Máme tu jaro a právě v tomto období bychom měli využít darů přírody a jejich síly, která se skrývá v křehkých a šťavnatých výhoncích i lístcích rostlin. Jestli se chystáte na sklizeň planě rostoucích pokladů, natrhejte je těsně před zpracováním v kuchyni, aby byly správně čerstvé a uchovaly si co nejvíce zdraví prospěšných látek.

Na jaře krásně kvetou nejen naše zahrady, ale také louky. Svou pozornost byste měli zaměřit právě na následující léčivé a chutné rostliny. Pro jejich sběr si vybírejte místa, která jsou nejméně znečištěná například výfukovými plyny aut, prachem a podobně.

Sedmikrásky
Sedmikrásky – chudobky jsou nejen krásným symbolem jara, ale také rostlinou s velmi užitečnými květy.
ReklamaLéčivé účinky sedmikrásky
- Pomáhá při kašli, zahlenění i zánětu.
- Zlepšuje kožní problémy – pupínky, drobné ranky, bodnutí hmyzem.
- Hodí se při nechutenství a poruchách trávení.
Jak si pochutnat na sedmikráskách
Květy sedmikrásek jsou nejlepší čerstvé, jen tak na namazaném chlebu nebo v salátu. Stejně tak si jejich květy můžete usušit a přidat do čaje.

Podběl
Jeho žlutě kvetoucí lístky na vás budou na jaře jen krátce (většinou na přelomu března a dubna), takže jakmile je uvidíte, s jejich sběrem rozhodně neotálejte.
Léčivé účinky podbělu
- Pomůže s léčbou kašle (uvolňuje hleny), zánětem průdušek a posiluje i naše plíce.
- Má protizánětlivé účinky.
Jak si pochutnat na podbělu
Podběl si dopřejte v čisté podobě, nebo si ho usušte na později a dopřejte si ho v podobě čaje.

Kopřivy
Kopřivy je ideální sbírat v březnu a dubnu, kdy mají nejvíce síly. Léčivé jsou od kořenů až po listy.
Léčivé účinky kopřivy
- Pročišťuje krev.
- Snižuje hladinu cukru v krvi.
- Léčí problémy s močovými cestami.
- Posiluje játra, žlučník, slezinu i žaludek.
- Posiluje imunitu.
- Pomáhá při vodnatosti a otocích.
- Posiluje vlasy, pokožku hlavy, zbavuje ji lupů.
Jak si pochutnat na kopřivách
Na jaře si můžete dopřát kopřivový čaj z čerstvých listů. Hodí se také pro očistnou kůry, kdy ho pijete každé ráno na lačno, po dobu jednoho až maximálně 3 týdnů. Uvidíte, jak budete čaj z čerstvých kopřiv snášet – kvůli obsažené kyselině mravenčí může trochu podráždit žaludek.
Jejich listy si pak můžete samozřejmě také usušit a kopřivový čaj si dopřát i na podzim a v zimě.

Bez žlutých květů pampelišek a pletených věnečků z nich by to snad nebylo ani jaro. Navíc je tahle léčivka užitečná od květu až po kořen.
Pampelišky
Léčivé účinky pampelišky
- Působí močopudně, čistí ledviny od toxinů.
- Posiluje játra, díky tomu pomáhá očistit pokožku, rány, vyhladit a omladit pleť.
- Čistí krev.
Jak si pochutnat na pampeliškách
Sníst můžete květ, tyčinky i stvol. Na zimu si pampelišky uchovejte v podobě pampeliškového medu, sušeného květu (ten je potřeba sbírat ještě plně neotevřený) či kořene.

Popenec břečťanovitý
Popenec je jednou z těch méně známých rostlin, ale uvidíte, že si ho zamilujete. Chutná svěže, trochu jako bazalka, takže se hodí i pro dochucování pokrmů.
Léčivé účinky popence
- Používá se při průjmech.
- Pomáhá se zahleněním dýchacích cest.
- Léčí choroby močového ústrojí (kameny i záněty ledvin).
- Je vhodný při chudokrevnosti.
Jak si pochutnat na popenci
Nejlepší variantou je čaj, sirup nebo popencový odvar. Ten se hodí také pro ošetření ekzému, vyrážek i drobných ranek. Stejně tak bude chutnat syrový, na namazaném chlebu nebo přidaný do polévky.

Plicník lékařský
Plicník poznáte podle krásných dvoubarevných květů. Z počátku mají červeno-růžovou barvu, která zvolna přechází do modro-fialového odstínu.
Léčivé účinky plicníku
- Hodí se pro léčbu plic, průdušek, na astma, kašel i odkašlávání.
- Pomůže při poškození sliznice hrtanu i žaludku.
Jak si pochutnat na plicníku
Připravte si z něj nejlépe čaj, který dochutíte medem a citronem nebo jeho lístky přidejte do svěžího zeleného salátu.