fbpx

Jak zpracovat ovoce, aby nám déle vydrželo?0

Ovoce je velice chutné a zdravé, má ale jednu zásadní nevýhodu – poměrně krátkou trvanlivost. Čerstvé plody vám doma vydrží jen několik dní, než podlehnou zkáze. Jak jejich životnost prodloužit?

Lesní plody můžete zmrazit

Zejména tzv. lesní ovoce, mezi které řadíme jahody, maliny, borůvky, ostružiny či brusinky nebo rybíz, se skvěle hodí ke zmrazení. Toto ovoce si i po rozmražení zachová svou chuť a strukturu i většinu živin. Díky tomu, že jde o drobné plody, je navíc snadno můžete hygienicky mrazit v uzavřených nádobách, které ovocem jednoduše vyplníte.

Rozmražené ovoce můžete použít na vaření (třeba ovocné knedlíky), pečení (různé bublaniny a koláče) nebo je sníst například jako jahody či borůvky se šlehačkou.

Většinu plodů lze sušit

 Ať už jde o jablka, meruňky, víno, rybíz, hrušky, či švestky, velice populární metodou konzervace je sušení. Sušené ovoce vydrží dlouhé týdny, při správném skladování i měsíce. Jde přitom o skvělou pochoutku na cesty. Sušené ovoce vyniká koncentrovanou chutí. I tato metoda konzervace navíc zachová v ovoci mnoho živin.

Ideální volbou je sušička potravin, ve které zvládnete usušit ovoce správně, aniž by podlehlo zkáze. Vzhledem k vysokému podílu vody totiž není sušení ovoce v domácích podmínkách úplně jednoduchou záležitostí.

Zavařování, kompotování

Velká úroda třešní, jablek, meruněk i dalšího ovoce přímo vybízí k výrobě domácích kompotů. Ovoce můžete komponovat do sklenic od okurek. Kompoty přitom při správném postupu mohou vydržet až několik let. Většinou je ale zvládnete postupně zkonzumovat už do další úrody. Podělit se můžete i s příbuznými a přáteli.

Výroba džemů a marmelád

Rybíz, jahody, borůvky či maliny a další ovoce se dokonale hodí do marmelády. Vyrobte si domácí marmeládu, která vždy chutná lépe než kupovaná – už jen proto, jaké úsilí jste museli při výrobě vynaložit. Kromě toho ale máte jistotu, že jste použili kvalitní ovoce v dokonalé kondici.

Uskladnění plodů ve sklepě

Životnost některých plodů, typicky jablek, prodloužíte správným skladováním. Ovoce, které není napadeno plísněmi či škůdci, můžete uskladnit v prodyšných nádobách v chladu a temnu. Třeba jablka zde mohou vydržet i několik týdnů, nebo dokonce měsíců. Postupně je tak můžete ujídat a zpracovávat.

Ani lednice není chybou

Potřebujete-li životnost plodů prodloužit jen o několik málo dní, vsaďte na ledničku. Do té můžete uložit třeba banány, ananas, jablka, meloun a další plody. V chladu čerstvé ovoce podléhá zkáze výrazně pomaleji. V lednici pak, kromě neporučených plodů, vždy skladujeme ovoce, které již má nějakým způsobem porušenou slupku, případně je dokonce nakrájené.

Autor: Komerční sdělení