě působí na rozvoj dětského mozku. Zástupci hmyzu obsahují také chitin, který je vzhledem k podobným prospěšným účinkům často nazýván “živočišnou vlákninou”. Zlepšuje trávení, působí preventivně proti rakovině tlustého střeva a také proti rozvinutí alergií. Preparáty s obsahem chitinu patří mezi vysoce ceněné potravinové doplňky. Nevšední kuchařské umění při přípravě cvrčků na másle, hmyzích woků, švábů v těstíčku a dalších lahůdek můžete naživo obdivovat na stánku č. 164A zpravodajského serveru EnviWeb.cz v prostřední den veletrhu, tj. ve středu 26.5. od jedenácti hodin, v ostatních dnech pak bude k dispozici studená hmyzí kuchyně a ukázka živého hmyzu.

Na stánku budete mít možnost během veletrhu zakoupit také knihu “Kuchyně hmyzem zpestřená “  a DVD “Máme rádi hmyz … na talíři! ” Doc. Ing. Marie Borkovcové, Ph.D. a jejího kolektivu. Další informace o entomofágii naleznete na internetových stránkách www.hmyznataliri.cz.

 

Autor: Redakce Nazeleno.cz