fbpx

Jak správně skladovat vlašské ořechy? Zkuste to takhle0

Kdo by nemiloval bábovku nebo vánoční cukroví s ořechy. Nebo jejich příjemné chroupání „jen tak“. Skrývá se v nich navíc spousta zdraví prospěšných látek, které zklidňují nervy, podporují činnost mozku a obsahují spoustu bílkovin. Víte ale, jak tuhle pochoutku správně skladovat? Pojďte se na to podívat.

Zdroj: Pixabay

Nevylouskané ořechy

Usušené a nevylouskané ořechy zavěste v látkových nebo papírových sáčcích. Vydrží vám takhle asi jeden rok. Čas od času je dobré plody zkontrolovat, jestli některé náhodou nechytily plíseň. Ve spižírně by pak teplota měla být ideálně do 4 °C a vlhkost kolem 60 %.

Vylouskané ořechy

Ve sklenici

V dobře uzavřené sklenici na suchém, chladném a temném místě ořechy vydrží několik týdnů. Pokud sklenici pořádně nezavřete, mohou se do nich pustit moli. Při vyšších teplotách nebo vlhkosti zase hrozí jejich žluknutí nebo plíseň.

V lednici

Dva až tři měsíce ořechy zvládnou, opět v dobře uzavíratelné nádobě, v lednici. Zvolená nádoba by opravdu měla být skvěle těsnící, aby ořechy nenasály okolní pachy.

Zdroj: Pixabay

V mrazáku

Až jeden rok vydrží ořechy v igelitovém sáčku nebo plastové krabičce v mrazáku. Uložit tímhle způsobem můžete jak jádra, tak ořechy namleté. Jádra pak nemusíte nechávat rozmrazit, ale klidně se rovnou pustit do jejich zpracování.

Zavařené

Pokud ořechy zavaříte, můžete si na nich pochutnávat i za několik let. Umelte jádra a dejte je do malých, vyvařených a vysušených sklenic asi 1 cm pod okraj.

  • V hrnci – Zavařujte 15 minut při 90 °C. Pokud budete zavařovat ve vodě a ne v páře, skleničky úplně ponořte pod vodu a zatižte je, aby nevyplavávaly.
  • V mikrovlnce – Dejte do mikrovlnky otevřenou sklenici naplněnou ořechy, přidejte k ní hrníček naplněný vodou a při maximálním výkonu nechejte 3 minuty pracovat. Po vyndání sklenici okamžitě uzavřete.
  • V troubě – Předehřejte troubu na 250 °C. Na hlubší plech položte utěrku a vyskládejte na ní naplněné sklenice uzavřené víčky. Nalijte do plechu cca 4 cm vody do výšky sklenic a zavařujte po dobu 10 minut.

Skleničky po zavaření ve všech případech obraťte dnem vzhůru, nechejte vychladnout a uskladněte na chladném, tmavém a suchém místě.

Zdroj: Pixabay

Ořechy v medu

Dejte vyloupaná jádra do vyvařených uzavíratelných sklenic a zalijte je medem (tekutým nebo zcukernatělým, který jste rozpustili). Ořechy si uchovají všechny své skvělé vlastnosti a med jim navíc dodá další cenné látky.

Víte, že

  • poznání lépe se sekají teplá a vlhká jádra.
  • Pokud necháte vyloupané a osekaná jádra 20 minut pracovat ve středně vyhřáté troubě, zvýrazníte jejich chuť i vůni.
  • Slupky a listy ořešáku se v antickém Římě používaly k barvení vlasů. Ty po nich získaly krásně měděný nádech.
  • Z ořechových skořápek si můžete připravit odvar proti kašli.  Stačí je nechat 14 hodin louhovat ve vodě a převařit. Výluh z listů ořešáku zase pomůže proti akné, lupům nebo jako kloktadlo při bolestech v krku.
  • Historie konzumování vlašáků sahá až do neolitu.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.