Čerstvé bylinky jsou skvělé na vaření. Jak je ale zpracovat, abychom si jejich vůni a chuť mohli užívat celý rok? Podívejte se na několik klasických i zajímavých způsobů jejich uchovávání.

Sušení
Bylinky nejlépe usušíte, když je svážete do malého svazku, převážete provázkem a zavěsíte na vzdušné místo. Jakmile budou lístky suché, otrhejte je a uskladněte do vzduchotěsné nádoby. Moc pěkně budou vypadat třeba ve skleněných kořenkách. Takto uchované bylinky vám pro vhodné použití vydrží asi jeden rok. Vaše jídlo skvěle dochutí i v zimě, ale samozřejmě, že s aromatem těch čerstvě utržených se to srovnat nedá.
Je tu samozřejmě i možnost ze záhonů přesadit bylinky do květináčů a udělat si malou zimní interiérovou zahrádku.
ReklamaZmrazení
V tomto případě stačí čerstvé bylinky nasekat a naplnit jimi zásobník na led. Poté je samozřejmě zalijte vodou a nechejte zmrazit. Po ztuhnutí je vyklopte do sáčku, nechejte v mrazničce a tvořítko na led použijte pro výrobu další várky. A až budete v zimě vařit těstovinou omáčku nebo polévku, stačí do ní jednoduše přidat jednu či dvě bylinkové kostky.
Bylinkový ocet
Svou chuť mohou bylinky propůjčit i octu, který pak bude skvělý pro použití do salátů. Bylinky stačí v octu nechat dva týdny louhovat a pak je jednoduše vyndat. Pro výrobu bylinkového octa vám bude stačit obyčejná zavařovací sklenice, přičemž výsledek pak přelijete do láhve s dávkovačem. Tento ocet může být i pěkným dárkem. Láhev stačí jen hezky ozdobit a přivázat na ni třeba i „bylinkovou“ etiketu.
Bylinkové máslo
Tohle je opravdu velmi chutný způsob pro uchování bylinek. Můžete si zvolit jen jeden druh nebo svou oblíbenou kombinaci. Bylinky nakrájejte a smíchejte jednu hrst s ½ hrníčkem změklého másla. Vzniklou směs můžete dát do skleničky nebo ji vytvarovat v potravinářské fólii do podlouhlého tvaru. Máslo dejte na dvě hodinky zatuhnout do ledničky a pak už můžete vesele používat. Toto máslo je skvělé jen tak na pečivo nebo pro usmažení vajíček, kterým dodá jedinečnou chuť. Bylinkové máslo spotřebujte ideálně do jednoho týdne od výroby.

Bylinková sůl
I v tomto případě se jedná o skvělý způsob, jak bylinkám zachovat jejich čerstvost. Následující recept pracuje s rozmarýnem, ale klidně ho můžete nahradit něčím jiným. Tato sůl se skvěle hodí k dochucení čerstvé zeleniny, pečeného nebo grilovaného masa i dalších kulinářských výtvorů
Co budete potřebovat
- 4 hrnky hrubé mořské soli
- 4 hrnky čerstvých rozmarýnových lístků (jehliček) či jiné bylinky
Postup
Z rozmarýnu očesejte jeho lístky (pouze ty jemné, dřevnaté se do soli příliš nehodí) a jemně je nasekejte v mixéru. Pak lístky přesypte do mísy a do mixéru následně dejte sůl. Zpracujte ji do požadované textury, alespoň z 80 %, pár hrubších částí nevadí. Zpracovanou sůl přijdete do mísy k lístkům a vše pořádně promíchejte. Poté směs rozprostřete a nechejte proschnout při pokojové teplotě. Po usušení ji skladujte v uzavíratelných sklenicích, ve kterých vydrží i několik měsíců.
Na co kterou bylinku?
Maso – majoránka, tymián, oregano, rozmarýn
Ryby – tymián, citronová nebo limetková kůra, máta
Polévky a omáčky – libeček, petrželka, celerová nať, majoránka, bobkový list, saturejka, šalvěj, máta
Saláty a zelenina – oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, máta
Brambory – rozmarýn, majoránka, oregano
Zdroj: Garden Therapy