Pokud potraviny do vaší chladničky dáváte bez ladu a skladu, měli byste si zcela jistě přečíst následující řádky. A vy ostatní se zase můžete dozvědět zajímavé tipy pro to, jak vašim potravinám prodloužit životnost.

Teplota i vlhkost
Pro správné uchování potravin v ledničce je důležitá nejen teplota, ale také vlhkost – ta by se měla pohybovat cca kolem 80 %. Pokud je vlhkost nízká, potraviny vysychají, ztrácí hmotnost i barvy. V případě vysoké vlhkosti zase poskytujete skvělé prostředí pro růst bakterií i plísní a škodíte také vaší ledničce.
Od spodu až nahoru
Vlhkost je v každé části chladničky jiná, takže je opravdu rozdíl v tom, do kterého patra jaké potraviny umisťujete. Obecně platí pravidlo – čím nižší přihrádka, tím vyšší vlhkost.
ReklamaZásuvky
Ve spodní části každé ledničky jsou zásuvky, ve kterých je vlhkost nejvyšší. Patří sem tedy některá zelenina (především košťálová a listová) a ovoce.

Pozor!
Do lednice nepatří tropické ovoce (banány, citrusy, mango, ananas a melouny) a zelenina s vysokým obsahem vody (salátová okurka, lilek, papriky a rajčata).
Police nad zásuvkami
Sem byste měli ukládat syrové maso, šunku a salámy. Pokud jste si koupili vážené salámy, dejte je do plastové krabičky.

Střední část lednice
Sýry, jogurty a další mléčné výrobky by se měly skladovat co nejdále od masa. Sýry pak skladujte pod speciálním poklopem, v sáčku nebo také v plastové krabičce. Platí zvlášť pro ty aromatické, které by vám mohly „ovonět“ ostatní potraviny.
Nad úrovní očí
Do horní části lednice patří vařené a pečené pokrmy (vždy vychladlé!), dezerty a hotové saláty. Dávejte sem i otevřené džemy nebo rybičky v konzervě, které do svého otevření mohou být ve spíži.
Tip
Do každého patra ledničky si také můžete dát speciální krabičku pro potraviny, kterým se blíží konec spotřební doby. Budete je tak mít hezky na očích a nezapomenete na ně. Vyhazování jídla je přeci zbytečné plýtvání.

Dvířka lednice
Patří do nich nápoje, otevřené kompoty, máslo a dresinky. Můžete sem umístit také kečup a hořčici, ale pokud chcete šetřit v lednici místem, zrovna tyto dvě položky to zvládnou i mimo ni. Obsahují totiž i dost octa, který je přirozeně konzervuje.
Jestli máte ve dvířkách i držák na vajíčka, určitě je vyndejte z jejich papírového obalu s vyskladněte do něj. Papírový obal totiž může být příjemným zázemím pro různé mikroorganismy a kontaminovat tak ostatní potraviny.

Co do lednice nepatří
Olivový olej – v chladu by se mohl zakalit. Nejlépe mu je při pokojové teplotě a ve tmě.
Káva – kávová zrnka či mletá káva by mohla navlhnout a znehodnotit se. Kávu dejte ideálně do vzduchotěsné nádoby mimo dosah světla.
Čokoláda – ta při nízkých teplotách hořkne, takže ji uchovávejte při pokojové teplotě a mimo světlo. Na světle totiž šedne tím, jak na povrch vystupuje tuk.
Jarní cibulka a bylinky – ty dejte do sklenice s vodou na kuchyňskou linku. Vodu vyměňujte co 2 až 3 dny a uvidíte, že třeba cibulka ještě i povyroste.
Důležité pojmy
Datum použitelnosti (DP) = Spotřebujte do…
S tímhle pojmem se setkáme u potravin, které se rychle kazí (mléčné výrobky, ryby, chlazené drůbež a podobně). I když je jejich doba použitelnosti prošlá, nepovažují se za nebezpečné, a tudíž se dají konzumovat.
Datum minimální trvanlivosti (DMT) = Minimální trvanlivost do…
DMT se uvádí u potravin, které nepodléhají rychlé zkáze (konzervy, sušenky, těstoviny a podobně). I ty se dají s prošlou minimální dobou trvanlivosti konzumovat, ale výrobce nezaručuje jejich chuťovou a výživovou kvalitu.