Kuchyně, která vám dobije baterky, ale ušetří energii0

Kuchyně je nejen srdcem vašeho domova, ale i místem kde tráví rodina nejvíce času. Společně strávené chvíle u jídla jsou šťastnými momenty v našem životě. Aby ale mohlo takové lahodné jídlo vůbec vzniknout, je nezbytné mít doma prostor, kde bude vše hladce fungovat.

Místo, kam se budeme těšit, i když třeba nemáme zrovna chuť vařit. Kde také nebude zbytečně utíkat energie. Jak vaše životní, tak energie spotřebovaná vaší domácností. Ideální kuchyně by tak měl spojovat tři velká E – měla by být ergonomická, ekonomická a zároveň se inspirovat ezoterikou a přístupy Feng Shui. Díky nim bude u vás doma proudit pozitivní živá energie.

Ergonomie, aneb žádná bolavá záda

Ergonomicky navržená kuchyně, bude fungovat nejen na vaření, ale také pro vaše zdraví. Příprava jídla přece jen zabere cenný čas, který určitě nechcete trávit shrbení, přikrčení, nebo dokonce tak, že na část vašeho vybavení třeba nedosáhnete. Ergonomie prostoru je velice důležitá.

Začněte u výšky kuchyňské linky. Ta by se podle obecných pravidel měla nacházet ve výšce 85 – 90 cm, ale pokud nemáte průměrnou postavu, ale jste nižší nebo vyšší, řiďte se jednoduchým pravidlem, kdy by měla být ve výšce přibližně 20 centimetrů od loktů.

Součástí ergonomie je také fungující pracovní trojúhelník, tedy pracovní dřez, sporák a lednice. Díky plynulým přechodům mezi jednotlivými sekcemi ušetříte zbytečné kroky a ušetříte spoustu energie.

Také dbejte na vhodné umístění spotřebičů navzájem. Lednice vedle sporáku a vedle něj dřez určitě optimálnímu a efektivnímu fungování spotřebičů nepomůžou. Naplánujte si také úložné prostory, pracovní povrchy a spotřebiče podle toho, v jakém sledu je používáte.

Mohlo by se vám hodit: Pro ujasnění představy o vaší kuchyni a jejím rozvržení se inspirujte u profesionálů v oboru

Kdo šetří, má za tři

V kuchyni bychom rozhodně neměli šetřit na moderních spotřebičích. Nízká energetická třída a praktické vychytávky jsou zárukou vrácení vaší investice při jejich koupi. Platí to o všech spotřebičích, ať už je to lednice, sporák, myčka, mikrovlnná trouba nebo digestoř. Díky dodržováním pár základních pravidel můžete ušetřit až 70 procent energie a 50 procent času.

Vařením na indukční varné desce ušetříte nejvíce, je nejefektivnější dostupnou technologií. Dokonce se vyrovná i použití rychlovarné konvice při ohřevu vody. Při vaření používejte pokličku, která vám ušetří až 30 procent energie. S myčkou na tom budete ještě lépe. Ušetříte až 80 procent energie a moře vašeho času. Nastavte si odložení startu na levnější tarif a budete mít vystaráno. Lednici zase postavte tak, aby na ni přímo nesvítilo slunce nebo nebyla vedle sporáku či trouby. Když pečete v troubě, tak si to naplánujte šikovně tak, abyste mohli zároveň péct i něco dalšího. Troubu také můžete v klidu vypnout čtvrt hodiny před požadovanou dobou pečení, protože akumulované teplo pokrm dopeče.

Kuchyně podle Feng Shui

Přístup Feng Shui ve vašem domově vám pomůže vytvořit šťastné a energeticky vyvážené místo, kde se budete cítit dobře. Zároveň vám prostor vašeho domova, upravený podle těchto principů, umožní dosáhnout úspěchů i v jiných částech života.

Pro kuchyň platí několik obecných zásad.

Dobrou energii v srdci domova, v kuchyni, kterou považuje Feng Shui za nejdůležitější místnost v domě, podpoříte nejen správným rozmístěním kuchyňské linky a spotřebičů, ale třeba také třeba bylinkovou zahrádkou. Hravě si ji udržíte v kuchyni po celý rok a ještě budete mít čerstvé ingredience neustále po ruce. Kombinace vhodných barev a materiálů udělá také své. Světlé barevné kombinace s oblíbenou dřevěnou pracovní deskou jsou oblíbené v klasickém tradičním, ale i moderním pojetí. Přírodní tóny a zastoupení všech živlů – ohně, vody, země, dřeva a kovu, vám vytvoří příjemné prostředí.

TIP: V současných trendech bydlení se odráží snaha o úspornější a ekologické žití. S tím souvisí také návrat k přírodním materiálům.

Foto: KUCHYNĚ gorenje

Autor: Komerční sdělení