Jaro se pomalu začíná hlásit ke slovu, a proto je nejlepší čas porozhlédnout se po prvních rostlinách a bylinkách, které využijeme nejen v naší kuchyni, ale prospějí i našemu zdraví. Dnes se blíže seznámíme se sílou kopřiv a medvědího česneku.

Léčivé účinky kopřiv
Kopřivy se vyplatí sbírat hned zkraje jara, když jsou ještě hezky mladé. Obsahují totiž spoustu vitamínu C, železa a dalších užitečných látek. Díky tomu nám kopřivy pomohou s:
- onemocněním ledvin,
- lepší funkcí trávícího traktu,
- tvorbou červených krvinek,
- pročištěním krve,
- maminkám pak s tvorbou mateřského mléka.
Recepty z kopřiv
Kopřivový nálev na očistu
V ½ litru vody svařte 25 g kopřivového kořene, který poté ještě 20 minut louhujte.
ReklamaNálev pijte 2 – 3 krát za den. Nálev vám pomůže při revmatizmu, zažívacích obtížích, detoxikaci organismu a zlepší i pleť.

Kopřivová šťáva na posílení imunity
Kopřivy omyjte převařenou vodou, rozmixujte je a vylisujte z nich šťávu. Tu pak v poměru 1 ku 4 smíchejte s tekutým medem a sirup dejte do dobře těsnící skleničky (vydrží vám v ní cca 2 roky).
Pro posílení imunity si pak na podzim a v zimě dopřejte 1 lžičku sirupu dvakrát denně.
Kopřivové pesto
Na pesto budete potřebovat:
- 500 g kopřiv
- 3 stroužky česneku
- 100 g nastrouhaného parmazánu
- sůl
- 300 ml olivového oleje
Kopřivy nakrájejte na malé kousky, přidejte ostatní přísady a pořádně vše rozmixujete. Pesto dejte do dobře uzavíratelné skleničky, ve které vám v lednici vydrží asi 2 týdny.

Síla medvědího česneku
Tahle užitečná rostlina dodá tělu po zimě spoustu vitamínu C, železa, manganu a hořčíku. Jedná se také o přírodní antibiotikum a pomáhá i při potížích se spánkem. Jen při jeho sběru dejte pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkami, kterým je podobný! Promněte listy rostliny mezi prsty, pokud ucítíte jemnou vůni česneku, můžete začít bez obav sbírat.
Recepty z medvědího česneku
Pomazánka z medvědího česneku
Na pomazánku budete potřebovat:
- 2 hrsti čerstvých listů medvědího česneku
- 250 g smetanového sýra nebo tvarohu
- 3 lžíce zakysané smetany
- 80 g nastrouhaného parmazánu
- sůl a čerstvě umletý pepř
V míse smíchejte sýr (nebo tvaroh) se zakysanou smetanou a parmazánem. Pořádně opláchněte listy medvědího česneku a nakrájejte je na drobné kousky. Ty vmíchejte do pomazánky, osolte, opepřete a je hotovo.
Máslo s medvědím česnekem
Potřebovat budete:
- 250 g másla
- 60 g nakrájeného medvědího česneku
- sůl
Změklé máslo rozmixujte s medvědím česnekem, dokud nevznikne jemná hmota, kterou trochu dosolte podle chuti. Hmotu dejte do misky nebo formičky a nechejte vychladit.

Polévka z medvědího česneku
Připravte si:
- 200 g medvědího česneku
- 100 ml smetany
- 500 ml kuřecího vývaru
- 50 g brambor
- jednu malou šalotku
- deci bílého vína
- lžíci másla
- sůl a pepř
Cibulku osmahněte na másle, přidejte brambory nakrájené na kostičky a podlijte vínem. Nechejte přejít varem, přidejte vývar a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Pak přichází čas na smetanu a nakrájené listy medvědího česneku. Krátce povařte a vše v hrnci rozmixujte.