fbpx

Jak uskladnit a konzervovat úrodu na zimu0

Podzim plný barev se pomalu blíží a s ním vyvstává také otázky, co udělat s naší bohatou úrodou. Jedním z nejlepších způsobů, jak využít svou vypěstovanou zeleninu po celý rok, je její správné skladování a konzervování. A právě na toto téma se podíváme v našem článku.

Zdroj: Pixabay

Vybírejte zdravé plody

Před sklizní pečlivě projděte jednotlivé plody a vyberte pouze ty, které jsou nepoškozené, nepotlučené, bez známek hniloby, choroby a samozřejmě zralé. 

Skladování zeleniny

Suché skladování

Pro tento typ skladování se hodí například brambory. Ty dobře vyčistěte od zbytků hlíny a uskladněte je na suchém tmavém místě. Nejlépe v papírových nebo jutových pytlích, které umožňují cirkulaci vzduchu.

Reklama

Zdroj: Pixabay

Skladování v písku

Tímto způsobem je možné skladovat většinu kořenové zeleniny (mrkev, petržel, celer, červenou řepu nebo ředkev). Je třeba mít dobrý sklep, vlhký písek a dostatek nádob. Kořenovou zeleninu očistěte od zeminy, odstraňte nať. Písek nasypte na dno nádob, položte na něj zeleninu tak, aby se vzájemně nedotýkala, zasypejte vrstvou písku a pokračujte v ukládání v dalších vrstvách.

Více informací se dočtete také v článku: Písek nebo krechty aneb jak na skladování zeleniny

Zpracování zeleniny

Konzervování

Zavařit je možné například rajčata. Na pár minut je ponoříte do vroucí vody, poté je rychle zchladíte v ledové vodě. Odstraníte jejich slupku, nakrájíte je na kousky a rozvaříte je do podoby omáčky. Tu můžete případně také rovnou dochutit, nebo nechat rajčata v jejich přirozené chuťové podobě. Následně jimi naplňte sterilizované sklenice, zavíčkujte a zavařte je.

Vzhledem k tomu, že rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších plodin, podívejte se také na článek: Užitečné tipy, jak zpracovat rajčata

Zdroj: Pixabay

Mražení

Mražení můžete vyzkoušet například u hrášku, která krátce povaříte ve vroucí vodě, poté rychle schldíte v ledové vodě, a uskladníte ho v mrazících sáčcích nebo krabičkách. 

Sušení

K sušení jsou vhodná například rajčata, která nakrájíte na plátky a usušíte v troubě, nebo v sušičce. Poté je můžete uchovávat ve sklenicích s těsně uzavíratelnými víčky. Usušit je možné také kořenovou zeleninu, kterou nakrájíte, nebo nastrouháte a vyrobíte si z ní domácí verzi vegety. 

K sušení jsou vhodné také bylinky. O jejich uchovávání se dočtete více informací v článku: Vše, co potřebujete vědět o sušení bylinek

Pokud si ze své zeleniny chcete připravit skutečnou vitamínovou bombu, vyzkoušejte recepty na kvašenou zeleninu.

Zdroj: Pixabay

Označte a datujte

Nezapomeňte na pečlivé označení a datování vašich konzervovaných potravin. To vám pomůže určit, jak dlouho budou mít své kvality a do kdy je tedy nejlepší je zpracovat.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.