fbpx

Jak vypadá pivo sbalené na výlet? Na těžké lahve a neekologické plechovky zapomeňte!0

Rádi byste se toulali přírodou, ale nedokážete si představit večer ve stanu bez milovaného piva? Pivní lahve jsou těžké a plechovky příliš zatěžují životní prostředí. Je tady novinka. Speciální láhev vyrobí krásně napěněné pivo z koncentrátu.

Na první pohled vcelku běžná turistická láhev na vodu dokáže, po přidání koncentrátu a prášku zajišťujícího tvorbu bublinek, vyrobit sycený alkoholický nápoj s bohatou pěnou, který je údajně chuťově srovnatelný s klasickým pivem. Stačí pořádně zatřepat a pivo je na světě. Pivní ingredience nezaberou v batohu moc místa, zajistit si ale musíte vodu. Zároveň se dá tato láhev použít také k výrobě sycené limonády z koncentrátů, které výrobce (Pat’s Backcountry Beverages) také nabízí.

Reklama

Ve speciální lahvi vyrobíte pivo nebo sycenou limonádu. (Foto: patsbcb.com)

Tento vynález pravděpodobně neosloví opravdové pivní „fajnšmekry“, ale je určen pro všechny takové situace, kdy je jakékoli pivo lepší než žádné pivo. Nosit s sebou na výlety pivo v lahvích či plechovkách je z různých důvodů problematické, v teplých letních dnech navíc není možné udržet pivo chladné. Oproti tomu studenou vodu seženete snáze. Můžete narazit na studánku s pitnou vodou, nebo na nějaké obydlí, kde je většinou možné požádat místní o vodu z kohoutku či studny.

Pivo z koncentrátu je opravdové, žádná chemická příchuť

Pivní koncentrát není uměle vytvořenou příchutí. Je to poctivé pivo s tradičních surovin vyrobené jen s minimem vody. Nejedná se tedy o dehydratovaný výrobek. Koncentrované pivo se zatím prodává ve Spojených státech. Zájem o něj ale projevili velcí výrobci piva, pro které jsou koncentráty velmi atraktivní z hlediska možného snížení přepravních nákladů a současného omezení spotřeby fosilních paliv. Koncentrované pivo tedy má i ekologický rozměr. Lze očekávat, že spektrum pivních značek dostupných v koncentrované podobě se bude postupně rozšiřovat.

Nápoje v koncentrované podobě jsou skladné, potřebujete ale vodu. (Foto: patsbcb.com)

Nadšení příznivci tohoto piva nešetří superlativy a nazývají tento nápoj jako „pivo budoucnosti“. Nejvíce oceňují šetrnost k životnímu prostředí, praktičnost použití a skvělý nápad.

 “Výroba“ piva začíná, je potřeba dodat vodu a potřebné ingredience. (Foto: gizmag.com)

Teď je vše nutné pořádně protřepat… (Foto: gizmag.com)

… a pivo je připravené! (Foto: gizmag.com)

Autor: Jarmila Bajerova