Cholesterol je určitý druh tuku. Věděli jste ale, že máme v těle „hodný“ cholesterol a „zlý“ cholesterol? Co způsobuje nadměrná hladina cholesterolu a jak docílit jejího opětovného snížení? Jak se chovat, aby se hladina cholesterolu nezvýšila? A co vynechat v jídelníčku?
Cholesterol je lipid, tedy určitý druh tuku. V těle zastává hned několik důležitých funkcí. V podstatě rozeznáváme dva druhy cholesterolu, které dělíme podle místa výskytu na cholesterol v potravě a cholesterol v krvi.
„Při trávení tuků se na cholesterol váže rozpustná vláknina, která výrazně napomáhá jeho vyloučení z těla.“
ReklamaCholesterol obsažený v krevním séru vzniká v játrech a je nepostradatelný při tvorbě určitých druhů hormonů, při stavbě buněčných membrán a při produkci žluči, která je zase zapotřebí při trávení tuků. Pokud se však cholesterol v krvi nahromadí, může způsobit nemalé problémy.
Nemusíte hledat všeléky. Tvorbu cholesterolu v játrech omezuje i česnek
Hlídejte si cholesterol
Výrazně zvýšená hladina cholesterolu v krvi ohrožuje srdce. Okysličená krev proudí do srdce věnčitými tepnami. Na jejich stěnách se s přibývajícím věkem usazuje nejen cholesterol, ale také mastné kyseliny a další látky. To způsobuje kornatění a zužování cév neboli tolik obávanou aterosklerózu.
Zdravé ingredience na Nazeleno |
– 7 super-ingrediencí pro vaše zdraví– Glykemický index – rádce ke zhubnutí– Med jako lék– Olivy: zdravé, nekalorické, plné vitamínů |
Ztvrdlé usazeniny na stěnách tepen jsou náchylné k drolení, proto kolem nich krevní buňky vytvářejí ochrannou sraženinu. Velká sraženina ale může tepnu úplně ucpat, a pokud se tak stane přímo ve věnčité tepně, dojde k srdečnímu infarktu. To, co jíte, částečně určuje, zda se ve vnitřní vrstvě stěny věnčitých tepen bude hromadit cholesterol a jiné tuky, či nikoliv.
Lipoproteiny
Stejně jako ostatní tuky, není ani cholesterol přímo rozpustný ve vodě ani v krvi. Cholesterol se váže na bílkovinu, která ho následně roznáší po těle. Existují dva hlavní druhy těchto komplexů roznášejících cholesterol: tzv. „zlý“ cholesterol (LDL) a „hodný“ cholesterol (HDL). HDL působí na přebytečný LDL cholesterol v tkáních a tepnách a odvádí ho do jater, kde se připravuje k vyloučení. Zatímco nadbytek LDL je pro srdce škodlivý, HDL se jej naopak snaží chránit.
Jak bojovat proti vyšší hladině cholesterolu?
Nejdůležitějším a současně nejprospěšnějším opatřením v boji proti vysokému cholesterolu je zdravý životní styl. Především dieta a pohybová aktivita. Z pohybu upřednostňujeme aerobní cvičení – tedy běh, rychlou chůzi, plavání, jízdu na kole (vhodnou zimní alternativou k cykloturistice jsou hodiny spinningu).
Nejen na snižování hladiny cholesterolu, ale rovněž na vyrovnávání hodnot krevního cukru má nemalý podíl cenná rozpustná vláknina, která se v největší míře vyskytuje v luštěninách (především v sóji) a ovesných výrobcích. Při trávení tuků se rozpustná vláknina váže na cholesterol, který pak tělo vyloučí stolicí a nevstřebává se zpět do krve.
Ingredience, které v boji
|
|
Geny neovlivníte
Nikdo z nás nemůže ovlivnit svou genetickou výbavu. Pokud se v rodině zvýšené hladiny cholesterolu a ostatních tuků vyskytují, je dost možné, že i vy (přes striktní dodržování zdravého životního stylu) budete mít hodnoty krevních lipidů vyšší. Nemusíte věšet hlavu, určitě na tom budeme o mnoho lépe než ten, kdo se navíc ještě přejídá a nesportuje, proto bojujte!
Co Vám v boji proti vysokému cholesterolu nepomůže?
Vajíčka nejsou zrovna nejzdravější snídaní, ale čas od času si je dopřát můžete
Vejce jsou sice bohatá na vitamin B, ale jejich žloutky obsahují velké množství cholesterolu. Nasycené mastné kyseliny se nacházejí v živočišných produktech (jako je máslo, sýry, mléko, smetana a maso) a v některých rostlinných olejích (např. v kokosovém a palmovém), proto tyto potraviny raději omezte.
Ingredience, které byste měli
|
|
Pro srdce to nejlepší
Hlavním cílem jídelníčku pro zdravé srdce je snížení hladiny škodlivých LDL („zlého“ cholesterolu) v krvi a zvýšení hladiny prospěšných HDL („hodného“ cholesterolu). Pokud máte vysokou hladinu cholesterolu v krvi, můžete ji snížit již přechodem na zdravou stravu, a to až o jednu čtvrtinu. Právě taková část hraje při snižování rizika srdečních onemocnění klíčovou roli. Ať už víte svoji hladinu cholesterolu, nebo ne, myslete na svoje zdraví a na to, co jíte.