Jako superpotraviny bývá označována skupina potravin, nejčastěji rostlinného původu, které mají vysoký obsah důležitých živin pro lidské tělo a naše zdraví. O jaké potraviny se jedná a proč bychom je měli zařadit do našeho jídelníčku? Pojďme se na to podívat.

Superpotraviny obsahují řadu živin, například:
- Antioxidanty – Předpokládá se, že nás pomáhají chránit před civilizačními chorobami, jako je například rakovina.
- Zdravé tuky – Pomáhají předcházet srdečním chorobám
- Vlákninu – Účinná v rámci prevence cukrovky a zažívacích obtíží
- Fytochemikálie – Chemikálie v rostlinách zodpovědné za syté barvy a vůně, které mohou mít řadu zdravotních výhod.
Zařadit superpotraviny do svého jídelníčku je určitě dobrý nápad. Klíčem ke zdravé stravě je však konzumace různých výživných potravin ve správném množství. Ideální je podle výzkumů z velké části rostlinná strava zahrnující širokou škálu ovoce, zeleniny, celozrnných produktů doplněná o zdravé živočišné produkty.
ReklamaOblíbené super potraviny
Losos, sardinky a makrely
Všechny tyto ryby jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, u kterých se předpokládá, že snižují riziko srdečních chorob a mrtvice. Pokud se u ryb obáváte kontaminace jejich masa, vybírejte si k jídlu menší druhy. Například žraloci, mečouni nebo makrely obsahují vyšší množství rtuti než menší ryby, jako jsou například sardinky a ančovičky.Avokádo
Je vysoce výživné ovoce bohaté na mnoho živin, včetně vlákniny, vitamínů, minerálů a zdravých tuků. Podobně jako olivový olej má avokádo vysoký obsah mononenasycených tuků (MUFA).
Konzumace avokáda může pomoci snížit riziko srdečních chorob, cukrovky, metabolického syndromu a určitých typů rakoviny.Zázvor
Zázvor je nejen častou ingrediencí exotické kuchyně, ale také spolehlivým pomocníkem při léčbě nachlazení a pomáhá také při zvládání nevolnosti. Do stravy ho můžete zapojit v čerstvé podobě, jako olej, prášek nebo dokonce i džus.Olivový olej
Lahodný olej, který je jedním ze základních pilířů středomořské kuchyně. Obsahuje vysokou hladinu mononenasycených mastných kyselin (MUFA) a polyfenolových sloučenin. Dále v něm najdeme antioxidanty, jako jsou vitamíny E a K, které mohou chránit před poškozením buněk oxidačním stresem.
Přidání olivového oleje do vaší stravy může pomoci hojit záněty a snižovat riziko některých onemocnění, jako jsou srdeční choroby a cukrovka.Česnek
Česnek je rostlinná potravina, která je blízce příbuzná cibuli, póru a šalotce. Tenhle častý pomocník v naší kuchyni je dobrým zdrojem manganu, vitamínu C, B6, selenu a vlákniny. A není divu, že pro svou výraznou chuť a léčivé účinky se používá už po celá staletí.
Výzkum ukazuje, že česnek může být účinný při snižování cholesterolu a krevního tlaku a též při podpoře imunitních funkcí.Ořechy a semena
Najdeme v nich vysoké množství minerálů, vlákniny a zdravých tuků. Nevýhodou ovšem je, že mají vysoký obsah kalorií. Správná konzumace oříšků a semen pak může člověka pomoci chránit před srdečními chorobami.
Mezi superořechy patří mandle, pekanové ořechy, pistácie, vlašské ořechy, kešu, para ořechy, makadamové ořechy a arašídy (technicky se jedná o luštěniny, ale často jsou považovány za ořechy).
Ze semínek pak jmenujme tak slunečnicová, dýňová, chia, lněná a konopná.Luštěniny
Do této skupiny můžeme zařadit fazole (včetně sóji), čočku nebo hrášek. Luštěniny jsou bohatým zdroje vitamínu B, minerálů, bílkovin i vlákniny. Jejich konzumace pomáhá například zlepšit léčbu diabetu 2. typu a také snížit krevní tlak i cholesterol.Batáty
Sladké brambory jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitamínu A, C a draslíku. Jak název napovídá jsou přirozeně sladké, takže pro přípravu není nutné používat máslo, smetanu nebo sůl.
Navzdory své sladké chuti sladké brambory nezvyšují hladinu cukru v krvi tak, jak byste čekali. Je zajímavé, že ve skutečnosti mohou zlepšit kontrolu krevního cukru u pacientů s diabetem 2. typu.Vejce
Vajíčka mají v oblasti zdravé výživy historicky kontroverzní pověst kvůli vysokému obsahu cholesterolu. I tak ale patří mezi jedny z nejzdravějších potravin. Obsahují mnoho živin včetně vitamínu B, cholinu, selenu, vitamínu A, železa a fosforu. Krom toho pak i spoustu kvalitních bílkovin. Najdete v nich také dva silné antioxidanty zeaxanthin a lutein, o nichž je známo, že chrání zrak a zdraví očí.
Navzdory obavám z vysokého cholesterolu neprokázaly výzkumy žádné měřitelné zvýšení rizika srdečních chorob nebo cukrovky při konzumaci vajec. Ve skutečnosti by více vajíček v jídelníčku mohlo u některých lidí naopak zvýšit „dobrý“ HDL cholesterol, což může vést k příznivému snížení rizika srdečních chorob.Zelený čaj
Kromě povzbuzujících schopností disponuje i širokou škálou léčivých vlastností. Obsahuje antioxidanty a polyfenolové sloučeniny se silnými protizánětlivými účinky. Jedním z nejrozšířenějších antioxidantů v zeleném čaji je katechin epigalokatechin galát neboli EGCG. Právě ten mu nejspíše propůjčuje schopnost pomoci lidský organismus chránit před srdečními chorobami, cukrovkou i rakovinou.
Různé výzkumy také ukazují, že kombinace katechinu a kofeinu v zeleném čaji může být u některých lidí účinným nástrojem pro hubnutí.Borůvky a další bobule
Jsou bohaté na vitamíny, antixodanty, rozpustnou vlákninu a fytochemikálie (konkrétně flavonoidy). Při zkoumání borůvek a jejich účinků na lidské zdraví pak bylo zjištěno, že mohou pomoci snížit riziko srdečních chorob, rakoviny a zánětlivých stavů, zažívacích obtížích a imunitních poruch.
Mezi další „super“ bobule patří i maliny, jahody, ostružiny a brusinky. Skvěle si je můžete vychutnat coby součást snídaně, dezert v ovocném salátu nebo je zapojit i do vašeho smoothie.
Exotické ovoce
V každém seznamu superpotravin najdete i různé exotické ovoce. Nejčastěji se jedná o acai, noni, dračí ovoce nebo granátové jablko. Jejich přínos nikdo nezpochybňuje, ale vědecké studie prokazují, že stejně zdravé bývá i méně exotické, a často levnější ovoce, jako jsou právě borůvky. Granátové jablko pak například obsahuje kyselinu ellagovou, která může mít protirakovinné vlastnosti. Tuto kyselinu ovšem obsahují i červené maliny.
Dále je potřeba pamatovat na to, že i když samotné jídlo může být zdravé a označováno za superpotravinu, velkou roli hraje jeho zpracování. Například džusy z acai nebo granátového jablka často obsahují spoustu přidaného cukru, aby byly chutnější. Což poté sice jsou, ale zdravotní benefity jsou pak někde úplně jinde.