Pečlivě jste pracovali na své zahrádce a chcete si teď užít svou sklizeň rajčat? Našli jsme pro vás hned několik způsobů, jak je zpracovat, abyste si jejich skvělou chuť mohli užívat po celý rok.

Léto se pomalu chýlí ke konci a my si můžeme užívat chuť krásně zralých a sluncem prohřátých rajčat. Také si je rádi dáte hezky čerstvě utržené třeba s plátky mozzarelly a bazalkou? Tahle gurmánská kratochvíle však už za chvíli bude za námi. Naštěstí si skvělou chuť rajčat můžete užívat i dál, jen je musíte správně zakonzervovat. Naše jednoduché recepty vám pomohou užít si chuť léta klidně i v prosinci.
Mražená rajčata
- Zralá rajčata omyjte a odstraňte jejich stopky.
- Jemně je osušte.
- Vložte je do mrazicího sáčku a dejte do mrazáku.
Jak zpracovat mražená rajčata
Je potřeba si uvědomit, že po zmrazení se textura rajčat změní. Rozmražená rajčata kvůli tomu nejsou tak pevná jako ta čerstvá. Mražená rajčata se tedy skvěle hodí na vaření, kdy je jednoduše vyjmete za sáčku a přihodíte do polévky nebo omáčky.
ReklamaSušená rajčata
Jestli máte sušičku, hurá do toho! Usušení rajčat je vynikající způsob, jak si uchovat jejich chuť pro zimní měsíce. Případně můžete rajčata usušit i v troubě, kdy je položíte na plech a teplotu nastavíte na téměř nejnižší stupeň a necháte vše pracovat 8 až 12 hodin
- Nakrájejte cherry nebo hroznová rajčátka na polovinu.
- Rozložte je do vrstev do sušičky nebo do trouby.
- Sušená rajčata uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Jak zpracovat sušená rajčata
- Sušená rajčata se skvěle hodí na pizzu nebo do quiche.
- Při marinování s bylinkami je můžete připravit coby skvělý předkrm.
- Můžete je přidat do salátu nebo jimi posypat svou oblíbenou večeři.
Zavařovaná rajčata a omáčky
Tohle je celkově asi jedna z nejoblíbenějších možností. Rajčata můžete snadno zavařit a pak z nich připravit nejrůznější recepty. Nebo z nich rovnou udělat omáčku na těstoviny, salsu či omáčku na pizzu. Pro tyto případy je nejlepší rajčata opéct s česnekem a pak je dále zpracovat.
Recept na rajčatovou salsu
- Nakrájejte rajčata na čtvrtky nebo půlky a vložte je do pekáče. Přiložte k nim celou, na půl rozkrojenou paličku česneku. Vše pokapejte olivovým olejem, přidejte sůl a trochu pepře. Vložte pekáč do středně vyhřáté trouby.
- Jakmile jsou rajčata hezky měkká, vyndejte je a vhoďte do velkého hrnce, na jehož dně jste nechali na olivovém oleji zpěnit jednu cibuli. Opečený česnek z trouby vyndejte ze slupek, vymáčkněte je do hrnce a vše poduste.
- Poté vezměte ponorný mixér a vše pořádně rozmixujte. Nechejte omáčku zhoustnout na mírném ohni, dokud nebudete spokojeni s její hustotou.
- Dejte salsu do skleniček a buď je zavařte nebo dejte do mrazničky.
Co dělat se zelenými rajčaty
Na konci sezóny můžete sklidit rajčata v různých fázích zralosti, takže se může stát, že budete mít i dost ještě zelených plodů. Ty si můžete osmažit a udělat s nich salsu nebo je nechat hezky dozrát v interiéru. To se ale doporučuje pouze u rajčat, která jsou čistá a bez chorob.
Jak nechat dozrát zelená rajčata
Dejte rajčata do krabice nebo do misky, kterou umístíte na přímé sluneční světlo. Kontrolujte je každý den a všechna dozrálá dejte bokem.
Zdroj: Garden Therapy