fbpx

Jak si doma vypěstovat zázvor, pomocníka pro vaření i posílení imunity0

Zázvor má jedinečnou chuť, kterou oceníte nejen v asijské kuchyni, ale i v čaji, sirupu nebo v dalších dobrotách. V našem článku jsme si pro vás připravili jednoduchý postup, jak si zázvor snadno vypěstovat doma – ať už na zahradě nebo v interiéru. Zkrátka tak, abyste si ho mohli dopřát čerstvý vždy, když ho budete potřebovat.

Zdroj: Unsplash

Ze zázvoru používáme a zpracováváme především jeho oddenek, i když jedlá je celá rostlina. Nejčastěji nám slouží v kuchyni, protože jídlu a pití umí dodat mírně pikantní a nasládlou chuť.

Krom své chuti je zázvor známý i svými protizánětlivými vlastnostmi a používá se také k uklidnění podrážděného žaludku.  

K léčebným účelům je nejlepší použít čerstvou zázvorovou šťávu, kterou získáte například zpracováním kořene v odšťavňovači. A pokud šťávu nechcete spotřebovat celou hned, stačí ji nalít do tvořítka na led a nechat zamrazit. Jestli je na vás samotná šťáva až moc pikantní a ostrá, přidejte do ní podle potřeby vodu, med a citrónovou šťávu.

Výběr správného oddenku

Nejjednodušším způsobem, jak si vypěstovat zázvor, je vzít kousek kořene a vypěstovat si z něj další. Abyste se však mohli těšit z co nejlepší sklizně, je důležité vybrat ten správný kořen. Měl by být pevný, uzlovitý, s drsnou slupkou a spoustou růstových pupenů. Vyhněte se zázvoru, který je suchý, scvrklý nebo má plíseň.

Zdroj: Garden Therapy

V obchodech se pak často setkáte se zázvorem, který může být ošetřený inhibitorem růstu, aby se zabránilo jeho rychlému klíčení. Proto se po něm raději poohlédněte v obchodě nabízejícím bio potraviny.

Výsadba zázvoru

Velká část zahrádkářů si zázvor nejdříve vypěstuje doma, a pak ho přesadí na zahrádku, jakmile se oteplí. Ale klidně ho můžete mít v interiéru celou dobu.

Zdroj: Garden Therapy

Při pěstování věnujte pozornost hlavně základům růstových pupenů. Pokud máte zázvor, na kterém nejsou hned patrné, dejte ho na nějakou dobu na teplé místo a počkejte, dokud se růstové pupeny neobjeví.

  1. Nakrájejte zázvor na kousky široké přibližně 3 až 4 centimetry. Důležité je, aby na každém kousku byl alespoň jeden růstový pupen. Po rozkrojení nechejte pupen 1 až 2 dny ležet, aby se na řezu vytvořila lehká krusta.
  2. Naplňte květináč kvalitní hlínou tak, aby pod okrajem zůstal volný prostor o výšce 5 centimetrů. Přidejte do hlíny také nějaké hnojivo s pomalým uvolňováním.
  3. Kousek oddenku zabořte do hlíny do hloubky přibližně 2 centimetrů tak, aby růstové pupeny směřovaly nahoru. Jednotlivé oddenky od sebe dejte na vzdálenost 10 až 15 centimetrů, aby měly dost prostoru k růstu. Do klasických květináčů tedy dejte jeden, maximálně dva kousky zázvoru.
  4. Dobře zázvor zalévejte a udržujte zeminu vlhkou, dokud se neobjeví výhonky. K tomu může dojít v čase od jednoho týdne, do jednoho měsíce. Zvolený květináč by měl také dobře odtékat, protože zázvor je poměrně náchylný ke kořenové hnilobě.
  5. Květináč umístěte v teplé části bytu nebo domu na nepřímé světlo. Pokud byste zázvor chtěli přesadit na zahradu, vyčkejte do jara na období, kdy už nebudou hrozit mrazíky.

Sklízení zázvoru

Správný čas na sklizeň zázvoru nastává, když začnou žloutnout a hnědnout jeho listy. K tomu obvykle dochází, jakmile rostlina dostává méně slunečního světla a ochladí se, což zázvoru signalizuje, aby začal tvořit více oddenků a ukládal energii pro chladnější období. V té chvíli se také na kořenech začíná tvořit ochranná slupka.

Zdroj: Garden Therapy

Jestli chcete zázvor přimět k ranější sklizni, můžete zkusit malý trik – uřízněte několik listů, abyste snížili fotosyntézu. Poté stačí počkat 2 až 3 týdny a můžete sklízet.

K růstu zázvor potřebuje nějaký čas. Menší zázvor je možné sklízet za 6 až 8 měsíců. Plně zralý zázvor pak potřebuje asi 10 měsíců. Jakmile sklidíte, nezapomeňte si další oddenek odložit zase pro další výsadbu.

Při sklizni můžete vykopat a použít celý oddenek. Je také možné odříznout pouze jeho kousek, pokud rostlina stále roste. V takovém případě odřízněte kus, který je alespoň 4 cm od středu rostliny. Zbytek pak bude dále růst.

Zdroj: Garden Therapy

Autor: Bára Kocmánková