Růžová voda si svými benefity získala celou řadu lidí. Krásně voní, hydratuje a dopřává skvělou péči především zralé pokožce. Radost ovšem udělá každému typu pleti. V našem článku se podíváme na to, jak si doma jednoduše vyrobit růžovou vodu vlastními silami.

Proč používat růžovou vodu
Růžová voda má celou řadu možných použití:
- dočištění a tonizace pleti,
- hydratace pokožky (v létě, v letadle, v klimatizovaných prostorách),
- snadnější rozčesání vlasů,
- snížení otoků kolem očí,
- coby ústní voda,
- do koupele,
- pro přípravu limonád nebo ledového čaje,
- jako přísada do sladkého pečiva.
Výhody používání růžové vody
ReklamaKromě širokého spektra svého uplatnění přináší růžová voda také celou řadu výhod a důvodů, proč ji používat:
- adstringentní vlastnosti, které pomáhají čistit póry a tonizovat pleť,
- antibakteriální vlastnosti, které pomáhají čistit a hojit rány,
- protizánětlivé vlastnosti, které snižují zarudnutí podrážděné pokožky,
- antioxidační vlastnosti, které pomáhají regenerovat kožní buňky,
- bojuje proti vráskám a stárnutí pleti.
Jak sklidit a zpracovat růže pro přípravu květové vody
- Růže sbírejte uprostřed dopoledne. Hned, jakmile uschne rosa, ale než začne nejteplejší část dne.
- Poté je pokládejte v jedné vrstvě na savý papír tak, aby se vzájemně nedotýkaly.
- Usušte růže zavěšením stonků vzhůru nohama nebo oberte jednotlivé okvětní plátky a hezky je rozprostřete. Jednoduše tak, aby mohly pomalu a přirozeně uschnout, čímž si zachovají co nejvíce své barvy a vůně. K sušení se doporučuje chladné a tmavé místo s dobrým prouděním vzduchu. Vyzkoušet můžete i sušení v klasické sušičce na ovoce a houby, ale ani při nejnižší teplotě nedosáhnete úplně odpovídajícího výsledku.
POZOR! Plátky hlavně chraňte před sluncem. Na něm totiž zhnědnou a ztratí i něco ze své vůně. Na výrobu růžové vody také používejte jen růže, které nebyly nijak chemicky ošetřeny.

Jak vyrobit růžovou vodu
Co budete potřebovat
- 2 šálky čerstvých růžových plátků nebo 1 šálek sušených růžových plátků
- 2 šálky destilované vody
Jak na to
- Dejte plátky růží do malého hrnce s vodou.
- Dobře promíchejte tak, aby se plátky nasytily (budou mít tendenci plavat na hladině).
- Postavte hrnec na sporák na mírný plamen.
- Pokračujte v míchání a pamatujte, že lístky musejí být zcela pod vodou.
- Jakmile začne voda vařit, hrnec přiklopte a nastavte minutku na 20 minut.
- Po 20 minutách směs sceďte přes jemné síto vystlané gázou nebo bavlněným plátýnkem.
- Růžovou vodu opět přiklopte a nechejte ji postupně vychladnout na pokojovou teplotu.
Skladování a doba trvanlivosti růžové vody
Růžovou vodu skladujte ve skleněné nádobě nebo v rozprašovači – podle toho, jak se ji chystáte používat. Mějte ji vždy v lednici.
Vzhledem k tomu, že růžová voda neobsahuje konzervační látky, se doba její trvanlivosti pohybuje v rozmezí od 3 do 7 dnů. Proto je lepší si ji vyrábět v menším množství.