fbpx

Jak si připravit chutné a dobře smradlavé kimčchi0

Kimčchi je korejské kvašené zelí, které se stalo oblíbenou pochoutkou po celém světě. Jeho bohatá chuť, výrazné koření a probiotické vlastnosti ho činí jedinečným jídlem, které si buď zamilujete, nebo… nebo prostě ne. Co kdybyste se naučili připravovat si toto chutné a zdravé jídlo přímo doma? Ukážeme si postup a poukážeme také na jednu chybu, kterou jsem udělala já.

Základem je použít velké kusy čínského zelí. Nic se nekrouhá na jemno. Ilustrační foto PIxabay.com

Kimčchi – smradlavost, kterou si zamilujete

Kimčchi je kvašená zelenina, která se tradičně připravuje z čínského zelí, ředkviček a dalších surovin, jako jsou česnek, zázvor, chilli papričky a rybí omáčka. Jeho domovem je Korea, kde má konzumace různých zkvašeností vekou tradici. Korejci kimčchi vzhledem k dostupnosti surovin obvykle připravují na podzim, ale v podstatě není důvod, proč si ho doma nedělat celoročně.

Kimčchi obsahuje vysoké množství vlákniny, vitamínů (C, K), minerálů (draslík, vápník) a probiotických bakterií, které jsou prospěšné pro zdraví trávicího systému. Probiotické bakterie v kimčchi podporují zdravou střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. Díky obsahu fytonutrientů a flavonoidů má kimčchi také protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. A v neposlední řadě je to lahůdka.

Reklama

Příprava kimčchi

Co budete potřebovat

  • 2 hlávky čínského zelí
  • 2–3 ředkvičky
  • 2–3 mrkve
  • 4 stroužky česneku
  • rybí omáčku
  • škrob
  • mleté korejské papričky gochugaru (běžně je koupíte ve speciálkách nebo v e-shopech)
  • 1 lžíci jemně nasekaného zázvoru
  • sůl
  • a případné další ingredience podle chuti – houby shiitake, krevety, sušené ryby atd.

Postup

  • Nakrájejte zelí na menší kusy, dejte ho do vody, v níž jste rozpustili sůl (200 g soli na zhruba 4 litry vody), a nechte ho tam tak 12 hodin. Takže namáčíme večer den předem. Zelí nemusíte krouhat, nakrájejte ho spíše na větší kusy.
  • Připravte si škrobovou pastu – do 300 ml vody dejte 30 gramů škrobu a vodu povařte, až to začne houstnout. Jakmile pasta zhoustne, nechte ji vychladnout a vmíchejte do ní gochugaru, vylisovaný česnek, zázvor, rybí omáčku, případně i nakrájené shiitake a krevety. Pastu ochutnávejte a udělejte si ji takovou, aby vám chutnala. Měla by být ostrá, ale ne zas moc.
  • Poté nakrájejte ředkvičky, mrkev, česnek a zázvor na tenké plátky.
  • Smíchejte ředkvičky, mrkev, česnek, zázvor, a připravenou pastu ve velké míse. Bude toho fakt hodně, takže nádobu potřebujete velkou.
  • Opláchněte naložené zelí, vytřepejte z něho co nejvíce slané vody a přidejte ho k pastě a zelenině. Dobře promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
  • Směs pak dejte do připravené sklenice nebo nádoby. Základem je sklenici dobře nacpat – pomáhám si naběračkou. Nakonec můžete zelí ve sklenici zatížit dobře umytým a vyvařeným plochým kamenem, aby nic neplavalo na hladině láku. Já to ale nedělám a také to funguje. Sklenici pak uzavřete třeba potravinovou folií a gumičkou a nechte kimčchi fermentovat při pokojové teplotě 2–5 dní. Během tohoto procesu může docházet ke vzniku bublinek.
  • Po uplynutí požadovaného času přeneste kimčchi do chladničky, kde bude dále zrát a získávat svou charakteristickou chuť.
V Korei se na nakládání kimčchi používají velké keramické nádoby. Nám bude stačit větší zavařovací sklenice. Foto: Pixabay.com

Několik důležitých rad:

  • Používejte čisté skleněné nádoby – sklenici před plněním vyvařte.
  • Během fermentace udržujte kimčchi ponořené pod šťávou, aby se minimalizovala oxidace.
  • V průběhu fermentace pravidelně kontrolujte chuť a konzistenci kimčchi. Příliš dlouhá fermentace může vést k příliš kyselému kimčchi.
  • Uchovávejte kimčchi v chladničce, kde si může udržet čerstvost až po dobu několika měsíců.
Neudělejte stejnou chybu jako já
Když jsem nakládala své první kimčchi, použila jsem do pasty kromě rybí také sojovou omáčku. Na tom by nebylo nic špatného, ale když jsem hledala, proč mi moje kimčchi nechce kvasit, zjistila jsem, že použitá sojovka byla konzervována sorbanem draselným. Místo smradlavého zkvašeného kimčchi jsem tak vyrobila pouhou sklenici ostré „čalamády“. Před použitím si proto u rybí a sojové omáčky zkontrolujte, zda neobsahuje konzervanty.

Autor: Johana Rottová

Externí redaktorka Nazeleno.cz, městská cyklistka, matka. Pro Nazeleno.cz píše hlavně články o bydlení a zahradě.