Všichni se pomalu chystáme na příchod jara, a proto je dobré hodit do kondice i naše tělo. Hned v prvních dvou jarních měsících, březnu a dubnu, bychom měli věnovat zvýšenou pozornost našemu žlučníku a játrům. Jak o ně tedy pečovat? Pojďme se na to podívat.

Březen – měsíc žlučníku
Podle tradiční čínské medicíny je v březnu nejvíce oslaben náš žlučník. Proto bychom se mu měli věnovat a posílit ho. Pokud jste také v zimě nezvládli odpočívat a regenerovat, můžete to dohnat právě v březnu, než se jaro rozběhne na plné obrátky.
Jak se projevuje oslabený žlučník
- Bolest kloubů (kyčlí, ramen, loktů i kolen)
- Bolesti hlavy
- Nespavost
- Nadýmání
Při ještě větším oslabení žlučníku nejsou výjimkou žlučové kameny nebo zánět tohoto orgánu.
ReklamaJak posílit žlučník
Jak asi tušíte, bude potřeba trochu upravit jídelníček. Škrtněte z něj smažená, kořeněná a tučná jídla, případně i mléko a další živočišné produkty. Z mas se pak vyhněte jehněčímu a hovězímu. Držte se také následujících rad:
- Dejte si ráno sklenici teplé vody s citrónem.
- Teplá jídla kombinujte se syrovou zeleninou.
- Choďte pravidelně na procházky.
Potraviny prospěšné pro žlučník

Jasmínový, zelený, rooibos, čaj s pomerančovou kůrou.

Kořen pampelišky, kořen lékořice.

Krůtí, kuřecí, králičí.

Pomeranč, citrón, grep.

Brokolice, červená řepa, ředkvičky, česnek, kapusta, mrkev, celer.
Duben – měsíc jater
V tomto měsíci bychom svou pozornost měli věnovat játrům, která ovlivňují všechny naše orgány. Není proto divu, že se jim říká „chemická továrna v těle“. Vliv mají například na šlachy a svaly, a stav našich jater se projeví také na nehtech nebo očích.
Jak se projevují oslabená játra
- Pálení žáhy
- Zažívací obtíže
- Svalová únava
- Zvýšená hladina cholesterolu
- Bledá pleť
- Rýhování na nehtech
- Zhoršení zraku
Jak posílit játra
Především se vyhněte nadměrnému užívání alkoholu, léků a drog. Do jídelníčku zařaďte protizánětlivé potraviny organického původu, nejlépe s vysokým obsahem antioxidantů a vlákniny.
Potraviny prospěšné pro játra

Medový a mátový.

Bazalka, fenykl, majoránka, kopr, kmín, kurkuma, zázvor, křen.

Limetka, citrón, grapefruit.

Mrkev, cibule, špenát, brokolice, okurka.

Krůtí, kuřecí, králičí.