fbpx

Jak uvařit nejlepší povidla na světě? Klíčem je ocet a kořalka0

Sezóna švestek je tady a mnozí lidé tyto plody neúnavně sbírají do kvasu. Ale co takhle si kromě švestkových buchet uvařit i povidla? Je to poměrně jednoduché – podívejte se na můj recept.

Na povidla vybírejte spíš hodně zralé až přezrálé švestky. Foto: Pixabay.com

Švestková povidla můžeme doma připravit několika způsoby – vařením v hrnci bez míchání a s mícháním, nebo třeba pečením švestek v troubě. Já dávám přednost prvnímu způsobu, prostě vařím ovoce v hrnci na velmi mírném plameni a míchám. Ale začneme pěkně popořádku.

Základem jsou dobré švestky

Kvalita povidel závisí na kvalitě vstupní suroviny – švestek. To asi není nijak objevné tvrzení, ale platí. Švestky by měly být hodně zralé až přezrálé – podobě, jako když je sklízíte do kvasu. Takže pod strom položit plachtu a dobře zatřepat…

Sklizené švestky pak dobře proberte – vyřaďte nahnilé a červivé kusy. Švestky poté pečlivě operte ve vodě a vypeckujte.

Na řadu přichází ocet

Vypeckované švestky je pak nutné den předem naložit do cukru a octa. Některé recepty navrhují přidávat kvalitní vinný ocet, já však vařím povidla s běžným kvasným octem a nikdo si nikdy na jejich chuť nestěžoval. Spíš naopak.

Vypeckované švestky naložené v cukru a octu. Ideální je nechat je odležet cca 24 hodin. Foto: autorka

Na 3 kg švestek použijte zhruba 1 kg cukru a hrnek octa. Množství cukru záleží na tom, jak jsou švestky zralé a jak moc chcete mít povidla sladká. Švestky, cukr a ocet smíchejte a nechte alespoň přes noc odležet. Může to být i déle, jednou mi směs doma ležela skoro dva a půl dne a povidla z ní byla výborná. Nenechte se odradit octovou “vůní” suroviny.

Pomačkat a vařit

Odležené švestky s octem a cukrem poté můžete pomačkat pomocí mačkadla na brambory. Následně vše vložte do hrnce a pomalu vařte asi tři hodiny. Pozor na připalování, vařící povidla je nutné dobře a pravidelně míchat.

A na závěr slivovice

Uvařenou hmotu pak neberte do sklenic, které jste před tím pečlivě umyli a vydezinfikovali krátkým “propečením” v troubě. Na povrch povidel pak cvrkněte trochu slivovice a sklenice zavíčkujte.

Jak je vidět základní povidla nejsou nic složitého. Pokud si ale chcete tuto oblíbenou marmeládu ještě trochu vylepšit, zkuste přidat třeba skořici nebo badyán. Nebo v hrnci s povidly těsně před odstavením rozpusťte a rozmíchejte tabulku hořké čokolády. Některé recepty také doporučují přidávat rum, ale to jsem zatím nezkoušela.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.