fbpx

Kopřivy a medvědí česnek – zdravá síla z přírody0

Jaro se pomalu začíná hlásit ke slovu, a proto je nejlepší čas porozhlédnout se po prvních rostlinách a bylinkách, které využijeme nejen v naší kuchyni, ale prospějí i našemu zdraví. Dnes se blíže seznámíme se sílou kopřiv a medvědího česneku.

Zdroj: Pixabay

Léčivé účinky kopřiv

Kopřivy se vyplatí sbírat hned zkraje jara, když jsou ještě hezky mladé. Obsahují totiž spoustu vitamínu C, železa a dalších užitečných látek. Díky tomu nám kopřivy pomohou s:

  • onemocněním ledvin,
  • lepší funkcí trávícího traktu,
  • tvorbou červených krvinek,
  • pročištěním krve,
  • maminkám pak s tvorbou mateřského mléka.

Recepty z kopřiv

Kopřivový nálev na očistu

½ litru vody svařte 25 g kopřivového kořene, který poté ještě 20 minut louhujte.

Nálev pijte 2 – 3 krát za den. Nálev vám pomůže při revmatizmu, zažívacích obtížích, detoxikaci organismu a zlepší i pleť.

Zdroj: Pixabay

Kopřivová šťáva na posílení imunity

Kopřivy omyjte převařenou vodou, rozmixujte je a vylisujte z nich šťávu. Tu pak v poměru 1 ku 4 smíchejte s tekutým medem a sirup dejte do dobře těsnící skleničky (vydrží vám v ní cca 2 roky).

Pro posílení imunity si pak na podzim a v zimě dopřejte 1 lžičku sirupu dvakrát denně.

Kopřivové pesto

Na pesto budete potřebovat:

  • 500 g kopřiv
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl
  • 300 ml olivového oleje

Kopřivy nakrájejte na malé kousky, přidejte ostatní přísady a pořádně vše rozmixujete. Pesto dejte do dobře uzavíratelné skleničky, ve které vám v lednici vydrží asi 2 týdny.

Zdroj: Pixabay

Síla medvědího česneku

Tahle užitečná rostlina dodá tělu po zimě spoustu vitamínu C, železa, manganu a hořčíku. Jedná se také o přírodní antibiotikum a pomáhá i při potížích se spánkem. Jen při jeho sběru dejte pozor, abyste si ho nespletli s konvalinkami, kterým je podobný! Promněte listy rostliny mezi prsty, pokud ucítíte jemnou vůni česneku, můžete začít bez obav sbírat.

Recepty z medvědího česneku

Pomazánka z medvědího česneku

Na pomazánku budete potřebovat:

  • 2 hrsti čerstvých listů medvědího česneku
  • 250 g smetanového sýra nebo tvarohu
  • 3 lžíce zakysané smetany
  • 80 g nastrouhaného parmazánu
  • sůl a čerstvě umletý pepř

V míse smíchejte sýr (nebo tvaroh) se zakysanou smetanou a parmazánem. Pořádně opláchněte listy medvědího česneku a nakrájejte je na drobné kousky. Ty vmíchejte do pomazánky, osolte, opepřete a je hotovo.

Máslo s medvědím česnekem

Potřebovat budete:

  • 250 g másla
  • 60 g nakrájeného medvědího česneku
  • sůl

Změklé máslo rozmixujte s medvědím česnekem, dokud nevznikne jemná hmota, kterou trochu dosolte podle chuti. Hmotu dejte do misky nebo formičky a nechejte vychladit.

Zdroj: Pixabay

Polévka z medvědího česneku

Připravte si:

  • 200 g medvědího česneku
  • 100 ml smetany
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 50 g brambor
  • jednu malou šalotku
  • deci bílého vína
  • lžíci másla
  • sůl a pepř

Cibulku osmahněte na másle, přidejte brambory nakrájené na kostičky a podlijte vínem. Nechejte přejít varem, přidejte vývar a vařte, dokud nebudou brambory měkké. Pak přichází čas na smetanu a nakrájené listy medvědího česneku. Krátce povařte a vše v hrnci rozmixujte.

Autor: Bára Kocmánková